Krzysiek, widze ze Ci sie spieszy wiec pisze szybko. Po pierwsze podsylam link, gdzie mam zdjecie zrobione w niedziele. Wszystkie dane mozesz zobaczyc rozwijajac dane EXIF pod zdjeciem. http://www.digart.pl/praca/3584160/P...roby_z_IR.html ja kupowalem dwa razy. Najpierw kupilem raz tanio i dziadostwo, a potem za 35 funtow Hoya R72 ze srednica 67mm. Cala historie mjej drogi masz powyzej. ja osobiscie juz teraz jestem zadowolony z mojej pierwszej IR, aczkolwiek ten tani filtr mnie rozczarowal. Jesli chcesz wydawac kase pomysl. Na swojej aukcji masz cene 129 + 10 pln za wysylke. Cena na www.ebay.co.uk jest rozna ale ja mojego wyrwalem nowego za 35 funta nie pamietam tylko kosztow wysylki ale byly chyba free. Wiec masz roznice w cenie 30-40PLN (nie wiem po ile funt stoi). Jesli dasz mi czas do wieczora sprawdze po powrocie z pracy namiary na te filtry bo bylo chyba z 10 sztuk w ofercie i podesle Ci link. W kazdym badz razie efekt kolorowy na Hoyi wychodzi bo ten filtr rowniez przepuszcza swiatlo widzialne. Balans bieli w 30D ustawiasz robiac zdjecie np mocno oswietlonego sloncem trawnika z zalozonym (!) filtrem. Zdjecie bedzie bardzo czerwone, ale wtedy w menu szukasz CUSTOM WB i tam pokaze Ci sie to wlasnie czerwone zdjecie ktore zrobiles. Wciskasz set i potem juz przeskakujesz na wybor balansu bieli na wyswietlaczu na ten Twoj ( takie dwa trojkaciki skierowane ostrymi dziubkami do siebie z kropka w srodku). I potem na tym ustawieniu pstrykasz normalnie fotki tylko ostrosc na oko albo bez filtra, potem filtr i czas okolo 15-20s na ISO 200 albo relatywnie dluzszy na iso 100. Potem Mix kanalow w PS, jasnosc i kontrast i usuniecie ziarna poprzez filtr kurz i rysy. reszte wg uznania. Ja np redukuje do czerni i bieli bo troszke mnie drazni ten zafarb. teraz juz to wiem, ale jeszcze kilka dni temu klalem jak szewc. jak bys cos jeszcze potzrebowal pisz. Bede na grupie wieczorem.