Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
rojo
czyli generalnie powtarzasz prawdę opisaną tu już jakieś 30 razy i nie można się z tym nie zgodzić bo tak jest. Ale robisz to tak jakby się nim nie dawało zdjęc robić co jest troche irytujące...
I bardzo dobrze ze piszecie, nawet "30 razy". Mam klopot czy kupic szostke i takie opinie sa mi potrzebne.Na ten sam temat ale piszacy roznia sie od siebie - jak np. Ty i Habakuk. Zreszta podobnie jak On tez trzymam nikona do scen dynamicznych. I uwazam to za optymalne rozwiazanie. Nie kazdy musi focic jak Ty. Jak lubisz to foć sobie jak chcesz. I pozwol innym.
Pozdrawiam :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
airhead
dziś robiłem packshoty szóstką :D dzięki live view zrobiłem robotę wiele szybciej :)
Packshoty? Co to jest? :)
Cytat:
Zamieszczone przez
photogambler
I bardzo dobrze ze piszecie, nawet "30 razy". Mam klopot czy kupic szostke i takie opinie sa mi potrzebne.Na ten sam temat ale piszacy roznia sie od siebie - jak np. Ty i Habakuk. Zreszta podobnie jak On tez trzymam nikona do scen dynamicznych. I uwazam to za optymalne rozwiazanie. Nie kazdy musi focic jak Ty. Jak lubisz to foć sobie jak chcesz. I pozwol innym.
Pozdrawiam :-)
ależ ja nikomu nie zabraniam focić jak chce, właśnie polemizuje raczej ze zdaniem, że inaczej sie nie da i nie tym aparatem bo taką tezę rzucił Adam. Nie ciągnijmy już tego, nie ma to sensu, bo teraz spór jest o to czy lepiej robić dynamiczne zdjęcia tym czy tym. Jedno jest pewne, 6D nie został stworzony do rejestrowania sportów i innych dynamicznych scen co nie znaczy, że nie mozna nim takich rzeczy robić, choć pewnie o wiele łatwiej to robić puszkami z funkcjonalną dobiegaczką jak choćby 53D (o ile af działa :D) czy 1Dx...
Cytat:
Zamieszczone przez
Zader
ja mam do tego przypisany przycisk set na tylnym kolku.
Dziękuję. O to mi chodziło.
Cytat:
Zamieszczone przez
rojo
a robiłes na ai-servo czy kombinowałes coś?
robiłes takie rzeczy już wcześniej czy to pierwszy raz
jak robiłeś wcześniej to czym?
1 al-servo
2 tak robiłem
3 piątkami I-III
Naprawdę zachęcam do domowych testów zwłaszcza tych którzy kupili już to body. Niech ktoś z rodziny zbliża się do Was dość szybko, a Wy zróbcie w miarę poprawną serię zdjęć. Można też np. uchwycić jakiś moment przy końcu tego ruchu, a że w reportażu nie ma idealnych warunków, poproście aby osoba pod koniec wykonała dodatkowy ruch ciałem, wymusi to lekkie przekadrowanie i ponowne poszukiwanie ostrości punktem AF . Koniecznie pochwalcie się wynikami.
Nie chce prezentować zdjęć z pokazów tańca, ponieważ rozgorzeje dyskusja na zupełnie inny temat.
Cytat:
Zamieszczone przez
jeju
1 al-servo
2 tak robiłem
3 piątkami I-III
Naprawdę zachęcam do domowych testów zwłaszcza tych którzy kupili już to body. Niech ktoś z rodziny zbliża się do Was dość szybko, a Wy zróbcie w miarę poprawną serię zdjęć. Można też np. uchwycić jakiś moment przy końcu tego ruchu, a że w reportażu nie ma idealnych warunków, poproście aby osoba pod koniec wykonała dodatkowy ruch ciałem, wymusi to lekkie przekadrowanie i ponowne poszukiwanie ostrości punktem AF . Koniecznie pochwalcie się wynikami.
Nie chce prezentować zdjęć z pokazów tańca, ponieważ rozgorzeje dyskusja na zupełnie inny temat.
Uzywałem 5DI, od kilku dni mam 6D, srodkowy to jest dla mnie kosmos, ocznych nigdy nie uzywałem, ale widze ze sa lepsze troche niz w 5DI.
Tak słucham kolegów i sie zastanawiam jakim cudem robie zdjecia idacej na mnie pary i do dzis nie wiem co to jest dobiegaczka :):)
kazdy ma swój sposób jedemu starczy sznurek z haczykiem inny musi sie brandzlowac 5 wedkami, najwazniejsze oby kazdy miał dobre samopoczucie i zadowalajace go zdejcia.
Dzisiaj zrobiłem pare klatek na ISO 10 000 , ja piiiiiip
Cytat:
Zamieszczone przez
fotowesolowski
Tak słucham kolegów i sie zastanawiam jakim cudem robie zdjecia idacej na mnie pary i do dzis nie wiem co to jest dobiegaczka :):)
ja piiiiiip
To takie urzadzenie,ktore przewiduje/oblicza trajektorie,gdzie bedzie ruchomy obiekt w chwili otwarcia migawki i tam ustawia ostrosc. Dziala w ulamkach sekundy. To mają nawet tanie kropowe nikony (dx-y)
Cytat:
Zamieszczone przez
photogambler
To takie urzadzenie,ktore przewiduje/oblicza trajektorie,gdzie bedzie ruchomy obiekt w chwili otwarcia migawki i tam ustawia ostrosc. Dziala w ulamkach sekundy. To mają nawet tanie kropowe nikony (dx-y)
ja i tanie cropowe canony np 7D...
co do dobiegaczki -> myślę, że to można poprawić programowo => może jakaś aktualizajca wyjdzie kiedyś.... :)
a ja w starym 5D kilka razy jej użyłem w sporcie, w reportażu nigdy bo po co ? Jeśli normalny single af daje radę :)