Dziekuje za wiadomosc,juz wiem co zamawiam :)
Wersja do druku
Dziekuje za wiadomosc,juz wiem co zamawiam :)
Jeśli macie chwilkę czasu w ten piątek, serdecznie zapraszam ;)
http://www.canon-board.info/wydarzen...-krakow-86060/
Małe porównanie czerni diabelskiej matrycy nowego Ejzacza z moją IPS-ową 30tką:
https://vimeo.com/49270272
Ou szit!
No fakt czarniejsze to jest, choć wydaje się że z lewy dolny róg ciut jaśniej podświetlony?
Takiego ciut jaśniej nie masz szansy zobaczyć jak przy biurku jest jakiekolwiek światło. Well done, Eizo!
Tapatalk
A ja zastanawiam się nad czymś mocno budżetowym, co możecie powiedzieć o takim cudenku ?
eizo s1921 (2639752504) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Chyba nie jest zbyt mocno zajechany biorąc pod uwagę ilosc przepracowanych godzin, a i cena porównując do innych aukcji całkiem przyzwoita.
Z góry dzięki za odpowiedź, po cichu liczę, że będzie lepszy od mojego mocno żółtawego LG :)
Wnioskuję, że cena była okazyjna :) Przyznać się kto kupił !!!
:P
kilka tygodni temu kupiłem taki monitor, 90 zł drożej niż w tej ofercie, ale z dwuletnią gwarancją. Nabyłem go od firmy bezpośrednio z ich strony internetowej, chocaż ogłaszają sie również na allegro. W ofercie miałem podane do 5000 godzin pracy. Monitor, który nabyłem maił 2300 godz. matryca czysta, bez uszkodzonych pikseli, obudowa w świetnej formie bez jakiejkolwiek rysy. Przed tym zakupe zastanawiałem sie nad kupnem Foris FS 2331 lub iyama XB2472HD. Miałem okazję porównać oba te monitory w dobrych warunkach oświetleniowych i niestety w mojej opini iyama jest znacznie lepsza od FS 2331( nie testowałem ich w sklepie tylko w domu). Ostatecznie jako całkowity amator, robiący zdjęcia wyłącznie dla własnej przyjemności, po dokładnym przemyśleniu za i przeciw zakupiłem używany Eizo 1921 i jest super. A 400 zł, które mi zostały odłożyłem na szkło.
Czy ktoś pracuje na monitorze Eizo 2331 ? ( obróbka zdjęć ) .
Jakie są rezultaty pracy na tym sprzęcie odnośnie zdjęć.
Stoje przed zakupemm tego monitowa i nie wiem czy jest dobry do w/w zastosowań .
Jeśli możecie coś innego polecić to prosze o propozycję ( monitor tanio budżetowy - nowy )
Pytanie kompletnego ignoranta (z uprzejmą prośbą o naukę).
Chcę kupić Eizo Foris FS2331 lub FS2332. Lepszy monitor nie jest mi raczej potrzebny z uwagi na to że fotografuję kompletnie amatorsko, nie mam fulfrejma, żadnej Lki etc.
Moje pytanie dotyczy kalibratora który niektórzy sprzedawcy dołączają do tych monitorów (vide link eizo-foris-fs2332-bk-lcd-23 + easypix-2). Czy toto jest warte swoje ceny, czy ewentualnie dokupić do ww. monitora eye-one-colormunki-display. Drukarki w domu nie mam i mieć nie planuję. Zdjęcia obrabiam w LR4. Przymierzam się do wypróbowania Blurba ewentualnie innej foto-książki (dlatego chcę wymienić monitor TN na IPS).
Dziękuję za pomoc.
Color Munki Display jest dokładniejszym urządzeniem i jeśli tylko masz na to pieniądze, to warto zainwestować w ten właśnie kolorymetr.
Monitor 23" Dell U2312HM U2311H Full HD IPS (2674454406) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Witam.
Znalazłem na forum temat odnośnie tanich monitorów na których możemy pracować ze swoimi zdjęciami.
Przed wakacjami upatrzyłem sobie konkretnie taki model monitora. Jednak to nie zmienia faktu, że jeżeli znajdę coś lepszego to nie zmienię zdania :)
Po wakacjach zauważyłem, że jego cena spadła o 200zł.( koniec roku/ wyprzedaż)
Prawdą jest również to, że średnio orientuje się w technologii koloru oraz monitorach.
Ja wiem, że najlepiej by było kupić od razu monitor taki którego nie będę musiał zmieniać do końca życia.
