Micles, czemu obciąłeś im dłonie ?
Wersja do druku
Micles, czemu obciąłeś im dłonie ?
Takie kadry mi pasowały. Nie uciąłem w stawach, moim zdaniem jest ok...
Pewnie, że ok. Po co komu dłonie jak na buzie się patrzy :)
portreciki i ostatnie zdjęcia z plenerku rewelacyjne pozdrawiam w miarę możliwości czasowych będę zaglądał częściej
miały własne wewnętrzne światło:) z tymi dłońmi niestety racja:(... sam popełniam ten sam błąd...patrzę na twarz i nie zauważam, że dłoni brak:)
dlatego ważny jest duży i jasny wizjer....
http://canon-board.info/showthread.p...206#post787206
276.
1.Sterczące włosy
2.Dół nosa nie oświtlony
3.Dziwnie ułożona dłoń na klamrze/ okropnie zgięcie w stawie
4.Szyja jak u Pudzianowskiego + wielki cień
5.Dekolt - wielka jasna plama
6.Włosy po prawej stronie nie oświetlone
7.itp
276. Jedyne źródło światła : strip - przed, po lewej i nad modelką (wszystkie kąty około 45 stopni). Po bokach modelki murzyny.
277. Jedyne źródło światła : otwarty kwadratowy Softbox (bez tych frontowych białych ścianek), ustawienie softa widać po cieniu. Modelka ~20cm od tła. Z prawej, tuż obok cienia biała ścianka.
dzięki.
przymierzam się do kupna czegoś "błyskowego" w teren.
na początek myślę o dwóch lampach quantuum 250 Ws + batery packi + 2 softboxy...
no i jest pytanko: jakie softobxy - wymiary ? głównie śluby, sesje.
chcę żeby było jak najbardziej uniwersalnie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
adso, myślę że micles wiedział co robi, on po prostu tak chciał, no, ale czy wyszło dobrze to dyskusyjne...
Nie mnie pytać o studyjne. Chociaż ja chyba na początek też bym brał właśnie quantuumy coś koło 200-300. Softy - brałbym prostokątne coś koło 60x90. No i zrobiłbym od razu jakiś patent do obciążania statywów i nawet może coś w stylu wbijanych w ziemię śledziów od namiotu (wiatr + softbox = łohoho)
Nie no, jasne, widziałem te obcięte ręce, zbytnio się nie przejąłem ich brakiem.
myślisz że 60x90 wystarczy żeby dopalić całą postać ludzką ?
zawsze można odsunąć, no ale wtedy światełko "twardsze"...
tak, statywy trzeba obciążyć, lepiej żeby nie walnęły z softem w Pannę Młodą... albo spadły z dachu drapacza chmur na głowę przypadkowego przechodnia....
(...)
Światło z softa to nie prostopadłościan, ale graniastosłup (wystarczy 0,5-1m, żeby z 60x90 zrobiło nam się 120x180). Przynajmniej tak myślę. Dodam po raz kolejny, że nie do mnie pytania - moje styczności ze studiem z prawdziwego zdarzenia są bardzo ubogie...
micles, nie kumam tego co napisałeś.
mnie chodziło o to, że jak odsuwasz soft od modelki, /modela to światło jest twardsze.... bo dalej.
zaraz pogonią nas do innego działu....
Jeszcze ani razu nie stawiałem softa bliżej niż 30-50cm od obiektu fotografowanego (chyba :D). W związku z tym mamy coś takiego : http://img62.imageshack.us/img62/4523/softbox.jpg (rysunek poglądowy, brak zachowanych proporcji itp :D). "Powierzchnia świecenia" jest o wiele większa niż wymiar softa.
Po raz ostatni mówię, że się nie znam. Pewnie przed zakupem zestawu studyjnego (co jest zaplanowane na baaaaardzo odległą przyszłość - po 5d2, 35L, 50 1.4, 85 1.8, samyangu 14 2.8, 400 5.6, statywie video i wieelu innych bajerach), to pójdę do pr0 studia i poświecę sobie wszystkimi modyfikatorami które będą tam mieli i zobaczę co jest mi potrzebne.
Nie. Już kiedyś dowodziłem na mocy eksperymentu, ale wątki pokasowane, także sobie nie zobaczysz, że faktycznie im bliżej obiektu stoi powierzchniowe (nie punktowe) źródło światła, tym cienie miększe. Uwierz na słowo.
Jeszcze ktoś oprócz Husky'ego napisze coś o zdjęciach?
!!!!oneoneonecos(0) Łączenie pomiliardowego wpisu !cos(0)oneoneone!!!!
278.
To ostatnie jest fajne. Niepotrzebnie ciachałeś tak z lewa. I minimalnie więcej góry.
