Jedno pytanie. Szczerze? co to za pytanie?
Ja bez gripa nie moge trzymac puszki, rece mnie bola. zresazta sprobuj ciezsze szklo przypiac.
Wersja do druku
Szczerze?
Gripa używam do dużych (długich) szkieł i ew plenery.
Lecz na ślubach lece na 5d i 30d i lampy i jeszcze gripa mam podpinać?
Żeby mieć w lepszej pozycji przycisk migawki???
Przecież od tego ręce bolą :D
nie kupuj 35/2, bo to straszne gówno - polecam za to 28/1,8 USM (ad. 1 i 2 - rozwiązałem dwa problemy za jednym razem :D)
ja bym jeszcze zamienił 50/1,8 na 50/1,4, a 85/1,8 na 100/2 (MSZ idealne do portretów w czasie ślubu)
z tym superszerokim jest problem... może pomyśl o 20-35 :P ?
a ja bym na twoim miejscu jesli masz okazje wzial i pofocil i jednym 35/2 i drugim 28/1.8 bo moim zdaniem po ostatniej imrpezie to wlasnie 28/1.8 jest wielkim gownem, na 40D/30D robi naprawde niezla papke ze naprawde szkoda mi az ujec zrobionych tym szklem, wiem ze ma USM i jest jasniejsze ale teraz ujecia grupowe bede robil 35/2 jest lepsza moim zdaniem, jesli chcesz to mam mozliwosc podpiecia obu tych szkiel do 30 i 40 i porownania sampli z takimi samymi kadrami, jak znajde chwilke to moze podesle,
Ja testowałem oba i generalnie 28/1.8 kicha straszna - mydło po prostu wszechobecne. pomimo tego że 35/2 było dla mnie troszkę za wąsko , to zdecydowanie lepiej jakościowo. Teraz co prawda zakochany jestem w 24L, ale 35 zarobiła na Lkę... Optycznie na prawdę fajne szkło!
Proszę bardzo (dla mnie to nawet sensowne pytanie):
- w gripie do piątki mam dwa aku więc wymiana w trakcie fotografowania nie wchodzi w grę
- jest lepsze wyważenie sprzętu (co jest ważne szczególnie w amatorskich puchach, o których mowa, bo w profi nie ma tego problemu)
- w tym roku miałem upadek i rozwaliłem 17-40 - grip "uratował" mi słabszy dół 30-ki (szczególnie okolice klapki w samym body to słaby punkt) i do tego działa nadal sprawnie (grip)
- dla wielu laików grip na body dodaje "profesjonalizmu"(i tego typu śmiesznych skojarzeń) co jest czasem wskazane ;-) :mrgreen:
Fakt: waży to wszystko dużo więcej (i też się mi to nie uśmiecha :-D)
- przy kadrach pionowych JUŻ nie używam gripa
- kiedy fotografuje dla siebie-przyjemności i-lub jakieś zlecenie gdzie nie trzeba się przepychać (itp.) i mogę go robić "na swoją nutę" fotografuję bez gripa (gripów) i jestem z tego zadowolony, mniej "żucam" się w oczy :shock: ;-) i jest lżej :).
Pozdrawiam serdecznie Marcin
czy ktos ma doswiadczenie w uzywaniu nastepujacych 'nosidelek'
S & F Light Belt
http://products.lowepro.com/product/...-Belt,2027.htm
oraz
Utility Case
http://products.lowepro.com/product/...se,2071,43.htm
do w/w pasa chcialbym takze przypinac Lens Case 1
jakies spostrzenia, uwagi, sugestie
jesli nie lowe pro, to moze polecicie jakas inna firme z wygodnym pasem i torba na pas na karty/baterie/stofeny/filtry itd
Czy ja tam widze bidon? :P
Kiedyś spotkałem na plenerze w Pradze kolesia (dawnego bywalca forum :mrgreen:), który miał do paska przytroczony futerał na body z obiektywem plus dodatkowy futerał na 70-200 z tej właśnie seri lowepro. Widziałem go w akcji i bardzo mi się to rozwiązanie spodobało: nie musisz sięgać do plecaka i masz szybki dostęp do najczęściej używanego sprzętu. Też rozważam zakup podobnego zestawu i chętnie poznam opinie z pierwszej ręki :)