237 zostawić, 230, 231, 232 ja bym tak wybrał :)
Wersja do druku
237 zostawić, 230, 231, 232 ja bym tak wybrał :)
Dzięki. Kurczaki, jakby można było wcześniej skonsultować z wami, które zdjęcie wybrać do battle'a. Wygrałbym:p Oj, teraz będę gdybał.
Nie przeszkadza wam tak lodowato ustawiony WB?
Na tych które wymieniłem to aż się o takie prosi :P. Kolory są bardzo "gazetowe", czyli takie jakie w reportażu być powinny.
O fajno. Dzięki. Jeszcze nad kadrami trzeba popracować. Też kwestia tego, że ponad godzinę z dwugodzinnego pobytu tam spędziłem w tłumie, w którym nawet palcem nie mogłem ruszyć. Potem ruszyłem na "przemarsz wojsk". Reportaż robiony na szybko. Bardzo szybko. I w kadrach niestety to widać. Ale to jest do dopracowania. Macie jakieś konkretne uwagi?
Może mniej ekstremalnie szerokich kadrów. Wiem jest zajawa, bo też u mnie się dość szeroki dół trafił, ale z tym nie można przesadzać.
I tak, moim zdaniem, jest lepiej niż na początku. Ograniczam się z szerokimi kadrami. Jeśli już używam ekstremalnych 16 mm, to staram się uniknąć znieksztalcen szczególnie na ludziach znajdujących się z boku kadru. Ciągle nad tym pracuję, ale uważam, że jest coraz lepiej.
Obiektyw mam już docelowo ustawiony na 35 mm;)
Pierwszy śnieg, ostatnie kwiatki:
240.
241.
242.
243.
244.
245.
240. byłoby fajne jakby był sam kwiatek w całym kadrze.
241. powtórka z 240, imo 240 lepsze
242. koryguj tą winietę! :D
243. umieściłbym roślinkę w którymś z rogów, lewy dolny chyba się do tego najlepiej nadaje
244. Nic dodać, nic ująć. Genialne :P
245. Miłe, też żadnych uwag.
Seria fajna, dopierdzielę się do powtórzenia 2 pierwszych zdjęć i do winiety.
244 podoba mi się. 245 też niezłe. Pozostałe z serii wcale do mnie nie trafiają. Może mam inny gust, a o tym się nie dyskutuje. :)
Dzięki za komentarze.
Co do 243 nie mogłem umieścieć roślinki w lewym rogu, bo wtedy straciłbym białe plamy na pierwszym planie, na których mi zależało.
Liczylem np. na porównanie zdjęć z Miclesowymi(bo ściągnął ode mnie pomysł*i kadry!), a do battle, po ujawnieniu się już foty nie nadają...
http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=758
u ciebie fajnie widać strukturę samych płatków śniegu...
242 i 244 bardzo mnie sie podobaja.
Jak dla mnie troche za zimne kolory-WB czy taka celowa obrobka?
przyjemne zimowe klimaty:) czemu u mnie nie ma zimy ? :(
no bez przesady Loome.. ja tam za oknem widziałam snieg, choćby wczoraj
eej serio. patrzylem ze 3 razy wczoraj i nie widzialem u mnie!
teraz wlasnie widze przy pkp jest:D
No i śnieg stopniał... Kilka kadrów. Proszę nie szczędzić krytyki. Wytykać to, co jest jeszcze do poprawienia i to, czego poprawić się nie da.
246.
247.
248.
249.
250.
Długo się zastanawiałem, czy wrzucić tę fotę. Ale wrzucam. Jak się bardzo nie spodoba, to nie komentujcie;)
251.
Spodobała mi się bardzo 1.
Najlepsze imo 249. Wzorowy shot, gdyby tylko schody były szersze, albo miałbyś to 200mm :D
246. za zimne,
najgorsze 250, włosy wyszły lipnie, do tego ten pokraczny siad też mi nie leży.
No i widzę, że mungo też zaświadczył problemów z rajstopami prześwitującymi na kolanach :D Przyciemniać selektywnie, przyciemniać ^^
Ogólny odbiór : Miłe, ładnie ukazane, bez większych zastrzeżeń. Keep doin' it!
