http://allegro.pl/redukcja-3-8-na-1-...377227830.html
Na przykład...
Wersja do druku
http://allegro.pl/redukcja-3-8-na-1-...377227830.html
Na przykład...
Zastanawiam się nad statywami Velbon Sherpa 250R i 200R, no i mam problem, bo nie wiem który wybrać :). Który polecacie? Szukam jakiegoś taniego, ale zarazem dobrego.
ja mam ten i polecam :D
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/velbon...pokrowiec.html
A mógłby ktoś porównać Velbon Sherpa 250R, 200R i 800R?:) Który jest najstabilniejszy?
a co chcesz na nim postawić?
Jak narazie to 20D + kit i za kilka miesięcy 70-200 4L (bez IS).
WItam
Przeczytałem cały post i nie znalazłem żadnej opini na temat takiego czegoś
http://fotozakupy.pl/statyw/giottos-mt-9242,10174s
Zastanawiam się czy ten zestaw wystarczy do d90 i 70-200.
Czy sugerujecie zamianę na mf 190 x pro b z mf 808 rc2
Udźwig Giottos 3 kg MF 5 kg.
Czy Giottos utrzyma D90 z 70-200 i ewentualną lampą.
Statyw Giottos dostałem od żony :P na Gwiazdora i mogę wymienić na MF za dopłatą.
BTW wykonanie Giottos'a cudowne, torba i pasek i klucze w zestawie.
Proszę o odpowiedź.
a nie lepiej najpierw troche pouzywac, a potem znajac braki (jesli takie beda) zastanawiac sie nad konkretna zmiana? rowniez empirycznie sprawdzic, czy to zapewnia stabilnosc D90 + 70-200 (moim zdaniem ma szanse, o ile nie bedzie wialo) zamiast pytac innych, ktorzy tego statywu najczesciej nawet na oczy nie widzieli ;)
na papierze ten statyw wyglada nie gorzej niz MF 190, wiec nie widze zadnego sensu zmiany. zwlaszcza na Manfrotto, ktorego osobiscie nie trawie po doswiadczeniach z tandetnymi glowicami.
sugerowalbym zaczac od pouzywania. i samodzielnej oceny czy spelnia pokladane w nim nadzieje, a jesli nie to jakie sa braki.
Jak widzę giottos zapożyczył patenty z gitzo :wink: ale do rzeczy: statyw (nogi) giottos powinien utrzymać Twój zestaw ale czy będziesz zadowolony z jego stabilności ? Zakładam, że zestaw waży ok. 1,5 kg i jak do tego dołożysz lampę 0,5 kg to może być już gorzej ze stabilnością głowicy. Zasada jaką należy się sugerować aby uzyskać zadowalającą stabilność to min. 2-3x (łączny ciężar zestawu) co daje ok. 4-6 kg.
Jeśli nogi Giottos to model 9251B powinien sprostać i do tego porządną głowicę kulową.
4-5kg spokojnie utrzyma :)
Witam, dopiero zaczynam przygodę z fotografią. Szukam jakiegoś statywu "na początek". Ma utrzymać jedynie KIT, jakieś 550g (jak na razie nie mam dodatkowego sprzętu) Znalazłem coś takiego: http://www.ceneo.pl/235050 , czy może być coś tańszego?
Chciałbym czasami nakręcić jakiś film i zależy mi na tym aby głowica pracowała w miarę równo, bez żadnych "zacięć" czy taki statyw dałby radę? czy musiałbym zainwestować w coś lepszego?
Przez pewien czas miałem ten statyw (jako drugi, do długiego noszenia na plecach). 550D + 18-55 utrzyma, ale po przestawieniu aparatu do pozycji pionowej nie będzie już stabilnie. Do video, moim zdaniem, nadaje się słabo bo głowica nie daje możliwości zbyt szybkiego operowania.
Drugi raz bym go nie kupił, ale za takie pieniądze nie znajdziesz nic lepszego. Za ok 230 - 250 zł możesz mieć już Slik-a, który będzie zdecydowanie stabilniejszy.
Proponuje zainwestować troche wiecej i kupić choć by velbon sherpa 600r bo kupisz badziwie nie bedziesz zadowolony i bedziesz szukał innego a szkoda 2 razy kase wydawać jak można kupić raz a porzadnie za w miare przyzwoite pieniadzeCytat:
Witam, dopiero zaczynam przygodę z fotografią. Szukam jakiegoś statywu "na początek". Ma utrzymać jedynie KIT, jakieś 550g (jak na razie nie mam dodatkowego sprzętu) Znalazłem coś takiego: http://www.ceneo.pl/235050 , czy może być coś tańszego?
