to jest właśnie sprawa która najbardziej mnie męczyła 'za czasów kompaktu' :)
Wersja do druku
Dlatego chcę kupić lustrzankę.Na razie amatorską:)Myślę o Nikonie D40x, bo na profesjonalną mnie nie stać-może kiedyś....chociaż kompakt, który mam nie szumi tak bardzo.
jak masz kasę to pewno, że sobie kup, ale jak nie masz, to może spokojnie, na razie zobacz czy i na jak długo zabawa w stocki cię będzie kręcić
Na razie kasy nie mam,ale czy będę się w to bawił,czy nie to i tak aparat kupie,bo fotografowanie to moje hobby.
Jeśli mogę się wtrącić i coś poradzić nie kupuj Nikona bo się okaże że kwestia szumów sie nie rozwiązała. Nikon D40X ma matryce CCD, Canon z najniższej pułki dysponuje matrycą CMOS która charakteryzuje znacznie mniejszą ilością szumów. Różnice porównywałem co prawda na przykładzie Sony, ale jest kolosalna. Wiem Canon jest droższy ale uwież mi warto dołożyć.
PS. Jeśli chodzi o Stockxpert to przyjeli mnie za pierwszym razem nawet nie odżucając dużo choć nie mam doświadczenia w sztokach a moje fotki wogule nie były sztokowe tylko wrzuciłem co miałem ;). Jeśli chodzi o czas oczekiwania to rzeczywiście tutaj możesz poczekać tak jak już ktoś pisał 3 tygodnie może nawet i dłużej czekałem choć nie liczyłem czasu ale ok miesiąca. Nie wiem czy to u nich normalne czy ostatnio mają tak ale już miałem smarowac im maila :)
Pozdro
RICO ja nikogo nie osadzam... Fotolaloja dobrze powiedziala ze liczyla na wieksze zarobki jak zaczynala... ja cie RICO nie osadzam moze i masz pojecie o fotografi ale miec pojecie a robic dobre zdjecia to jest roznica... fotoaloja nie miala pojecia o fotografi ale robila dobre zdjecia bo jej kreatywnosc moim zdaniem jest mega niespotykana i jeest to przypadek 1 na 1000 wybacz ale uwazam ze zbyt male prawdopodobienstwo jest ze pojawi sie drugi na forum ktos tak uzdolniony jak fotoaloja.... ja ci zycze jak najlepiej chcialem pomoc, chcialem dobrze wyszlo inaczej... mam nadzieje ze pochwalisz sie portfolio swoim juz niedlugo tutaj na forum....
Właśnie mi zaakceptowali na Stockxpert fotki wczoraj wysłane :shock: (3 odrzucone z 10 też mało sztokowe ;-) ) . Może to była chwilowa nie dyspozycja Stockxpert :roll:
janzwolinski dzięki za dobra radę, ale na cannonie sie przejechałem.Zauważyłem , że ma złą optykę-tak ja uważam.Z reguły nie ustawiam dużej czułości, więc mało które zdjęcie wychodzi mi zaszumione.Ale na początku brałem pod uwagę cannona 400D.Różni sie tylko od nikona czyszczeniem matrycy.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
rypson a skąd możesz wiedzieć jakie ja robię zdjęcia?nie widziałeś, nie osądzaj.
ojeja, ale mi przyrypsłodziłeś rypson, aż sie wzruszyłam;)
no właśne, może rico ma coś fajnego w rękawie, trudno teraz to oceniać, na stockach akurat kreatywność czasem nie jest w cenie, ludzie-graficy, mają swoje pomysły, gotowce (gotowe pomysły) im nie są aż tak potrzebne, jak ja potrzebuję je tworzyć;D
często dobre tematycznie i jakościowo zdjęcie jest chyba cenniejsze
Widzę fotoaloja,że mnie rozumiesz:)A gdzie mógłbym obejrzeć twoje fotki?Jeśli można:)