1 załącznik(ów)
Odp: W czym nosić sprzęt - część II
Optyczne powiadomiły o nowym plecaku na długie szkła i zastanawiam się nad nim, jest znacznie lżejszy od konkurencji (ok 2kg)
z minusów widzę brak kieszonki na smartfona (typowe, producenci do tej pory się tego nie nauczyli) i brak wyjścia i kieszeni na camelback, ale są za to głebokie kieszenie na butelki
https://www.thinktankphoto.com/produ...WllmBZBFMmJ5gt
Załącznik 20893
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Optyczne powiadomiły o nowym plecaku na długie szkła i zastanawiam się nad nim, jest znacznie lżejszy od konkurencji (ok 2kg)
z minusów widzę brak kieszonki na smartfona (typowe, producenci do tej pory się tego nie nauczyli) i brak wyjścia i kieszeni na camelback, ale są za to głebokie kieszenie na butelki
Załącznik 20893
a statyw , a jako bagaż podręczy do samolotu ?
jp
statyw z głowicą zawsze do rejestrowego, a długie tele w plecaku jako podręczny
tylko nie wiem czy ten przejdzie w Lufthansie, powinien przejść..
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Że też ja nie mam takich dylematów, co zmienić: plecak, obiektyw, czy linie lotnicze! :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
ok
Ale plecak na taki obiektyw powinien chyba mieć specjalne, wydzielone mocowanie na statyw
jp
jest, można troczyć do boku
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Załącznik 20893
Zastanowiłbym się czy rzeczywiście taki specjalizowany plecak jest potrzebny; nie ma kieszonki na smartfona oraz wyjścia i kieszeni na camelback. :cry: Kiedyś też myślałem i wyszło mi, że nie.
W moim plecaku - już dość starym, jakieś Benro - mogę tak zaaranżować przegródki, że mieści mi się pionowo aparat z sigmą 150-600 S (całkiem potężny moździerz) i to z osłoną w pozycji roboczej! Oprócz tego jest miejsce na dodatki: na przykład drugi korpus, jakiś mniejszy obiektyw, statyw, kieszeń na laptop (tu trzymam kurtkę wiatrówkę, po nowemu soft-shell), a i sweterek można upchać z boku. edit: Zapomniałem o bułce z szynką. :oops:
Przyjrzyj się temu co masz i pomyśl.
Z turystycznym pozdrowieniem. 8-)
Rozważam też Backlight 36l, chyba bedzie lepszy do podrozy samolotem, ma bardziej optymalne rozmiary i w nim zmieszcze macbooka, w tym dlugim nie. Brak kieszonki na smartfona jest serio upierdliwe [emoji2] nienawidze chodzic ze smartfonem w kieszeni spodni.
Z tym plecakiem co mam bujam sie od roku i do samego przenoszenia sprzetu jest ok, ale to jest cienki wylajtowany plecak na krotkie gorskie wycieczki. Nie chroni zupelnie od obić, stawiania na twardym podlozu, a jego normalna pozycja to lezenie plackiem bo nie ma opcji stojącej. Po prostu z czasem drogi sprzet mi sie w nim poobija. Chcialbym cos konkretnego co moge postawic i bedzie stał, bedzie chronil sprzet, mial przegródki, nawet kosztem 2x wiekszej wagi.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...ad3fb54638.jpg
Nie śmieję się ze kieszonki, takie masz wymagania i już. Ja, na ten przykład, nie cierpię zegarka na ręku i zbawieniem dla mnie jest telefon/smartfon z zegarkiem na ekranie blokady. Nawet w aparacie wyciągnąłem ustawianie czasu i daty do osobistego menu, żeby jednym przyciskiem sprawdzać godzinę.
A jeśli chodzi o plecak, to może warto kupić niecienki, niewylajtowany i zdolny do stania w pionie, ale raczej uniwersalny z dużą możliwością konfiguracji wnętrza, niż wąsko specjalizowany. Takie jest moje podejście i sugestia.
podaj przykład, bo ja niestety takiego nie spotkałem, nie mówię, że nie ma, tylko żaden mi jeszcze w oko nie wpadł?
plecaki są teraz bardzo wyspecjalizowane - na rower, do wspinaczki, do biegania, do hikingu, do foto, itp. A te nie-foto niestety nie mają odpowiednich zabezpieczeń przed obiciami. Przegródki w środku da się poustawiać jak się chce, butelkę do kieszeni bocznej, choć wiadomo że camelback znacznie wygodniejszy. W zwykłym plecaku turystycznym musiałbym dbać o sprzęt za każdym razem gdy wkładam go do środka, wyjmować najpierw wszystko żeby zrobić miejsce, owijać jakąś gąbką, potem wkładać resztę.. a z takim plecakiem ten problem odpada.
pomyślę jeszcze, możliwe że polecę z tym co mam teraz, choć czułbym się bezpieczniej z czymś solidniejszym