No pełny profesjonalizm:) A miejscówki naprawdę można pozazdrościć.
Czapla na 78 wyszła świetnie. Tło trochę mniej świetnie:)
Wersja do druku
No pełny profesjonalizm:) A miejscówki naprawdę można pozazdrościć.
Czapla na 78 wyszła świetnie. Tło trochę mniej świetnie:)
I to jest wada tej miejscówki. Teren bagnisty, przed moją czatownia jak i w koło rosną jakieś zielone trawska, których nie wolno usuwać.Teren World Wide Fund for Nature.Zostaje mi tam tylko robienie zdjęć z wysokiej pozycji.Dlatego tło zawsze będzie nie takie jakie chciałbym sobie życzyć . Gdy przywędruje tu Scirocco /wiatr z basenu morza Śródziemnego od strony Afryki/to przylecą z nim ptaki z tamtych okolic.Powinno to nastąpić maxymalnie do 2 tyg.
Wiesz, gdybym miał wybierać to jednak wolałbym Twoją czaplę nadobną na marnym tle od np. gołębia miejskiego w pięknym otoczeniu:)
Irek, ile taka kaczka wodna :) może mieć małych? w jednym lęgu? Bo mi tu jedna mamuśka zasuwa z 19 młodymi :)Aż trudno się doliczyć tak licznie pływającego potomstwa.
W mojej encyklopedii jest tak: "W gnieździe zwykle 9 do 13, najmniej 4, najwyżej 18 jaj".
A w drugiej encyklopedii piszą: "Zdarza się, że dwie lub więcej samic wykorzystuje to samo gniazdo, choć wysiadywaniem zniesienia i wodzeniem piskląt zajmuje się tylko jedna z nich".
Niezła komuna.
Leon, dzięki.poszperałem teraz w sieci i czytam, że może być tak że jedna samica padła, została pożarta przez lisa , i inna dołączyła tamto potomstwo do swojego.Dostawałem oczopląsu gdy liczyłem te maleństwa pływające w koło tej matki :)
82.
Airone cenerino./Czapla siwa. by bogdan l, su Flickr
83.
Airone bianco./Czapla biała. by bogdan l, su Flickr
84.
Airone bianco./Czapla biała. by bogdan l, su Flickr