Chciałbym czasami nakręcić jakiś film i zależy mi na tym aby głowica pracowała w miarę równo, bez żadnych "zacięć" czy taki statyw dałby radę? czy musiałbym zainwestować w coś lepszego?
Ok rozumiem, duża jest różnica miedzy polecanym przez MacGyver'a Silk-iem a tym Velbonem? poza tymi 40zł? :P
Sherpą film nagrywać... Powodzenia ;P
Pierwsze kroki w video można zrobić na tym : Velbon Sherpa 6000
Obecnie mam i ujdzie. Przy ujemnych smar robi się gęstszy :D
Powiem Ci że bardzo dużo wymagasz. Tanie statywy i płynność to sprzeczność :cool:. W tanich statywach (jeśli w ogóle głowica się nadaje do video) realizowane jest to tak, że dają tam coś w rodzaju bardzo lepkiego silikonu, który nie zasycha. Daje to namiastkę pracy z prawdziwą głowicą video (na łożyskach olejowych) ale do żadnych poważniejszych zastosowań się nie nadaje - szczególnie przy niskich temperaturach. Tak jest to min. właśnie rozwiązane w Sliku
Mam Manfrotto 055 od ok. 8 lat i jest to statyw niezniszczalny. Zaluje tylko, ze nie moglem kupic ten model z mozliwoscia poziomego mocowania glowicy - to bardzo przydatna funkcja. Statyw ma jedna powazna wade: trzeba uwazac, aby nie przyciac sobie palcow przy luzowaniu blokad nog.
Witam serdecznie. Poszukuję statywu w budżecie ok 400zł Problem w tym, że ciężko cokolwiek sensownego znaleźć w tej cenie przy moim wzroście: 194cm Czy jedyne statywy na jakie mogę sobie pozwolić to GP yh324 i sherpa np 450 jest jeszcze slik 700dx ale drogi jak cholera. Jeśli znacie jakieś alternatywy to proszę o pomoc. Na chwile obecną brał bym gp yh324 + głowice phottix KB-1
Witam.
Może jest ktoś na forum kto używa GITZO 1541 Traveler? Oczytałem się o nim kupe wiadomosci i zastanawiam się czy naprawdę jest mało stabilny?
jestem mocno napalony na ten statyw,niby niedawno kupiłem 190xprob+498rc2 ale to nadal jest klamot przy dłuzszych wedrowkach,a przy wyjazdach pociagiem np dodatkowy bagaz ktory nie wejdzie do walizki :) a 1541T ma idealne wymiary i wage i wejdzie do walizki :)
Zawsze mi się to mylę, oczywiście chodzi o benro:)
Wiem jakiego statywu mam szukać. Zgodzę się z tobą, że statyw na 180cm jeśli chodzi o kwotę 400zł, to chyba nie tak mało jak za statyw dla amatora do tego studenta który w lotka nie wygrał. Napisałem tu, bo nie znam modeli które spełniały by wymagania zwłaszcza jeżeli chodzi o wzrost prócz tego co napisałem. Niestety prob z głowicą to 650zł a takiej kwoty na trójnóg który będę używał raz na jakiś czas nie przeznaczę. Benro niestety z tych które mieszczą się w cenie mają ok 160cm a to stanowczo za mało. Może ktoś zna jakieś alternatywy oprócz tego co napisałem czyli sherpy GP i tego slika I co jest złego w GP ponoć jak się samemu wszystko dokręci to jest ok... ale to tylko ponoć :)
Nogi GP są bardzo ok jak za te pieniądze ale głowic nie polecam. A z głowic może obejrzyj coś z tańszych manfrotto np. 496rc2 lub właśnie benro...
Po prostu gorszej jakości plastik który pęka. Przy minusowych temperaturach materiał jest słabszy, poszukaj po necie.
MF ma aluminium walcowane, GP ciągnione więc wytrzymałość mniejsza.
