-
Cytat:
Zamieszczone przez
wlodal
Nie wiem skąd to rozumiesz ?. Canon nigdy nie ingerował softem w RAW-y . W IPG ustawiasz sam .
Cieszy mnie duża ilość drobnych detali. Jest na tyle dobrze, że pozwoliłem sobie obejrzeć dokładnie crop ze zdjęcia 1. I zastanawia mnie czy np. efekt (jąśnieszy obrys) w dolnej części dzioba to artefakty kompresji, czy skutek ukrytego delikatnego wyostrzania. Po prostu zastanawiam się, jak to Canon zrobił ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wlodal
Nie wiem skąd to rozumiesz ?. Canon nigdy nie ingerował softem w RAW-y .
Ale na forum krzysiek29 wkleił nie rawy, tylko jpegi z rawów. Widać na nich ewidentnie ostrzenie w DPP.
-
jak na razie zauważyłem że jakość zdjęć jest zauważalnie lepsza z 50d na najniższej czułości tj.ISO100
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Ale na forum krzysiek29 wkleił nie rawy, tylko jpegi z rawów. Widać na nich ewidentnie ostrzenie w DPP.
W DPP nie ingerowłem; ustawienie ostrośći w body w tym przypadku na +5. Zakładam, że, gdyby w body było na "0" to ustawiając na DPP na + 5 efekt byłby taki sam :-D
Chciałem raczej pokazać poziom szumu niż ostrość.
-
Mam wreszcie i ja.
Niestety, jeśli ktoś czeka jeszcze na cyfrowe.pl i ma nadzieję na polską książkową instrukcję jak na zdjęciu Kolaja, to może się rozczarować.
Mój egzemplarz pochodzi z holenderskiej dystrybucji i posiada jedynie papierową instrukcję niemiecką, holenderską, francuska i włoską i europejską gwarancję.
Poza tym wszystko na swoim miejscu i jestem szczęśliwy:)
Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne - biorąc go do ręki myślałem że dzierżę D300 :D
Wyświetlacz bardzo uroczy, cóż... przedtem "męczyłem" się z 40D więc nie dziwota.
Ach..., no i ten pasek z "EOS 7D" - pełen LANS! - Canon dobrze wie, jak jechać na niskich ludzkich odruchach (vide czerwony pasek na eLkach):D
Zdjęcia i testy jutro.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
krzysiek29
W DPP nie ingerowłem; ustawienie ostrośći w body w tym przypadku na +5. Zakładam, że, gdyby w body było na "0" to ustawiając na DPP na + 5 efekt byłby taki sam :-D
Ustawienie danego poziomu ostrzenia (5 to już bardzo dużo) w body nie ma wpływu na samego rawa, ale jeśli otworzysz go w DPP - ten ustawi taki sam poziom.
Cytat:
Chciałem raczej pokazać poziom szumu niż ostrość.
Tak mocno ostrząc niechcący podniosłeś poziom szumu. Na odbitce nie będzie tego widać, ale na cropie 1:1 jest piękny cyfrowy łupierz. Jeśli możesz - wystaw całego rawa. Każdy sobie będzie go mógł wywołać po swojemu. Ja np. ustawiam ostrzenie na 2, max 3, odszumianie luminancji na 0, chrominancji na 5-10, w zależności od iso.
-
Canon 7D vs Nikon D300s ISO Test
-
Cytat:
Zamieszczone przez
darekmil73
Mam wreszcie i ja.
Darku widze, ze masz 7 i 40D, wiec moze Ty sie pokusisz zrobic sampla z obu puszek w 10mpix? RAW z 40D w 10mpix, mRAW z 7D 10mpix. Gdzies na dworze ISO 800 przykladowo, oba RAW wywylane tak samo bez kombinowania w ustawieniach (default DPP koniecznie bez wyostrzania). Potem zapisane jako JPG 100% :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
siudym
Darku widze, ze masz 7 i 40D, wiec moze Ty sie pokusisz zrobic sampla z obu puszek w 10mpix? RAW z 40D w 10mpix, mRAW z 7D 10mpix. Gdzies na dworze ISO 800 przykladowo, oba RAW wywylane tak samo bez kombinowania w ustawieniach (default DPP koniecznie bez wyostrzania). Potem zapisane jako JPG 100% :)
Będzie! ;)
-
Jak mozna i nie bedzie problemu, to zestawik np. ISO 200, 800 i jakies 3200 na koniec :)