Ja tylko dodam od siebie, jako posiadacz canona R6, miałem ostatnio okazję wziąć do ręki Z7II i muszę przyznać, że bardzo mnie się to body spodobało. Ergonomia i chwyt są na wysokim poziomie jak na moje ręce.
Wersja do druku
Oj tak! Identyczne rozwiązanie włącznika aparatu jak w Nikonie ma każdy korpus Sony A7 i jest to genialne rozwiązanie bo zawsze masz palec na "cynglu" i bez patrzenia na aparat palec trafia na włącznik oraz spust. Wędrujący włącznik aparatu w canonach z tylnej ścianki na górną pokrywę po lewej, po prawej , pośrodku nie jest i nigdy nie był przyjaznym użytkownikowi rozwiązaniem.
W ogóle Canon to pomyłka ergonomiczna, fatalne matryce, mydlana optyka - ja się tylko wciąż zastanawiam nad tym skąd bierzesz w sobie siłę na nieustanne tłumaczenie tego wszystkiego tu na forum? Może warto odpocząć i iść stąd i nieść ten kaganiec oświaty gdzie indziej ;).....
Każdy ma w życiu swoją misję. Jeden chce promować smartfony, drugi walczyć z canonem. Moim zdaniem powinni mieć jeden wspólny wątek, tylko dla siebie.
jak zmieniałem system z analogowej minolty na cyfrowego canona to ta canonowa ergonomia wydawała mi się zbyt prosta - ale zmieniałem górną półke na dolną więć może dlatego - teraz po latach ergonomię canona uważam za dobrą - R5 ma pewne dziwaczne rozwiązania klawiszowe ale to wszystko kwestia przyzwyczajenia lub dodania jeszcze jednego pstryczka w następnej wersji co już sie odbywa w R6II.
jak biorę nikony znajomków do ręki to nic nie jestem na nich ustawić :)
Proponuję "użytkowników z misjo" promujących "obcych" gdzieś wydzielić żeby mogli pisać w jakimś wątku tylko sobie widocznym. Jakiś kącik misyjny i niech sobie tam piszo a jak wyjdą głosić swoje słowo poza kącik to inkwizycja, ban po naszemu. Trzy bany i out. Ile mozna? Piszę to na serio.
@cybulski Hehe od razu mi się "Rejs" przypomniał. Przenieśmy ich do sekcji sportowej. Nabiorą tam tężyzny fizycznej, nie będą sami i co najważniejsze przestaną śpiewać :)
@mirror Też miałem okazję testować przez kilka dni Z7II i mam dokładnie odwrotne odczucia. Aparat jakiś taki mały. Palce mi zahaczały o podstawę bagnetu gdzie jeszcze dodano dwa przyciski, spust u góry pod dziwnym kątem i do tego wsadzony w włącznik, rękojeść wąska i pokrętło w przedniej części uchwytu w poziomie.
@candar Jak robię zdjęcie to palec musi pewnie leżeć na spuście a nie haczyć o wystający element włącznika.
Sekcja sportowa to właściwa nazwa. Hejtowanie dla sportu z braku lepszego zajęcia.
Od dawna proponuje założyć kącik z drzewem dla tubylców wyznających logo canona, które na nim się objawiło. Będą mogli tam śpiewać i tańczyć w kółeczku chwaląc wszystkie innowacje oraz zmiany gałkowo-przyciskowe i stopkowo-błyskowe w każdym kolejnym korpusie canona. Teren zagrodzą drutem kolczastym, aby żaden "obcy" im na podwórko nie wszedł i poszczują psami. Takie jedyne prawilne miejsce na C-B dla swojaków.
Jakakolwiek uwaga na C-B o tym ,że w innych systemach (Nikon, Sony, Pentax, Panasonic) można coś zrobić inaczej i lepiej niż w canonie skutkuje taką właśnie jak wyżej agresją użytkowników systemów z logo canona. Piszę to na serio.