Jednak czasami drobna różnica cenowa ( np 200zł) to duży przeskok w modelu monitora oraz jego parametrów.
Zajmuje się fotografią hobbystycznie od 4 lat. Dorabiam sobie na małych zleceniach ślubnych, moim zamiłowaniem jest fotografia portretowa oraz analogowa.
Pracuję na laptopie którymi pomimo dużego ekranu (18'4) nie sastysfakcjonuje mnie.
ACER ASPIRE 8942G
Acer Aspire 8942G - test wydajności - BenchIT.pl
Link do mojego laptopa.
Jestem pondadto studentem Architektury, któremu taki zakup jest jak najbardziej na ręke, biorąc pod uwagę wszelkie projekty w programach inżynierskich gdzie zawsze brakuje miejsca na monitorze.
Proszę jakiekolwiek opinie i ew. porady.
Pracuje oczywiście w systemie Canona jeżeli to mogłoby mieć cokolwiek do rzeczy :P.
Pozdrawiam.
mva.pl
Tam jest sporo o tym monitorze, wystarczająco.
Pracuje na DELL i dokladnie na takim -polecam
Jak bym bral dzisiaj to bym wziol nie 23 a24 calowy. Poddaje sie kalibracji (duze zakresy w jasnosci i kontrascie)
Nie wymusza trzymania glowy w jednym polozeniu, potrzac pod dowolnym katem nic sie nie zamienia .
Właśnie w tej ofercie są podane dwa modele:
dell-u2312hm i u2311h z czego na dole jest specyfikacja tego z 2312hm.
Jak z kalibracją ? na oko ? ze wzornikiem ?
Skalibrowalem na oko .popadanie na 95-98%
Ja mam dellU2312HM ( to jest 23 calowy) z tego co pamietam 24 calowy mial oznaczenie ....U24.....
Dell U2412M 24'' 16:10 IPS 4xUSB PIVOT DVI-D DP !! (2669547766) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
?
--- Kolejny post ---
Znalazłem nieco lepszy i nieco droższy egzamplarz :)
http://allegro.pl/dell-u2412m-24-16-10-ips-4xusb-pivot-dvi-d-dp-i2669547766.html
Jeśli już ktoś koniecznie chce popełniać głupstwo pod tytułem monitor DELL to zdecydowanie radzę U2410, U2711, U3011. Pozostałe to dno i wodorosty.
W cenie tych monitorów dell można poszukać używki czegoś lepszego..(ew. niewiele dokładając)
Witam.
Może wy mi pomożecie...
Mając do wyboru dwa modele - Eizo S2243W i Nec PA231W, który model Waszym zdaniem wybrać?
Zastosowania ogólno-fotograficzne + od święta jakaś gierka.
PA231W został już wycofany, więc wybór się skurczył. ;)
hmmm, to mnie Pan zaskoczył.
Widocznie w większości sklepów mają jeszcze na magazynie i wyprzedają (na Ceneo w 50 sklepach).
A gdyby jednak ten model był dostępny to co wówczas?
Resztki oczywiście jeszcze są. Następca to P232W.
S2243W i PA231W/P232W to monitory o innym przeznaczeniu. W EIZO siedzi PVA z piękną czernią ale gorszą liniowością a w NEC siedzi oszczędnościowy eIPS obłożony zawodową elektroniką dzięki której ma lepszą liniowość. Całkiem inne konstrukcje, całkiem inne zalety i wady.
Wiem, że to zupełnie inne konstrukcje, dlatego wybór jest o tyle trudniejszy.
Z tego co wyczytalem, do zastosowań ogólnych bardziej nada się Eizo.
Zastanawiam się tylko, co strace kupując Eizo.
Nie mam jakiś bardzo wysokich wymagań, co do monitora.
Fotografia to nadal bardziej hobby niż zawód (choć czasem się zdąży jakieś zlecenie).
Czy taki amator jak ja zobaczymy na pierwszy rzut oka różnice na korzyść Neca, między tymi dwoma modelami?
Nec'a można dostać w bdb cenie i to mnie skłania ku niemu.
Zdecydowanie.
PVA pod kątem rozjaśnia cienie. To główna wada, choć w zastosowaniach uniwersalnych nieistotna w kontekście zalet.
Okaże się na Pana biurku. Równie dobrze może swoimi wadami doprowadzać do siwizny. ;)
Ok, to już nie kombinuje z Nec'iem.
