Tak źle pewnie nie będzie bo co zrobily Nikon , bez matryc Sony nie istnieje.
Wersja do druku
Sony z rynku matryc się nie wyniesie bo tutaj są potentatem a rynek matryc foto jest zdecydowanie mniejszy niż komórki, kamerki, etc. Na rynku foto największym problemem jest Canon bo on od nich matryc nie bierze. Tak samo jak Microsoft zarabia na Androidzie mimo, że formalnie to konkurencja i ubiła ich własny produkt.
Ps. Niestabilność Sony to też dla mnie poważny argument aby tam nie iść.
Szanse na wyniesienie się z biznesu aparatów z wymienną optyką (szczególnie tych FF, które nie sprzedają się jak bułki) oceniam na większą niż z matryc. Wg mnie z matryc to musiałoby być jakieś trzęsienie aby się wynieśli natomiast z aparatów to tak stawiam pół na pół - a tu jest już dla mnie za dużo aby inwestować jakieś większe pieniądze w tą markę (i pozbywać się Canona - notabene dzisiaj odpaliłem analogową lustrzankę, podpiąłem do niego 35/IS i działa; koledzy co weszli w DLSR Sony bardzo mocno przeklinają ten dzień bo bagnet się zmienił i zostali na lodzie).
Nie jestem inwestorem, nie gram na giełdzie, nie mam/kupuję akcji.
Dla mnie jest ważne co "może mi dać" aparat jako składnik/część mojego hobby.
Jestem przekonany że :
- (bliska) przyszłość aparatów fotograficznych dla amatorów/zawodowców to bezlusterkowce FF
- system A7/A9 jest aktualnie najlepszym wyborem
- Canon, Nikon będą dążyć teraz do wprowadzenia na rynek bezluster FF co najmniej klasy A7M3
- bezlustra FF będą tanieć
- bezlustra APS-C zostaną skanibalizowane przez zarówno smartfony jak i bezlustra FF
No ale zobaczymy jak to będzie za 3 - 5 lat
jp
Sprawa wyjaśni się pewnie w najblizszym czasie jak Nikon wypuści swoje bezlustro FF, pewnie będzie z matrycami z alfa Sony , a jak nie to innymi też Sony.
To ja się totalnie nie zgodzę a swoja opinię opieram na działaniu w kilku organizacjach fotograficznych i wiem jaka to nisza oraz na próbie rozkręcenia środowiska fotograficznego wśród zwykłych ludzie w jakimś tam stopniu zainteresowanych fotografia :)
FF dla mas to bzdury i to, że Sony to lansuje i udało się jej wciągnąć do gry Canona i Nikona to już jest sukces. Bezlustra FF owszem będą pewnie wypychały DSLR ale będzie to szło dużo wolniej i raczej w obrębie ludzi co mają już FF DSLR. Sony nie ma szans na rynku DSLR pomimo tego, że korpusy typu A9/A99 są świetne więc się z niego wyniosła i sztucznie wykreowała rynek na FF bezlustra (bo tutaj ryzwalizować sobie może z jeszcze bardziej niszową Leica) - tyle, że ten rynek jest mały. Szkła do FF są duże i drogie i tyle. Dopóki nie uda się robić małych i tanich masówek to jest to nisza.
Komórki będą rządzić a rynek foto będzie się zmniejszał.
i ja moge podac kilka dobrych powodow, czemu te bezlustra APS-C maja sens... dla tak bezlustrowosci jak i APS-C...