Jak to nie ma przepaści ? Gratulacje, jesteś szczęściarzem.
Nie robi Ci różnicy czy wydasz 300/350zł na Hahnela czy 800/900zł na oryginał. Też bym tak chciał :mrgreen:
Wersja do druku
Zakupiłem NEWELL BG-E6 . Wszystko hula aż miło a jesli hula to po co przepłacać.
a ja dzisiaj przykręciłem Phottixa do Fuji S5, nie mam wprawdzie porównania do oryginału ale zamiennik wygląda porządnie i pod korpusem leży bez szczelin
Też mam go podpiętego, na 5dII to wygląda i zachowuje się jak oryginał. Żadnych cyrków z bateriami itp. Miałem kilka próśb o testy, ale jak tu przetestować gripa ? Albo działa, albo są jaja. Tutaj jest wszystko OK, no i cena śmieszna (nieco ponad 200 zł).
Wykonanie i spasowanie elementów naprawdę super, bliżej mu znacznie do oryginału niż do innych zamienników, którymi zresztą już dawno przestałem handlować ze względu na awarie i kiepską jakość (nie piszę nazwy firmy, bo są nadal w sprzedaży).
Dwa krótkie pytania ad zamiennika alfa gripa do 5dII. Zauważyłem dwie nieprawidłowości:
1) bardzo luźne pokrętło zespalajace grip z body (po dokręceniu gripa do body pokretło ma spory luz i można nim ruszac w góre i dół, nie wygląda to stabilnie...)
2) jak włączę grip (pozycja ON) to przestaje działac małe kółko nastaw w body - czy tak ma być? To mój pierwszy grip więc mam wątpliwości, a jest to trochę męczace... Poo przełączeniu gripa na OFF małe kółko w body działa normalnie...
Dajcie znac prosze bo nie wiem czy to tak ma być czy raczej sprzęt do odesłania...
Po włączeniu gripa mają działac oba kółka i wszystkie przyciski - w końcu po to one są.
Jeśli pokrętłomocujace ma spory luz, to nie bedzie odpowiedniego komfortu pracy. To są właśnie przypadłości z powodu których skłaniam sie jednak do zakupu oryginału, najlepiej lekko uzywanego.
Tzn mocowanie jest pewne i sztywne, lata samo kółko, co wywołuje dziwne odczucia ale nie ma wpływu na mocowanie...
Ad kółka nastaw do chyba cos nie gra w takim razie...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
... i zauważyłem jedną (NIE)prawidłowość. Otóż to małe kółko nastaw na body raz działa a raz nie działa i za pierona nie wiem dlaczego, nie potrafie go wyczuć na razie..., ale zauważyłem, że jak nie działa to wystarczy poruszać kółkiem na gripie i znów działają obydwa...
Jak będzie tak dalej to trzeba będzie odesłać z powrotem...
Dziwi mnie jedna rzecz. Otóż zamówiłem jeszcze drugiego gripa do 40d (tez alfa z tego samego sklepu) i zachowuje się podobnie...., albo ja coś źle robię w co wątpię albo czary normalnie albo te chińskie rączki coś schrzaniły....
http://www.photographybay.com/2010/0...d-party-grips/
... najbardziej zauważalny jest brak gumy na pokrywie baterii...
od tygodnia posiadam alpha/meike
kółko do przykręcania ma luzy tylko w poziomie, ale po to aby mozna było łatwo odkręcić, innych luzów nie ma, pasuje ładnie, nie rusza się..
po włączeniu body + grip działają wszystkie kółka i tu i tu.
żadnych błędów z bateriami ori, zamienniki + akumulatorki eneloop
wyjątkowy egzemplarz? wczesniej posiadałem do sony tej samej marki i tam nie było luzu na przykręcaczu i odkręcić sie nie dało :> ale tak to też działało wszystko.
Kółko w gripie blokuje się na "półpozycji" co powoduje niedziałanie kółka w body. Mocniej dociskaj kółko jak przekręcasz. Ten typ tak ma i było o tym pisane (tyle, że nie w tym wątku, nie pamiętam w jakim ale sam o tym pisałem ze 2razy :-P )
Użytkuję alphe 2lata i problemów nie ma. Kółko mocujące się może troszeczkę rusza ale nie przeszkadza mi to bo podczas pracy nigdy ręka nie ma kontaktu z nim.
Spasowany jest idealnie, najmniejszej szpary nie ma. Jedynie nadruki się pościerały ale nie robi mi to.
Mam lepsze pomysły na spożytkowanie różnicy 700zł między zamiennikiem a oryginałem...
@Bolek02
Jak chcesz czekać aż grip stanieje to się nie doczekasz ;-)