Znajomy ma właśnie Nec'a tylko wersję 27 calowej i sprawował się nieźle, ale faktem jest, że nie mam za bardzo punktu odniesienia.
Chyba po prostu moje "ego" trochę ucierpi, bo kupuje monitor "amatorski" a nie "profesjonalny" :mrgreen: ale jakoś się będzie musiało z tym faktem pogodzić.
Na pewno trzeba go będzie skalibrować po zakupie, ale to inna bajka.
Na co warto zwrócić uwagę przy zakupie monitora?
Serwis Eizo mam w sumie niedaleko, ale wolę dopytać, aby uniknąć ewentualnych problemów.
Lepszy dobry amatorski niż słaby zawodowy. Zwrócić uwagę trzeba przede wszystkim żeby był z polskiej dystrybucji.
Witam! A więc tak ble,ble ble.:cry: żarty na bok. Potrzebuję kupić monitor 7"zasilanie 12V do mojego 5D mkII tylko nie wiem jaki ?Monitor będzie zainstalowany w aucie i połączony przez USB z aparatem ,który zainstaluje na statywie na masce samochodu.Cała zasada sterowania tj.położenia aparatu jest prawie rozwiązana tylko kontrola zrobionych zdjęć i wybór planu ustawienia obiektywu - brak.Proszę o podpowiedzi.
Pytanie do znawców !
Jaki monitor 27" i jaka rozdzielczość, dla zaawansowanej amatorszczyzny? Lata swoje mam, a i wzrok już nie taki, dlatego pytam o rozdzielczość.
Wskazana "lepsza" matryca. Cena do 2500 zł.
Posiadam kalibrator, także odpada kwestia kalibracji.
Za wszelkie podpowiedzi z góry DZIĘKUJĘ.
Nie ma zaawansowanych amatorskich monitorów 27" a już na pewno nie za 2,5 tys zł. Poza tym takie ekrany mają jedną z najmniejszych plamek w historii, więc przy pogorszonym wzorku nie musi być właściwy. Może 24", choć 2,5 tys to też mało. Budżet ogranicza wybór do dobrych amatorskich 22" lub większych ale masówki.
Nie chodzi o sprzęt w postaci zaawansowanego amatorskiego monitora, ale o mnie /zaawansowana amatorszczyzna/. Może być masówka, aby na przyzwoitym poziomie, mogę ewentualnie się "szarpnąć" na dodatkowe 500zł, co daje kwotę 3000 zł.
Z tą średnicą plamki, to bardzo cenna i istotna uwaga, którą będę brał pod uwagę.
Proponuję poważnie rozważyć 24" EIZO S2433W. Wszelkie 27-ki w tej cenie to dziadostwo.
Z tym "dziadostwem" to mnie zmartwiłeś.
Aktualnie posiadam 21" Samsunga SyncMaster 214T/matryca IPS/, prawdopodobnie dziadostwo, ale ja tego nie odczuwam :), i jestem z obrazu zadowolony. Miałem zamiar zmienić na coś większego, a ten oddać wnuczce.
Gdybym kupił przez Ciebie wymienione Eizo, powiększył bym sobie tylko wymiar w poziomie. Rozmiary plamki są takie same.
Czy różnica w jakości obrazu, będzie bardzo znacząca, w stosunku do tego Samsunga ? Ale z drugiej strony wnuczka byłaby hepi, otrzymując starego Samsunga :).
Ale zmiana, byłoby dobrze, gdyby oprócz rozmiaru, dala przyrost komfortu pracy, prawda?
Zmiana z 4x3 na 16x10 przy zachowaniu wymiaru pionowego daje spore zwiększenie obszaru roboczego. Ekran jest szerszy o 320 pikseli, a to akurat żeby pomieścić paski narzędziowe.
Kolosalna.
Pytanie dotyczące kalibracji. Czy NEC 2490Wuxi (1 wersja) jest kalibrowalny sprzętowo ? Jeśli tak to czy do przeprowadzenia takowej potrzebuję jakiegoś specjalnego oprogramowania?
Tak jest - SpectraView II
Tak i tak, czyli jest kalibrowany sprzętowo i potrzeba do tego specjalistyczne oprogramowanie nie dostępne normalnie poza USA.
1. Około 15cm.
2. Tak.
Nie wiem, czy napisać to w temacie z laptopami czy tutaj, ale może ten post skłoni kogoś do poprawy komfortu pracy przez zakup monitora z prawdziwego zdarzenia.
