Pomysl, cene mk4 znaja juz na calym swiecie. A teraz lec do urzedu i powiedz, ze to spisek. GL&HF.
Wersja do druku
Skoro masz takie znakomite pojęcie o rynku to przypomnij jaka była cena startowa (w usd) 5D mkIII w momencie startu?
Natomiast co do sklepów to manewr jest bardzo niewielki, bo marże są niskie. Jak się ktoś wyłamie i sprzeda poniżej ceny zakupu to mu tylko pogratulować skłonności samobójczych ;).
Niestety realia obecnie są takie że wszelki sprzęt mający swoje umocowanie cenowe w USD drożeje bo drogi jest dolar.
I żeby znów nie było tych infantylnych zarzutów że bronię Canona. Ja doskonale znam zagrania tej firmy (bardziej z rynku kamer niż foto) i jestem ostatnią osobą, która chce bronić na przykład wycinania produktów, które jest u nich nagminne ale wystarczy zobaczyć na ofertę konkurencji i wszystko staje się jasne. Wtedy staje się też jasne czemu niektóre rzeczy właśnie tyle kosztują.
sklepy dostają 20-30% zniżki i dodatkowo to klient płaci VAT. Canon stosuję identyczną politykę marketingowo sprzedażową jak Shimano.
Kwestia ilosci. Przy przekroczeniu pewnej granicy, moga plakac. Jak Nokia na przyklad.
W przyszlosci sprzet bedzie sie wypozyczac jak baterie w Renault albo nowego Photoshopa. Posiadanie na wlasnosc bedzie luksusem dla bardzo bogatych.
Kto? Canon? Czy sklep? I na jakiej podstawie? Wartość zadeklarowana na liście przewozowym jest do celów ubezpieczenia. Ma to związek z kosztem czystej produkcji dla Canona. Za tyle Canon może odtworzyć zniszczony towar w swojej fabryce. Nie zawiera to oczywiście kosztów "research and development" marketiing itd. Canon nie sprzeda nikomu tego body za nic zbliżonego do tej ceny, bo przecież nie może.
Wiadomo bez wycieków, że sama produkcja w fabryce takiego body wiele więcej nie kosztuje. Dzisiaj 5d3 można nabyć za $2250 iwięc jest sprzedawane z bardzo niewielkim zyskiem (dla Canona, sklepu i reszty) ale przecież nie ze stratą,
17-ta strona nie na temat. Fenomen, który już nawet nie dziwi.
No to wracamy do tematu, podobno przy 100mm i odleglosci 2m mozna refocusowac w granicach 2cm - niezle. Czesto ostrosc lekko ucieka, bo gdy mamy ew ff lub bf zadna regulacja nie pomoze.
Wg mnie to body bedzie swietne i zadne narzekania tego nie zmienia. Tak samo bylo marudzenie na 35LII, sa to narzedzia do pracy ktore szybko na siebie zarobia. Dla hobbystow sa inne pyszki albo uzywki.
dlaczego tylko 30mpix :/