Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
Dokładnie. To pokazuje stosunek tej firmy do klienta. Ta cecha za ileś lat odbije się canonowi czkawką.
Wiesz, czytam takie teksty od wielu lat. Pamiętam jeszcze dyskusje (wtedy for nie było) w prasie jak to Canon już leży i kwiczy, w momencie pojawienia się pierwszych aparatów z AF i jak to Minolta pozamiatała rynek :lol:. Naprawdę zabawne jest że niektórzy ludzie znajdują w sobie dosyć siły żeby wypisywać takie niczym nieuzasadnione bzdury.
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
Mówimy o nowym projekcie R i prędkości 2,2 kl/sek
Ale te 2,2 fps są potwierdzone ? Gdzieś taka wartość pojawiła się w plotkach ? Czy tylko u nas na forum ? Jeżeli to body będzie miało 2 fps przy servo af to mogę przestać się nad nim zastanawiać :(.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
tmielcarz
Ale te 2,2 fps są potwierdzone ? Gdzieś taka wartość pojawiła się w plotkach ? Czy tylko u nas na forum ? Jeżeli to body będzie miało 2 fps przy servo af to mogę przestać się nad nim zastanawiać :(.
Dobra, znalazłem coś takiego:
* With Servo AF: Max. approx. 5.0 fps (shooting speed priority)
* Low-speed continuous shooting (Tracking priority)
--- Max . approx . 3.0 fps
--- With Dual Pixel RAW: Max. approx. 2.2 fps
Tak czy siak te fps przy Sony A9 nie prezentują się okazale, a brak lustra miał "dodać" fps.
Nie wiem skąd wnioski że Canon i Nikon postąpili odmienne, jakoby Canon nie chciał ukatrupić lustrzane, a Nikon chce??? Skąd taki wniosek? Co prawda fps podobnie jak w D850 i nawet jest stabilizacja matrycy, ale to nie znaczy, że chcą uśmiercić lustrzanki. Parę rzeczy będzie do zrobienia.
Ważny jest AF, w wersji finalnej (czy finalny soft coś zmieni w Nikon Z - nie wiem). Ale i tak opinie chcę wyrobić sobie swoją, nie z oglądania YT.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Wiesz, czytam takie teksty od wielu lat. Pamiętam jeszcze dyskusje (wtedy for nie było) w prasie jak to Canon już leży i kwiczy, w momencie pojawienia się pierwszych aparatów z AF i jak to Minolta pozamiatała rynek :lol:. Naprawdę zabawne jest że niektórzy ludzie znajdują w sobie dosyć siły żeby wypisywać takie niczym nieuzasadnione bzdury.
Mniej/więcej w 2006 roku jak SONY kupiło Minoltę, to sporo osób na grobie Nikona i Canona już tańczyło. Wizje i zapowiedzi potęgi oraz pozamiatania rynku lustrzanek skończyły się tak że suma sumarum SONY z owego rynku wyleciało, więc nic dziwnego że cisną ile pary mają kotłach tam gdzie jeszcze mają jakąś szansę.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Traktowanie każdego hmmm niepochlebnego zdania na temat canona jako zamachu stanu to choroba tu na forum. Nie pisałem o żadnym zamiataniu. Mam się cieszyć, że nowy model nie spełnia pokładanych w nom oczekiwań z powodu magicznego napisu na czole Canon ? Nie jestem wyznawcą tylko użytkownikiem. Nie oczkiwałem rekordów ale tych 8-10 fpsów i ibis tak. To nie jest wielkie halo. Nie ma tego. Tak więc uważam, że moja krytyka jest konstruktywna bo podstawowe dla mnie możliwości nowego body są na poziomie pewnie roku 2010 a nie 2018. Tyle fps miał pewnie 5d1 albo 5d2.
Miszak idź na forum audi i tam na każdym możliwym kroku ćwierkaj o bmw. Czego się spodziewasz na forum Canona? Przychylności, głaskania po plecach czy czego bo Cię nie rozumiem co tu robisz ?
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
Traktowanie każdego hmmm niepochlebnego zdania na temat canona jako zamachu stanu to choroba tu na forum. Nie pisałem o żadnym zamiataniu. Mam się cieszyć, że nowy model nie spełnia pokładanych w nom oczekiwań z powodu magicznego napisu na czole Canon ? Nie jestem wyznawcą tylko użytkownikiem. Nie oczkiwałem rekordów ale tych 8-10 fpsów i ibis tak. To nie jest wielkie halo. Nie ma tego. Tak więc uważam, że moja krytyka jest konstruktywna bo podstawowe dla mnie możliwości nowego body są na poziomie pewnie roku 2010 a nie 2018. Tyle fps miał pewnie 5d1 albo 5d2.
Nie śledzę rynku foto uważnie. Ale tu wyczytałam ciekawą informację. Proszę mi wskazać, który aparat z 2010 roku miał kilka tysięcy punktów AF'u rozmieszczonych od brzegu do brzegu, dodatkowo było można do niego podłączyć obiektyw 28-70/2 i stabilizowany 50/1.2? Co więcej 3 kl/s w zupełności mi wystarczą :P Natomiast wielkim minusem z mojej perspektywy jest brak stabilizacji matrycy :( Już o tym wstrętnym EVF nie wspomnę....