Trochę dziwnie wyglądają dłonie
Modelka z 4 palcami.
no właśnie micles niby tak zawsze zwracasz uwagę nawet na paproszek na ciuszku, a u siebie nie zauważyłeś, że modelka ma 4 palce ?:P ajajaja chyba sesja na studiach dala Ci w kość :D
A może miałem taką modelkę z czteroma palcami i teraz robicie jej przykrość? :D
Polecam się nie wymądrzać, jeżeli nie jest się w 100% pewnym swoich racji : Miększy na SJP
Prawego kciuka i lewego najmniejszego :D Czteropalczasta modelka, tylko u mnie!
Micles, to byl cyctat z jednego "kultowego filmu ;) Osma minuta piąta sekunda
A może tak przestańcie cytować nieistniejące cytaty (ten na cb dalece odbiega od oryginału :D) i poprawiać nieistniejące błędy słowne (tak, miększy to poprawna (jedna z kilku) forma!), tylko napiszcie coś jeszcze o zdjęciach?
Co do ostatniego.
-twarz wyszła świetnie
-ten kucyk wychodzący z GO mnie nie pasuje ;)
-ręce na siłę u góry :) IMO nie pasują bez nich byłoby zdecydowanie lepiej :P i wtedy modelka nie tyle nie miała by palców co rąk ;O
za Szanownym przedmówcą... kucyk poza GO wyglada tak sobie, to czy modelka ma cztery palce czy pięć nie ma znaczenia, wystarczy odrobina wyobraźni zeby sobie wyobrazic jak ułozone są dłonie i dlaczego nie widać piatego palca, natomiast sam pomysł takiego ułozenia dłoni ... kwestia dyskusyjna, mnie sie nie podoba. Zresztą ja w ogóle nie lubię zdjęć, na których modelka stoi jak sierota bo nie wierzę zeby dziewczę nie miało w sobie ikry i nie da się jej nakłonić do tego zeby chociaż trochę jej pokazała. Madonny są dobre na starych płótnach ze skromne spuszczonym wzrokiem (ewentualnie wzniesionym do nieba) i rękami na piersiach
Kumpela przyjechała w odwiedziny z siostrą, to sobie cośtam pstryknąłem, coby miały miłe wspomnienie z wizyty ^^
Kasia B.
(pierwszy raz przed obiektywem)
279.
280.
Micles by zapewne napisal ze na 279 lewa dlon modelki czerowna - cala krew jej tam chyba odplynela ze stresu :D (pewnie czyta forum)
Zas na 280 dekolt za jasny wzgledem reszty - no i tyle w zastepstwie Miclesa.
Pomijam niedoswietlone partie, cienie od nosa, nudnosc ogolna.
Byle do przodu!
Walcz dalej.
Dobry jesteś! Obie rzeczy sam zauważyłem po skończonej obróbce i zostawiłem sobie je do poprawienia "na drugą przysiadkę do tematu".
A tym razem to raczej w formie rozrywki, niż walki :D W każdym razie walka jeszcze będzie, i to nie jedna. Jeźdźcy hardkoru walczą do oporu!
o jesooooo...pozwoliłeś wejść w butach na tło?:)
no i popatrz Michale... ostre zdjęcia a nudne... nie uważasz?
znalazłem cos dla Ciebie...http://www.mateuszjerzyk.com/
Zacznę może od zorganizowania studia z prawdziwszego zdarzenia. Jak będę miał się na czym uczyć, będzie łatwiej...
Wdzięczna modelka, ale zacznij od zrobienia jej kilku ładnych acz ciasnych portretów - te usta aż o to proszą :) .
Patrzę sobie na numer 280 i nasuwa mi się pytanie. Skąd ona taka blada? Do tego lewa ręka modelki. Jakieś żyły wyszły i jakaś plamka tam siedzi.
Na 279. bardzo niekorzystnie wygląda cień pod okiem i zbyt nisko oświetlenie, co wygląda nienaturalnie.
W ubiegły weekend dzięki pewnej koleżance z liceum zaznajomiłem się z dość niszowym sportem :
Lacrosse
Poznań Open
Fociłem ze 40min, później Lkę zamieniłem na kija i poznawałem tajniki tej jakże fascynującej dyscypliny w praktyce. Bardzo fajne to to się okazało ;P
Czas na foty :
281.
282.
283.
284.
285.
286.
287.
288.
289.
skurkowane nie ładują się...
Mi też nie, coś ten serwer jest nie teges..
Już chyba działa.
Trawa jakaś taka mało zielona...
289 - Minus za słup / plus za to że modelom nia kazałeś zdejmować butów..
289. ale oni nie do Ciebie pozowali...?
Trawa mało zielona bo sztuczna, o czym zresztą swiadczy "ała"na kolanie (to Ty?:))
281. najfajniesze.
Cos mało krwi i rana jakaś stara. Ponoc sztuczna trawa tez nabiera kolorów wiosną ;). Fajne 287, widać emocje.
Jak to coś zwą?? Jakby nie zwali, wolę boks (cytując klasyka)