A normalnie nic się nie dało napisać?
Wersja do druku
Jeszcze odkopuję początek wątku. Ten facet strasznie mnie wkurzył podkreślając cały czas AMATOR, to takie widoczne zgrywanie się. Poza tym jeśli miał 400D to po co mu 40D jeśli tamten mu wystarczał. Nie żebym był zazdrosny tylko to troszkę głupie. I jeszcze jedno napisał, że kupił bo jest wyżej klasyfikowany niż 400D. Rozumiem, że to taki szpan, lans tak ? Kolega ten aparat kupił zaraz po premierze, czyli 400D nie mógł mieć dłużej niż rok. Wyrzucanie kasy.
a po ludzie kupuja tamrony 17-50 f/2.8 skoro maja 18-55 f/3.5-5.6 ?
widocznie 40d ma cos czego nie ma 400d.
moze zeby nie przekladac szkiel, pod jednym szeroki kat pod drugim tele...
zmieniłem 400d na 40d ponieważ ma lepsze iso 800-3200 , lepiej się obsługuje AF i nieco czulszy AF - po pół roku dokupiłem 400d bo ceny spadły solidnie a ja mam drugie body - mniejsze lżejsze ( na wycieczki w góry) i w zapasie gdyby coś się stało z 40D dodatkowo często mam podpięte dwa różne obiektywy dzięki czemu nie muszę nimi mieszać - jesli bym miał dopłacić do 400d tak do 500zł to warto zmienić jeśli więcej to nie - 400d z grypem nie jest za mała a możliwości ma bardzo duże
A do mnie wczoraj doszedł 40D:)
na początku miałem lekkiego pierta, bo założyłem obiektyw, włożyłem baterię (nie miałem karty ze sobą więć bez), właczam a to cisza....
wyłaczam i włączam i tak w kółko a tu nic.
No to ok, ładowanie baterii. Ponaładowaniu wkładam, włączam a tu dalej cisza.....
myślę sobie może bez karty nie działa w ogóle.
Wróciłem do domu, wkładam kartę, włączam a tu dalej nic...
już się troszkę wk.... że wadliwy model.
Zmieniłem obiektyw na inny, dalej nic. Zmieniłem spowrotem też nic.
Rozmontowałem wszystko i zmontowałem od nowa, włączyłem i niby nic, ale po jakiejść chwili zauważyłem ze na LCD już się świedzi manu do ustawiania daty :)
i od tej pory już wszystko działa.
Może wiecie co to mogło być? Może bbateria musiała troche pochodzić na włączonym aparacie zeby się coś tam w środku naładowało czy co...?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Aha, pierwsze wrażenia (wiem że to dla was pewnie nie nowość ale jednak)
Duży, ciężki :) (wcześniej miałem hybrydę). Z toiną 50-135 2.8 to już w ogóle.
Wyświetlacz Wielki, ale nie widać na nim ja fotka jest nieostra.
Pokrętła fajnie (będę się musiał przyzwyczaić bo wcześniej miałem joya)
Trochę kiepsko przestawia się ISO bo przycisk i pokrętło są bardzo blisko siebie (ale myślę że to kwestia wprawy)
Jak dla mnie powalająca szybkość przeglądania fotek na podglądzie.
Więcej pobawić się jeszcze nie zdążyłem :( święta, porządki…
Pokrętło do ustawiania dioptrii się przydaje :) wychodzi na to, że mam -2 skoki ;) może wiecie ile to jest w przeliczeniu na okularki (będzie chyba trzeba sobie sprawić)
widzieliscie ten watek:
http://canon-board.info/showthread.php?t=43041
Ktos wie cos wiecej o co chodzi?
pod tym rosyjskim adresem jest jakis plik exe, ale wolalem nie uruchamiac :)
http://canon-board.info/showthread.php?t=43060
http://narod.yandex.ru/100.xhtml?val...vrec-0.0.4.exe
Ściągnąłem, uruchomiłem i nagrałem filmik. Proste. Tylko odtwarza mi się z dwa razy za szybko.
edit: no, niektóre filmiki mają dobrą prędkość odtwarzania.
krótkie pytanie do posiadaczy 40d - jak wygląda użyteczność 40d na ISO 800 i ISO 1600, szczególnie w sRAW? jak wygląda porównanie do 30d, jeżeli są takie osoby?