Ale jak się okaże, że dzięki temu body AF będzie trafiał na przysłonach f/1.4 znacznie lepiej niż w lustrzankach to można być to ciekawa propozycja :)
P.S.
Producenci niezależni nigdy nie produkowali szkieł z AF jaśniejszy niż F/1.4 argumentując to, że można je skonstruować jedynie dla bagnetu EF. Ciekawe, czy któryś z producentów podejmie się wyzwania skonstruowania szkła np. 50/1. Pewnie się je da podłączyć do bezlustra NiC :P
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Miszak idź na forum audi i tam na każdym możliwym kroku ćwierkaj o bmw. Czego się spodziewasz na forum Canona? Przychylności, głaskania po plecach czy czego bo Cię nie rozumiem co tu robisz ?
A do czego mam porównać coś co ewentualnie chciałbym kupić? Nie do konkurencji? W czym tu jest problem? Sony ma inne wady. Brak tele. Taki ml canona z 8-10 fps i ibis i tani genialny jak na swoją cenę 400/5,6 albo stare 600/4 i jestem w domu. Ale niestety ....
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
Nie śledzę rynku foto uważnie. Ale tu wyczytałam ciekawą informację. Proszę mi wskazać, który aparat z 2010 roku miał kilka tysięcy punktów AF'u rozmieszczonych od brzegu do brzegu, dodatkowo było można do niego podłączyć obiektyw 28-70/2 i stabilizowany 50/1.2? Co więcej 3 kl/s w zupełności mi wystarczą :P Natomiast wielkim minusem z mojej perspektywy jest brak stabilizacji matrycy :( Już o tym wstrętnym EVF nie wspomnę....
Ale jak się okaże, że dzięki temu body AF będzie trafiał na przysłonach f/1.4 znacznie lepiej niż w lustrzankach to można być to ciekawa propozycja :)
P.S.
Producenci niezależni nigdy nie produkowali szkieł z AF jaśniejszy niż F/1.4 argumentując to, że można je skonstruować jedynie dla bagnetu EF. Ciekawe, czy któryś z producentów podejmie się wyzwania skonstruowania szkła np. 50/1. Pewnie się je da podłączyć do bezlustra NiC :P
Proszę przed cytowaniem posta przeczytać go ze zrozumieniem :D Sorki za nadużywany wstęp ale jak mogę poważnie dyskutować kiedy ja mówię o fps i ibis a Ty pytasz o ilość punktów af i szkła 1,2. Czy to nie wygląda na komedię z ulicy Alternatywy 4? :D
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
P.S.
Aha 3 kl/ sek mówisz, że starczy... może i tak. Na za słaby jestem i potrzebuję więcej. Chętnie zobaczę Twoje dynamiczne foty z aparatu o 3 klatakach na sek. Pokażesz proszę?
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
Kolego to Ty masz jakąś chorobę. Prowadzisz tu krucjaty nie wiadomo po co.
Canon od dekad ma bardzo prostą strategię. Robimy co robimy, staramy się żeby było ok. bez fajerwerków i ścigania się z konkurencją. Dużo dajemy tylko za worek kasy ale to co dajemy jest sprawdzone i działa do tego w sporym wyborze. Tyle. Jak się komuś nie podoba to niech spada do konkurencji, bo wszystkich nie zadowolimy.
Dlatego te jęki i żale przy każdej premierze Canona są takie męczące. A zaklinanie rzeczywistości polegające na straszeniu, że jak Canon będzie robił to czy tamto to firma rozsypie się w pył niczym wampir w pierwszych promieniach słońca, a nazwa zostanie wymazana z podręczników historii jest po prostu skrajnie infantylne ;).
@Kolekcjoner.
.... Przeczytałem jeszcze raz własne zdanie, ktore zacytowałeś w poprzednim poście. Nie widzę w tym zdaniu cienia krucjaty ani nic infantylnego. Jest to kulturalnie powiedziania i nieagresywna opinia. Niejedna osoba nie wpadła w zachwyt po ogłoszeniu specyfikacji. Podałem też cechy, na które czekałem i wydawało się, że powinny być w body na tej półce cenowej. Fps na pewno. Ibis mogło być różnie. Nie ma ich ale mam powiedzieć, że jest świetnie? Ok :-)
Eos R to będzie kawał dobrego sprzętu i życzę wielu pięknych fotograficznie chwil jego przyszłym użytkownikom :-)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Czekam na sprzęt dla siebie. Miałem canona ileś tam lat. Chętnie bym miał znów. W poście obok napisałem dlaczego - tele, ale potrzebuję fps i w pełni funkcjonalnego śledzenia na lv. Nadzieja była w R. Czy Ciebie nie zaskoczyła szybkość serii? Jeśli fotografujesz dynamicznie to nie oczekiwałeś takich wartości chyba? Coś w tym złego, że oczekiwałem min. 8 i to powiedziałem? Albo żartujecie albo jesteście zbyt poważni :-)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
Poza tym fajne, zgrabne body. Myślę, że prezentujące rozsądne podejście pod względem wagi i wymiarów ....
A propos krucjat i innych tego typu terminów cytat sprzed info o fpsach. Gdzie tu jest jakaś agresja, wojna itp.....