Odp: Filtry fotograficzne
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Mam Hitecha 85 gray gradual reverse. Nie używam już od lat tak samo jak innych filtrów gradacyjnych. Generalnie one są idealne jak słońce jest blisko horyzontu czyli wschód lub zachód. Abyś miał możliwość dobrego kadrowania to musiałbys mieć takich filtrów kilka (z różnym umiejscowieniem przejęcia). Wg mnie w dobie cyfrowej obróbki (i możliwości bracketingu/dynamicznych matryc) nie za bardzo warto
Niby prawda ale jakoś nabrałem chęci do stosowania filtrów gradual pomimo, że od lat robię tak jak mówisz: maska w LR. Tym bardziej, że te maski są dość elastyczne w użyciu.
Słońce tuż nad horyzontem jednak jakoś płata figle i chciałbym lepszej kontroli ;)
Odp: Filtry fotograficzne
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Niby prawda ale jakoś nabrałem chęci do stosowania filtrów gradual pomimo, że od lat robię tak jak mówisz: maska w LR. Tym bardziej, że te maski są dość elastyczne w użyciu.
Słońce tuż nad horyzontem jednak jakoś płata figle i chciałbym lepszej kontroli ;)
Kup w takim razie jakiś najbardziej typowy - jak odszukam swoje filtry to mogę napisać jaki najbardziej typowy był wg mnie... Może uda mi się znaleźć jakieś zdjęcia nim robione...