246 przypadlo mi do gustu ;) ogolnie fajna sesyjka, mowie o tych kolorowych ;)
O! No to cieszę się, że się podoba. Widzę, że robię postępy:D Sukcesywnie do przodu!:D Czy inni jak Micles widzą zdjęcia za zimne?
246 owszem jest zimne, zimniejsze odrobinę od pozostałych (u mnie) ale mnie się itak podoba...będę go bronić :D
Paenka - chętnie Ci w tej obronie pomogę;) Bo faktycznie dobre mi to zdjęcie wyszło:p A co sądzicie o tym zdjęciu na schodach?
250b. wersja inna za namową kolegi. Lepiej/gorzej? Moim zdaniem o niebo lepiej. I chyba następne foty czekają na taką obrobkę
252. Jeden nowy kadr
250b lepiej, ale nadal najgorsze z serii :D
252 - za ciemno w oczach, cięcie dołu płaszcza : albo wyżej albo nie ciąć w ogóle. Reszta ok, nawet już cieplej zaczęło się robić!
zaraz zaraz to zdjecie na schodach mi sie podoba, ladny kadr, ciekawa poza.Nie mam zadnych zastrzezen co do tego zdjecia, tym bardziej nie zgodze sie z tym ze to najgorsze zdjecie z tej serii.
dla mnie zdjecie na schodach - 249 - nierowno oswietlone - bardzo ciemna plama w okolicach mocnego punktu (miedzy nogami modelki ;) ).
na reszcie zdjec swiatlo bardzo fajne (przynajmniiej po obrobce to fajnie wyglada), wiec przy okazji zapytam - ktora to byla godzina mniej wiecej? bo ze cale niebo szare to widze ;)
cala seria na duzy plus.
Najbardziej podoba mi sie 246, bardzo ladne swiatlo, jednak MZ wieksza GO dalaby lepszy efekt, tak zeby drugie oko tez sie zalapalo :)
247 tez ladne, 249 pospolity kadr, poza tym nie podoba mi sie ulozenie palcow.
250b ladne crossowe kolory.
:)
Mungo gdzie ty się uczysz?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Poza tym zdjęcia całkiem niezłe. Kadrowanie mi nie odpowiada trochę. I nowa obróbka jest lepsza, bardziej pasuje.
Z tym oświetleniem to kłopot był, bo mimo pięknego softboxowego nieba, to zawsze miałem problem, żeby oczy nie wyszły jak czarne dziury. I na to kładłem największy nacisk.
W zanadrzu miałem tylko blendę, ale nie miałem blendziarza, a przy dosyć mocnym wietrze nie dałe rady sam obsługiwać;) Dlatego to oświetlenie jest takie a nie inne. I tak dobrze, że tylko takie zastrzeżenie;) Następnym razem będę zwracał na to uwagę
Jeśli chodzi o godzinę to było pomiędzy 12 a 13.
RAdoCanon - dzięki za obronę przed okrutnym Miclesem;)
Tak, tak... Już kilka osób zwracało mi uwagę na zbyt małą GO. Spowodowane to jest dosyć słabym światłem w tym miejscu. Na 247 to widać, gdzie dalszy plan jest tak rozmyty, że nie widać o co tam chodzi, a chodzi o ciągnącą w głąb kadru barierkę;)Cytat:
Zamieszczone przez kjoanna;
Cytat:
Zamieszczone przez kjoanna;
Tu muszę podziękować Suchemu, który namówił mnie na cross i powiedział co to jest(pierwszy raz w życiu tego użyłem). I podziękować google, które na zapytanie "technika crossowania" wyrzuciło na pierwszym miejscu odpowiedniego tutka;)Cytat:
Zamieszczone przez dżobert;
Zależy czego się uczę:D Jeśli chodzi o normalną naukę to w LO, jeśli chodzi o fotografię to na CB i w internecie;)Cytat:
Zamieszczone przez dżobert;
Dzięki wielkie za konstruktywne komentarze! Dawno już tak konkretnych komentarzy nie dostalem. Jeszcze raz wielkie dzięki! Jeśli jeszcze coś macie do dodania, to walcie śmialo:D
Chodzi mi o to w jakim LO się uczysz. Tak się przypadkiem zdarzyło, że twoja modelka chodzi ze mną do szkoły. Taka ludzka ciekawość.
