Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
jac+
@Diable - dziękuję za wrażenia "organoleptyczne". Dziwi mnie trochę, że 6D sprawia wrażenie mniejszego od 40D. Wymiary specyfikacyjne mówią co innego, ale czasami dane producenta sobie, a życie sobie. Byłem w ostatnią sobotę w płockim MM, żeby oblukać ten cud techniki, jednak nie udało mi się to. "Nie ma, możemy mieć, ale tylko na zamówienie". No jasne - zamówię w ciemno sprzęt za ca. 7,5 KPLN. Nie wiesz gdzie w Płocku można namierzyć 6D na żywo?
W Płocku nie widziałem, ja przed kupnem oglądałem w MM 60D. Jak jesteś zainteresowany 6D pisz na priv, możemy jakoś się spotkać W Płocku.
Cytat:
Zamieszczone przez
rojo
dokładnie tak jak napisałeś, poza tym czasem para przemieszcza się równolegle do Ciebie a nie prostopadle. Naprawdę wszyscy na ślubach jedziecie na dobiegaczkach? Ja w życiu tego w canonie nie używałem choć poprzednio miałem 7D wiec teoretycznie sprzęt z dobrą dobiegaczką...
Poza tym af i shutterlag w 6 jest naprawdę cholernie szybki (krótki) i wystarczy złapać i pstryknąć...
Ja przykładowo na 6d robiłem ostatnio pokaz tańców klasycznych (bez lampy), nie mogłem dać czasów dłuższych niż 1/500. Pary taneczne nie przesuwały się równoległe. Do zdjęć zabrałem obiektyw 135 mm. Zdjęcia mam nieostre.
Cytat:
Zamieszczone przez
amroz
Dziwna sprawa jest przy przewijaniu zrobionych zdjęć, jak powiększy się zdjęcie zaraz po zrobieniu to nie można przewijać wszystkiego, jakaś lipa jest z tym, mam nadzieję że rozgryzę o co tam chodzi.
Mam 6D od tygodnia i tez mnie to zastanawiało czemu nie można, ale poklikałem i w 6 zrobili coś takiego ze można zrobić jedno zdjęcie bez karty i je oglądać itp ( zapisane w buforze ) i gdy zrobi się zdjęcia nawet z włożona karta to preview jest z bufora i nie można przewijać pomiędzy innymi zdjęciami( bo czyta z bufora a nie już z zapisanego pliku na karcie ) przynajmniej tak wyszło z moich obserwacji. Nie wiem czy tak juz było w innych modelach ale w np 55D tego nie ma. Mnie osobiście to trochę denerwuje bo trzeba więcej klikać...od taka opcja żeby można było sobie strzelić zdjęcie w sklepie i pooglądać na zoomie bez karty.
Cytat:
Zamieszczone przez
bj_
Mam 6D od tygodnia i tez mnie to zastanawiało czemu nie można, ale poklikałem i w 6 zrobili coś takiego ze można zrobić jedno zdjęcie bez karty i je oglądać itp ( zapisane w buforze ) i gdy zrobi się zdjęcia nawet z włożona karta to preview jest z bufora i nie można przewijać pomiędzy innymi zdjęciami( bo czyta z bufora a nie już z zapisanego pliku na karcie ) przynajmniej tak wyszło z moich obserwacji. Nie wiem czy tak juz było w innych modelach ale w np 55D tego nie ma. Mnie osobiście to trochę denerwuje bo trzeba więcej klikać...od taka opcja żeby można było sobie strzelić zdjęcie w sklepie i pooglądać na zoomie bez karty.
Fakt, to też mnie wnerwia
Cytat:
Zamieszczone przez
jeju
Ja przykładowo na 6d robiłem ostatnio pokaz tańców klasycznych (bez lampy), nie mogłem dać czasów dłuższych niż 1/500. Pary taneczne nie przesuwały się równoległe. Do zdjęć zabrałem obiektyw 135 mm. Zdjęcia mam nieostre.
No to bida jak cholera :( Masz jakieś sample z tego pokazu ?
Cytat:
Zamieszczone przez
jeju
a robiłes na ai-servo czy kombinowałes coś?
robiłes takie rzeczy już wcześniej czy to pierwszy raz
jak robiłeś wcześniej to czym?
Cytat:
Zamieszczone przez
Diabeł
Aktualnie mam 40D i od soboty 6D ( przesiadłem się z 5dmkI ). Jakiejś specjalnej różnicy w pracy tylnego kółka nie zauważyłem, 6D sprawia wrażenie mniejszego aparatu od 40 ale w ręce całkiem nieźle leży. W porównaniu do starej 5 czy 5dmk2 jest zdecydowanie gorzej. Na pewno ergonomia to sprawa bardzo indywidualna wyżej Adam napisał że tylne kółko małe, za nisko, ja na to nie zwróciłem uwagi, natomiast ciężko mi się przyzwyczaić do wybieraka i podglądu. Punkty AF lepiej wybiera mi się za pomocą dwóch kółek.
Szybko się przyzwyczaisz i będzie OK (przynajmniej mi się tak zeszło) - chociaż wieloletnie przyzwyczajenie sprawia, że palce czasem "same" szukają przycisków ze starego body.
Cytat:
Zamieszczone przez
waka
link do prawie oryginału(lekko zmniejszone)
Tak przeglądam różne sample i dochodzę do wniosku, ze ten aparat naprawdę daje ładny obrazek, myślę, że w końcu zdecyduję się kupić cyfrową lustrzankę :) (trzeba będzie zacząć opróżniać powoli lodówkę), wydaje mi się, że moje amatorskie potrzeby będą w zupełności zaspokojone a nawet dostanę więcej (np. wysokie ISO).
Pytanko do posiadaczy: jak działa autoiso? Tzn nie w teorii :D ale w praktyce.
Cytat:
Zamieszczone przez
liquidsound
Pytanko do posiadaczy: jak działa autoiso? Tzn nie w teorii :D ale w praktyce.
Idealnie i bdb tak jak w mkIII
Wysłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2