Aktualne ceny ze sklepów w Hong Kongu obiektywów 70-200 4L od 4200 do 5300hks a 70-200 4L IS od 7500 do 8500hks, 1hks to 0,28gr. Znajomy kupił mi dwa dni temu z IS za 8150hks.
Wersja do druku
Aktualne ceny ze sklepów w Hong Kongu obiektywów 70-200 4L od 4200 do 5300hks a 70-200 4L IS od 7500 do 8500hks, 1hks to 0,28gr. Znajomy kupił mi dwa dni temu z IS za 8150hks.
Dzisiaj doszła do mnie paczka z HK (od Kea-photo). W środku 100-400. Wartość zadeklarowana 147 HKD - oczywiście gift, not for sale. Żadnego cał i podatku, 35% taniej niż w kraju, zamówiona we wtorek wieczorem - w piątek w u mnie w Wawie. Oczywiście wszytsko super zapakowane. Poprostu cud miód.
A najlepsze było to że kurier Fedexu który dostarczył mi paczuszke odrazu powiedział że to pewnie elektronika i że sam też tak zamawia i też żadnych ceł ani podatków.
Naprawde polecam.
klamot14 a możesz powiedzieć dokładnie jak to jest w tym sklepie, czy trzeba sie umówić jakoś z Kea-Photo aby wysłali paczkę tak aby nie było cła i podatku, czy robią tak domyślnie ?
Pozdrawiam
Więc tak,
jak poprzednio kupowałem 28-105 przyszła HKpost to nic nie napisałem. I w deklaracji było napisane gift o wartości 20 USD. Zero cła i podatku. Paczka odebrana na poczcie po 7 dniach.
Natomiast teraz pisałem do Alberta numery telefonu bo dla kuriera jest potrzebny to go poprosiłem o to by wpisał"gift, not for sale"
Dostałem odpowiedź "No problem, thanks. Albert"
I to wszytsko.
Jak pisał Klamot robią tak domyślnie, ale na wszelki wypadek możesz napisać mail'a z prośbą o zadeklarowanie "gift" o niskiej wartości.
Dzięki, a z gwarancją i ewentualną wysyłka do HK to jak to wygląda ?
Czy może bardziej się opłaci serwisować w razie czego na żytniej ?
Jak wasze doświadczenia ze szkłami tam kupionymi, ktoś się orientuje czy szkła są sprawdzane pod kątem ewentualnych wad.
Pzdr
jeśli chodzi o wady to pewnie same wyjdą podczas użytkowanie - miejmy nadzieję, że takich nie ma :-) Jakoś wątpię, żeby chciało im się sprawdzać szkła. podejrzewam, że mogą wyjmować z pudła, podpiąć pod jakiś korpus i sprawdzić czy elektronika działa, żeby kompletnego bubla nie wysłać. Ale pewnie nic więcej. Natomiast nie mam najmniejszego pojęcia jak wyglądają sprawy gwarancyjne.
Do mnie tez doszla paczka od Alberta.
Extender 1,4 i pierscien 25mm.
Wyslane HK postem czyli doszlo poczta zwykla. W kilka dni, zadeklarowane 15USD "lens mount adapter". Zero cel i podatkow. Wyszlo prawie polowe taniej niz w PL