Sprawdzone przez wielu MF tego bajeru odpadającej nogi, pękających odlewanych lub plastikowych części nie posiada:)
MF też może puścić ale są na to mniejsze szanse.
proszę o poradę - przeczytałam uważnie sporą część tego wątku i mój wybór padł na nogi Manfrotto 190xprob i głowicę Benro b-2. będzie dźwigać 50D z canonem 70-200/2.8.
czy to dobry wybór?
i jeszcze jedno - jak dobrać pokrowiec - czy one są uniwersalne, czy kierować się tylko długością zestawu? nie ukrywam, że chciałabym coś tańszego - Velbona lub Benro, a będę kupować przez neta i chciałabym coś fajnie dobranego wymiarowo.
A czemu nogi nie np. Benro A-297EX? Też stałem przed takim wyborem i wybrałem Benro, jeśli zaufałeś głowicy tej firmy to czemu nie ufasz ich nogom? Ma praktycznie takie same możliwości i parametry, jest nawet trochę lżejszy niż Manfrotto.
Za 390zł (w sierpniu 2010) dostałem Benro A-297EX który ma w komplecie pokrowiec i kolce.
W ofercie sklepów, rzeczywiście próżno szukać tych nóg, ale jak się okazało sklep zamówił je bez problemu i na drugi dzień były do odbioru.
Panowie czy w statywie Manfrotto 785B można wymienić samą głowicę na bardziej zaawansowaną, z większym udźwigiem ?
Z tego co oglądam na zdjęciach inne głowice manfrotto to sposób ich mocowania jest chyba nieco inny niż tej którą dali w zestawie 785B
Jak to wygląda w praktyce ?
Potrzebuję coś co utrzymie 5d + 70-200 czy 16-35
Może ktoś już sam próbował dokonać takiej modyfikacji o której wspomniałem w poście wyżej ?
A co do 785B to przyznam szczerze że z sony r1 jest świetnie, później zaczynają się schody. 5d z 17-40 trzymie się, ale jest dosłownie na pograniczu utrzymania zestawu w żądanej pozycji, czasem wystarczy dmuchnąć żeby głowica popuściła kilka centymetrów : /
w 100% odpowiadają mi te nóżki i bardzo chciałbym je dalej wykorzystywać, są małe składane w 4 krótkie sekcje i bardzo lekkie. Nie ukrywam też, że aspekt finansowy takiej imprezy również wchodzi w grę.
Jeżeli chodzi o demontaż głowicy to z pewnością da się ją doprowadzić do poniższego stanu:
W tej rurce jest gwint wewnętrzny dzięki któremu można go skręcić z pozostałą częścią rurki (tą wkładaną w nóżki statywu)
Aaaa, skoro już posiadasz ten statyw, to co innego... myślałem, że przymierzasz się do zakupu.
To co widać na fotce, to jest...:roll: kolumna, część kolumny???
ok panowie - już wszystko wiem : )
całe szczęście jestem w stanie stworzyć taki zestaw jak chcę czyli mocno składane i stosunkowo lekkie nogi z modo + nowa głowica.
potrzebuję czegoś takiego:
http://img.photobucket.com/albums/v6..._DSC4318-6.jpg
żeby móc zapiąć jakąkolwiek głowicę:
http://img.photobucket.com/albums/v6..._DSC4322-9.jpg
Wybór chyba padnie na 496RC2
chciałbym kupić statyw niedrogi ;
STATYW GOLDPHOTO YH314 + GŁOWICA PISTLETOWA YH401
http://allegro.pl/statyw-goldphoto-yh314...17476.html
Statyw Camrock XT020 + Monopod + Torba + Głowica
http://allegro.pl/statyw-camrock-xt020-m...08065.html
a może same nogi tylko którą głowice polecacie
@grbrandys przeczytaj temat wstecz...
Nie podałeś co chcesz na to postawić i do jakich warunków. My tego nie zgadniemy.
Panie i Panowie,
co Waszym zdaniem byłoby lepsze:
1. SLIK PRO500DX z głowicą 3D SH-705E - wzrost całości ok 162 cm i udźwig 6 kg
2. BENRO A-600EX z główką kulową BH-2 - wzrost całości ok 167 cm i udźwig 8 kg - ma hak u dołu do dociążenia...
Do utrzymania 50D+BGE-2N+17-55 2.8 IS USM + może w przyszłości 70-200 2.8L
hm a ja wczoraj ogladałem manfrotto 293 całkiem całkiem fajny i nie drogi
Czy można wierzyć producentowi Benro w zapewnienia o max. udźwigu statywu/głowicy? Czy dzielić to przez 2,3...? Wybrałem sobie statyw z głowicą Benro A-1681+B-0 ze względu na małą wagę (1.55kg)i wymiary transportowe, udźwig 8kg, przeznaczenie głównie pejzaż, ale dobrze by było, żeby czasem na nim postawić 300/2.8IS z tc i korpusem (ok 4,5kg). Da radę? Mam nieuzasadnione obawy, że jednak nie i zerkam w stronę niestety cięższego statywu (2kg) Benro A-2681+B-1 bo ten już "powinien" udźwignąć 12kg. Proszę o Waszą opinię co do realnej a teoretycznej stabilności statywów benro, z góry dzięki.
