Od czego macie lampy?
Wersja do druku
Zbereźnicy :mrgreen: To oczywiście była literówka :lol:
Druga rolka średniego
Tym razem migawka naprawiona i trzyma, ale za to zaczynam mieć poważne obawy co do zgodności ostrzenia obu obiektywów Starta :D (materiał wrzucam cały, bo może tak jak ostatnio niedoskonałości staną się głównymi atutami zdjęć ^^)
124.
125.
126.
127.
128.
129.
130.
131.
132.
133.
134.
135.
Katastrofa?
126, 130 i 133 wykazują objawy ostrości, ale nie dokładnie tam gdzie być powinna :D
Oddałem już tego pożyczonego Starta, kupiłem sobie swojego i zobaczymy jak z nim będzie. A najbliższa rolka będzie z pożyczonego PSIXa + 80 2.8 (szkoda, że pryzmatu nie ma w zestawie :()
Ja nie o ostrości a o kadrowaniu.
Że wszędzie troszku krzywo? Odwrócony obraz ujarzmiam nieustannie. Bez statywu i czasu to nie takie hop.
Jeśli chodzi o średni format to owszem 6x6cm niby się w nim mieści ale to raczej albo rzadkość albo format zarezerwowany dla amatorów. Normalnie to jest 6x4,5 6x7, 6x8, 6x9cm. Kadrując w kwadracie powinieneś uwzględnić wykonywanie zdjęć w prostokącie. Dlatego piszę o kadrowaniu.
1) http://pl.wikipedia.org/wiki/Średnio..._fotograficzny
6x6 wymieniony jest równorzędnie z pozostałymi formatami. Ponadto liczba klatek z jednego filmu jest w jednostkach 6x6.
2) Zdezerterowałem do średniego właśnie po to, by się nauczyć komponować również i w kwadracie.
Ale w kwadracie nie będziesz robił odbitek. Wikipedia ma mnóstwo błędów i nieścisłości.