Jakiś czas temu kupiłem laptopa ze względu na to, że zdarza mi się pracować w różnych miejscach więc mobilność jest na 1 miejscu. Miał być mac mini ale ze względu na parametry jest dell (Dell XPS 702x - niech wyszukiwarki zaindeksują). O ile samej konfiguracji nie mam praktycznie nic do zarzucenia to wyświetlacz (TN 17" full hd 3d) jest T R A G I C Z N Y.
1. Nie spełnia podstawowych założeń wyświetlacza. Pokazuje tylko kształty, a kolory to już jak chce. Zdarza się że wzrokowo kwadrat z czerwonym jednolitym wypełnieniem wygląda jak gradient... Malinowy u góry, różowy na dole
2. Kolor czarny. Nie wiem, w którym miejscu występuje clipping, wystarczy że delikatnie upuszczę głowę i widzę co innego. Fotografowanie czarnych butów na białym tle sprowadzę się do tego, że muszę przechylać głowę w dół i górę aby zobaczyć co tak na prawdę jest na zdjęciu. Domyślnie wygląda to tak: góra - czarny bez szczegółów, środek - coś widać, dół czarny bez szczegółów. Tak jak by tylko środek był oświetlony.
3. Biały i szarości. Jeszcze raz tragedia. Nie pokazuje wcale delikatnych szarości (nie chce mi się sprawdzać od jakiego poziomu). Nawet pod kątem, jak przechylę ekran.
4. Sam kolor - strasznie zaniebieszczony, nie da się tego poprawić w sterowniku bo jak tylko ruszę jakimś suwakiem to dzieją się cuda, pojawiają się plany np na skórze.
5. Ekran jest na tyle duży, że siedząc w bliskiej odległości (jak to przy laptopie) co innego widzę na górze, co innego na środku i co innego na dole
6. Jasność i błyszczącą matrycę pomijam.
7. Komfort psychiczny. Jak tylko (choć na chwile, po zakończeniu pracy) przełączę się z neca na to coś w laptopie to tak jak bym dostał łopatą w łeb.
Nie wiem kto wpadł na pomysł umieszczenia tego czegoś w laptopie za 5,5k ale powinien wisieć na suchej gałęzi. Widziałem różne ekrany ale tak złego jeszcze nigdy.
Potrzebuję kupić monitor 7"zasilanie 12V do mojego 5D mkII tylko nie wiem jaki ?Monitor będzie zainstalowany w aucie i połączony przez USB z aparatem ,który zainstaluje na statywie na masce samochodu.Cała zasada sterowania tj.położenia aparatu jest prawie rozwiązana tylko kontrola zrobionych zdjęć i wybór planu ustawienia obiektywu - brak.Proszę o podpowiedzi.
Czy nikt nie może mi pomóc:cry:
Sam sobie i dla niewiedzących odpowiem bo znalazłem.Wszystkie tablety które mają wyjście HDMI Gdybym wiedział dzień wcześniej byłbym bogatszy o 170 zł a tak jestem w plecy i do tego muszę kupić inny tablet bo ten ma tylko USB.:evil:
Ale HDMI w tablecie nie służy po to aby przyjąć sygnał ale po to aby go wyprowadzić :-) Przynajmniej tak mi się wydaje. Jeśli się mylę to popraw mnie.
Jak jesteśmy przy tabletach to te, które posiadają opcję host usb można połączyć kabelkiem USB z aparatem i przy pomocy oprogramowania DSLR Controler pobierać podgląd na żywo. Kompatybilne urządzenia tu: DSLR Controller :: Devices - nie wiem natomiast jak jest z chińskimi tabletami
Dalej, Można mieć jakiegoś netbooka/laptopa i łączyć go za pomocą USB i aplikacji EOS Utility
Monitory Lilliput dedykowane do filmowania. - tutaj cena przeważnie zaczyna się od 1k.
Monitory i tv z zasilaniem 12v i hdmi: Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Mam takie pytanie. Bardzo źle przegląda i obrabia się zdjęcia na matrycy taniego laptopa. Kolory co chwile inne, kontrasty tez jakieś dziwne.
Chciałem zapytać, czy nie lepiej byłoby wydać 100-200zł na jakiś CRT. Widomo, że moge trafić na jakiś wypalony egzemplarz, ale mam wrażenie ze nawet CRT za 100zł sprawdzi się lepiej niż LCD w laptopie.
Macie jakieś sugestie na co uważać? Na co zwrócić uwagę? Mam kalibrator więc mogę się jakoś wspomóc w ustawianiu :)