Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
KNC
Nie "miesza" a rządzi :)
Niestety miesza w tym kociołku
Miało być małe --a jest duże
miało być tanie --a jest droższe
miało być lżejsze --a jest cięższe
miało być wygodniejsze -a jest niewygodne w trzymaniu
Miało być tak dobrze --a niestety nie jest
próbują robić cudne bonifikaty --ale nikt nie chce kupować już utworzyli wypożyczalnie sony coby ludziskom ułatwić zakup
Cytat:
Zamieszczone przez
jerzyp
1-Nie tylko sony ma taka funkcję
2-i pytanie "janie pawlaku" -jesteś ambasadorem sony ? jeśli tak to wszystko jasne- dlaczego tak zachwalasz firmę która nie ma szansy w systemie lustrzanek i dlatego miesza w systemie bezluster
1-to były prosty przykład że przydaje się więcej punktów AF a nie 1 lub tylko kilka, na moim przykładzie
2-i pytanie "jerzyP" - jesteś świadom że dyskutujesz sam ze swoimi emocjami ? jeśli nie- to powinieneś coś z tym zrobić
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
No to takie cuda ma niestety ale tylko 1dxII - i to bardziej tak na styk. Więcej nie za bardzo potrafią. APSC to inna bajka i tam więcej niż złote podziały to już norma. Do fotografii statycznej potrzeba tyle samo punktów, tzn zdecydowanie więcej niż 5. Korpusy Sony są generalnie tańsze niż Canona więc tutaj ilość AF czy możliwości nie ma znaczenia bo po prostu oni rywalizują też mocno ceną.
Mi chodzi o bezlustra i nie jest mi potrzebne bezlustro z AF na poziomie 90% kadru. Wystarczy mi lekko powyżej złotego podziału, nie trzeba będzie się mordować z projektowaniem specjalnych szkieł, męczyć procesora do obróbki tych danych, etc - to wszystko oznacza redukcję kosztów oraz baterii/wydzielania ciepła. Marketing oczywiście będzie działał inaczej i będzie licytowanie się ile punktów oraz ile procentu kadru. Dlatego standardowe poktycie oferowane przez M dla mnie jest idealne.
To nie marketing. Sprawdź jak śledzi eMka Canona i A6300 sony. Zagęszczenie punktów robi swoje. Dodatkowo możesz wybrać motyw jaki aparat będzie śledził no i tu już przewaga kilkuset puntków nad kilkudziesięcioma robi różnicę. Rozpoznawania oka też jest fajne. Czy to jest marketing? Nie. To samo było z rozpoznawaniem twarzy. Teraz robią to lustrzanki i już to nie jest marketing.
Wszystko to robi EOS M50, te punkty AF , ktore ma wystarczają w zupełności. Jest to zoptymalizowane.
I aparat stosunkowo tani.
A z obiektywem EF-M 22mm f/2, to prawdziwa rewelacja.
Cytat:
Zamieszczone przez
RomanS
Wszystko to robi EOS M50, te punkty AF , ktore ma wystarczają w zupełności. Jest to zoptymalizowane.
I aparat stosunkowo tani.
Nie kuś ;) Podejrzewam że i tak go kiedyś sobie kupię. Dlaczego? Pewnie drugiego już nie będzie takiego Canona, który będzie robić 4K z centrum matrycy. A to czasami bywa przydatne, ostatnio używałem a6300 z 800mm. Z M50 pewnie 500-tka by wystarczyła. Jakość 4K z M50 jeśli chodzi o detal porównywalna jest z 5dIV :). Nie ma co prawda DPAF, ale mi wystarczy bardzo fajnie zaimplementowany focus peaking (lepiej niż w Sony).
A co wobec tego zaoferuje nowy M5mkII ?
Nowy sensor i to wszystko?
Cena będzie znacznie wyższa niż M50 ale moze warto poczekać?
W tym przypadku procesor i odpowiednie oprogramowanie jest istotne, co widać po rozwoju M-ek.
Może joy do sterowania AF? DPAF w wideo 4k?
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
A co wobec tego zaoferuje nowy M5mkII ?
Najprawdopodobniej najistotniejszą różnicą będzie 4K z większej powierzchni sensora z działającym Dual Pixelem w tym trybie. Pozostałe zmiany raczej będą kosmetyczne.
Oczywiście chciałbym, żeby Canon czymś zaskoczył. Ale nawet nie liczę na LP-E6 :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Najprawdopodobniej najistotniejszą różnicą będzie 4K z większej powierzchni sensora z działającym Dual Pixelem w tym trybie. Pozostałe zmiany raczej będą kosmetyczne.
Oczywiście chciałbym, żeby Canon czymś zaskoczył. Ale nawet nie liczę na LP-E6 :lol:
No a nowy sensor? Jakby go tak podrasowić dla wyższych ISO do poziomu Fuji?
Pewnie jakieś algorytmy AF też będą podrasowione, to w końcu tylko soft.