Odp: Nowy Canon EOS -1D X Mark II
Cytat:
Zamieszczone przez
the.watcher
D5 w większości aspektów wypada lepiej. Kolega ma D5, porównywaliśmy różne kwestie i tak: bateria wytrzymuje ok. dwa razy dłużej w D5, znacznie lepsza praca autofokusa, szczególnie a trybie auto 3D tracking, znaczniej czyście na wysokim ISO, trafniej ostrzy ciemnych warunkach, lepszy wyświetlacz z touch-screenem z prawdziwego zdarzenia, który służy do wielu funkcji np. przeglądania zdjęć i filmów, a nie tylko wyboru punktu AF. Natomiast w D5 video, to ogólnie porażka, więc tu jakąś przewagę ma jedynka... Tylko ile osób, operujących sprzętem tego poziomu, będzie używać aparatów do filmowania (?)
Oczywiscie nie ma tej puszki wiec sie wypowiem. Na jednym z testow wudzialem porownanie na wysokich ISO. Nowa jedynka moze ciut mocniej szumiala ale za to D5 mial jakies zamazane te zdjecia - tak jakby wiecej bylo odszumiane. Ale jak mowie nie maialem, nie mam i nie bede miec zadnej z tych puszek to sie wypowiedzialem :)
Nie żebym jakoś specjalnie narzekał na tą puchę, da się na tym popracować ;)
Rozczarowuje nieco fakt, że technologia jest już gdzieś dalej - co często udowadnia Nikon, Sony czy nawet Canon w wyższych modelach (np. C-log w 1DC, sensowne kodeki i parametry video w C300II itd.), a otrzymujemy "prawie najlepsze" możliwości za całkiem realną kasę... Niestety chcę się mieć Canona, trzeba z tym żyć i robić swoje ;)
No i ta bateria, ostatnia impreza robiona na dwie puszki, obiektywy bez IS, AF servo, drive silent-low speed.
5DIII vs. 1DxII:
Łącznie zrobiłem 1343 zdjęcia (przy stanie baterii 8%), więc mniej niż na piątce!! :?
Porównanie nie jest do końca fair, bo w 1Dx po każdej serii zdjęć musiałem sprawdzać ostrość (z uwagi na fatalne działanie autofocusa z Sigmami serii Art)
Odświeżę kwestię wifi w aparacie.
Cytat:
Zamieszczone przez
eska
Z mojego doświadczenia z wi-fi udostępnionego najczęściej przez organizatora korzystają najczęściej osoby które systematycznie relacjonują zdarzenie/uaktulniają wynik na swoim facebooku, i to tyle. Nie widziałem fotografa który czy to na stadionie, hali czy na manifestacji korzysta z wi-fi, bo gdzie te pliki miałby przesłać skoro raw waży ok. 20mb a jpg ok.6. Przy serii 5-6 klatek to nie ma nawet o czym mówić.
Wifi nie musi oznaczać przesyłania poza stadion, może oznaczać wysyłanie do ziutka siedzącego 30 metrów dalej. Czasem podczas wielkich imprez za granicą (np. finału Pucharu Niemiec) zdarza się, że razem pracują duety fotoreporterskie. Jeden odpowiada za wykonanie zdjęcia, drugi za ich opis IPTC i wysyłkę do bazy agencji. Na pewno jest to prostsze rozwiązanie niż bieganie z pustą i pełną kartą i wymiana ich co 15 minut. Poza tym gdy idzie o czas dopuszczalne jest wysyłanie w mniejszej rozdzielczości (np. dla netu) i późniejsze nadpisywanie fot pełnowymiarowymi.
Poza tym jest to też dobre wyjście dla gości robiących zdjęcia aparatami z obiektywami szerokokątnymi zza bramki. Otrzymanie wifi "w pakiecie" jest fajniejsze niż kupno transmitera wifi zaokoło 2.5-2.8 tysięcy zł.
Cytat:
Zamieszczone przez
the.watcher
Porównanie nie jest do końca fair, bo w 1Dx po każdej serii zdjęć musiałem sprawdzać ostrość (z uwagi na fatalne działanie autofocusa z Sigmami serii Art)
Ostatnio była jakaś plota (nie pamiętam gdzie o tym czytałem), że Sigmy Art źle współpracują z iksami. Ma się to ponoć poprawić po aktualizacji softu w obiektywie. Więc albo trzeba mieć stację dokującą dla obiektywu, albo posłać go do serwisu.
Swoją drogą ciekawe na ile słaba współpraca jest przypadkiem, a na ile Canon złośliwie postanowił utrudnić życie użytkownikom udanych Sigm Art i namieszał coś w komunikacji.
A na koniec małe spostrzeżenie. Kiedyś była podnieta, że po co ISO 800 skoro to sieczka i to raczej nie użyteczna. Teraz zaczynamy się pochylać nad ISO 50 tysięcy nabijając się z ISO 1 mln. Minie pięć lat, a ISO 1 mln zacznie wyglądać znośnie. Dla mnie, fotorepa z jakimś tam doświadczeniem, jest to jak najbardziej pożądany rozwój technologii. Nie ma nic bardziej denerwującego jak hala ze światłem na ISO6400-12k i pełną dziurę 2.8.
Szkoda, że optyka się tak nie rozwija i nie tanieje. Z tego co widzę słoiki klasy L lub część z nich kosztuje teraz praktycznie tyle samo co 5-10 lat temu.
I tak długo wytrzymali, poprzednia zmiana (po której "dostało się" starszym Sigmom) była chyba w okolicy modelu EOS 3/30 (tych na film) i 10d.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Nic tylko odkladac na mk2. Niestety nie dla psa kielbasa ;)
Faktycznie, DR prawie identyczny jak w A7II i lepsze "Low-Light ISO". To dobra prognoza na przyszłość :)
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
Faktycznie, DR prawie identyczny jak w A7II i lepsze "Low-Light ISO". To dobra prognoza na przyszłość :)
Tymczasem w Nikonie... "to dxo, to jakas kpina!!!" :)
Patrząc na porównanie:
Canon EOS-1D X Mark II vs Nikon D5 vs Sony A7 II
i wyniki Nikona to mam wrażenie, że współpraca pomiędzy Sony a Nikonem nie układa się najlepiej...