mysle, ze kluczowa jest glowica. sam mam B-1 (na nogach Sherpy CF630, chociaz to nie robi tu wielkiej roznicy) i ona jest OK do 300/4, ale po jakichs 8 miesiacach pracy ta glowica jestem zdania, ze do tej kombinacji (5D + 300/4, czasem 450D + 300/4) jednak lepsze by bylo B-2, bo mniejszej kulce w B-1 nieznacznie brakuje plynnosci pracy - takiej mechanicznej kulturki.
300/2.8, zwlaszcza z TC, to juz jest zupelnie inna para kaloszy i nie bralbym do niej B-1 a juz absolutnie nie B-0. nie wiem co tam jest deklarowane, ale tak naprawde nie interesuje Cie tyle udzwig (na oko, to B-1 sobie z ta kombinacja tak czy siak da rade) co wygoda mechanicznej pracy. kula markinsowska jak Benro B-x powinna pozwalac na wygodna prace nawet na niezablokowanej glowicy, tj. po odpowiednim dla lensa dokreceniu tarcia). z B-1 to raczej nie bedzie komfortowa praca, a ze B-2 nie jest jakos drastycznie drozsza, to jednak bym sie skusil na B-2, a jesli waga Ci nie robi wielkiej roznicy, to moze nawet od razu B-3.
na moje oko, takie 2681 + B-1 da rade utrzymac stabilnie aparat z 300/2.8 na zablokowanej kulce. tak czy siak. jesli szklo jest zbalansowane na uchwycie statywowym, to bedzie stalo w miejscu. kropka.
natomiast sztywne stanie w miejscu na zablokowanej kulce to nie jest to, po co sie kupuje glowice markinsowskie. duza frajda i wielka zaleta takich kulek jest wygodna praca bez blokady. i pod tym katem na pewno polecalbym Ci wieksza kulke. co do Benro to mam ogolnie bardzo pozytywne doswiadczenia, wiec moge polecac. ale znajac mozliwosci tych zabawek i frajde jaka sprawiaja - bierz B-2.
Twoje obawy są jak najbardziej uzasadnione. I to nie jest kwestia tego, czy innego producenta tylko definicji udźwigu. Udźwignąć, udźwignie, ale stabilnie to raczej nie będzie. Szczególnie odnośnie głowic kulowych należy stosować zasadę udźwig/3.
Dla kloca pokroju 300mm/2.8 + TC to i B-1 może być za mało. Nie, że to ciężkie ale kąt widzenia takiego zestawu jest na tyle mały, że nawet drobne odchyłki będą stanowiły o poruszeniu kadru. Nie tylko waga ale i kąt widzenia ma znaczenie. Rzekłbym, że nawet większe.
Nowe produkty Manfrotto: seria 290 dla entuzjastów fotografowania
Cyt.: "Firma Manfrotto przygotowała nową serię statywów i monopodów, oznaczoną numerem 290 i skierowaną do osób zajmujących się fotografią hobbystycznie lub półprofesjonalnie. Według producenta, produkty z rodziny 290 zapewniają stabilne podparcie dla aparatu w fotografii krajobrazowej, podróżniczej czy portretowej. Są też na tyle lekkie, aby umożliwić komfortowe przemieszczanie się ze statywem lub monopodem jako częścią ekwipunku."
Pozdrówka!
Kupiłem ten statyw jako drugi na wypady w plener. Używałem już Velbon, Manfrotto, a obecnie Gitzo i powiem szczerze jestem bardzo pozytywnie zaskoczony :shock:. Wizualnie i jakością wykonania nie odbiega prawie od Gitzo, zapożyczony patent z regulacją nóg również od Gitzo. W zestawie dobrze wykonana torba do transportu, kluczyk, instrukcja i zestaw do montażu monopod. Potwierdzę jak zachowuje się w praktyce :-D. Jak na razie jestem bardzo zadowolony.
Statyw: http://jabbafoto.pl/opis/1634636/tri...8c-carbon.html