Dla 5D II i od pojawienia sie modulu Camera Calibration w LR - problem minimalny, walkowane w watkach o LR.
Wersja do druku
ja to wiem Jerry. dla mnie to nie problem.
Usunalem juz posta, bo chyba sie nie zrozumialem z Max_im - chodzilo mi o to, ze blednie zakladal zobaczyc jakiekolwiek roznice wywolujac ten sam plik raw tylko z innym rozszerzeniem (cr2 i dng) w ACR/LR - dla mnie to jasne, a to co napisalem ma sie nijak do tego o czym mowi Max_im, wiec niepotrzebnie zabralem glos.
OK, jasne.
Dzięki za rady.
Chyba pozostaje upgrade do CS4...
Loram, ja tez nie widze roznicy. CR2, DNG, to tylko kontenery o ustalonej strukturze na te same surowe dane. CR2 (jak i inny natywny dla innych producentow) zawiera dodatkowo pewne dane, zrozumiale tylko dla softu danego producenta, np. DPP. Z naciskiem na slowo DODATKOWO.
Czołem,
mam pytanie z trochę innej beczki... Jaką maksymalną odbitkę (o sensownej jakości) będzie można Waszym zdaniem zrobić z JPG (najlepsza jakość, z RAW) z 5DmII ??
Robiłem sesję z dziećmi i ich mama chciałaby zrobić sobie odbitki wielkości A2 - ma to sens ??
Do niedawna ludzie drukowali takie odbitki z 8mpix i było dobrze - nad czym tu się zastanawiać przy 21mpix i kompletnie niewyrobionym/"niewyczulonym na kruczki" odbiorcy? ;)