Ja czekam na więcej! :p
Wiem, że się powtarzam, ale kwestia obróbki... Ponieważ crossowania uczę się od wczoraj... Co poprawić? (jeśli w międzyczasie wyjdą uwagi do kadrów, to proszę o nie ukrywanie ich dla siebie)
a.
b.
duzo lepsze niz moje 1 próby z crossem, ktorych nawet nie pokazywalem swiatu :P
i super ten czerwony plaszczyk wyszedl, same kadry podobają mi sie:) pozdrawiam!
Dawno nic z Pragi(warszawskiej) nie bylo. Sądzę, że trzeba nadrobić:
252.
Powiem wam, że w dużym formacie wygląda zdecydowanie lepiej...
fajny szeroki kąt.. czuje się jakbym był mały i leciał w dół.. ale wydaje mi się za duza GO, stad figura nie wyróżnia się aż tak, a czern w tle nie pozwala wzrokowi się skupic.. jednak przy tak szerokim kącie to pewnie nie uniknione, ta GO ?
No właśnie trochę się zdziwiłem, że wygląda to tak, a nie inaczej... Mogę ci wysłać o pełnej rozdzielczości i zobaczysz, że figura jest dobrze wyróżniona z tła.
ja nie wiem czy za ciemno po prostu nie jest. a wysylac nie musisz, chociaz na wydruku duzym fajnie mogloby wygladac skoro sie wyroznia:)
Idzie na okładkę mojej szkolnej gazetki;) Jak będzie gotowa, to prześlę. Wykadrowane do pionu, w formacie A4, bokeh jest idealment:D.
no to czekam:)
W międzyczasie mikołajki:
253.
Fajne pastelowe foto, niestandardowy kierunek spojrzenia dziewczynki ładnie wyłapany z rzędu, jak zawsze czepię się szczegółów, które można poprawić jednym klikiem : prawa krawędź zdjęcia : czubek następnej twarzy. Można było przyciąć te 5-8pix :P
Kilka fot z inscenizacji na placu Zamkowym:
254.
255.
256.
257.
258.
259.
Cała relacja tutaj:
http://www.wiadomosci24.pl/artykul/1...981_83825.html
258 wymiata całą resztę.
Chyba wykurza:p No, a coś o reszcie?;)
254. Za dużo lewej strony
255. Wolałbym od przodu, albo chociaż szerokim z boku i np na całej lewej stronie kadru ręka trzymająca pałkę
256. Zrezygnowałbym z tej foty z powodu dużej odległości między twarzą dziecka a paleniskiem. Ewentualnie znowu czymś szerszym od dołu przez ogień na twarz.
257. Ruszone i krzywe :P Wyostrz mocno, nawet jak wyjdzie szum.
259. Śmieci po bokach. ZNOWU fociłbym od dołu, przez rękę na twarz i w tle transparent :P
Coś mnie dzisiaj wzięło na te kadry z dołu :P
Podsumowując : widać że było ciemno i hardo, foty w miarę, ale brakuje mi tu ruchu. Najłatwiej byłoby panningiem, tym bardziej że było ciemno. Chodzi mi o np takie coś : http://www.micles.neostrada.pl/cb/ww2/11.jpg
Zaczątek akcji jest jedynie na 254, reszta jakby zastygła. Nie urzekło mnie to. Jedyne fajne to z tym dymem, reszta to adynamiczne ilustracje, wygląda to jakbyś focił przed rekonstrukcją a nie w jej trakcie :P
Link nie działa. Wiem, czemu Cię wzięło na kadry z dołu. Bo podczas rekonstrukcji, razem z innymi fotorepo stałem metr nad ziemią na naszej pięknej choince na Placu Zamkowym. Niżej nie dało rady, bo się telewizja usadowiła i fotorepo wypchnięci na górę:p
Micles! Na 256 to jest koksownik, a nie ognisko!