A jak wygląda sprawa klapki komory baterii?? Trzyma się jakoś??
Wersja do druku
A jak wygląda sprawa klapki komory baterii?? Trzyma się jakoś??
Klapka działa i się trzyma, zauważyłem, że gdy padają baterie, a konkretnie białe enloopy, wtedy ma tendencję do niedoświetlania to jedyny minus bo padają wcześniej niż zasygnalizują niskie napięcie, w zasadzie to lampa nie sygnalizuje po prostu się wyłącza ;)
Używam ponad pół roku, czyli dłużej niż 4-godzinne "testy" i wychodzę z założenia niska cena niskie oczekiwania, a w tym przypadku efekt przerósł moje niskie oczekiwania i jest bardzo OK. Błyska i działa super z 622 i o to chodzi, pewnie żyjąc z fotografii brałbym jedynie czerwone paski oraz firmowe akcesoria.
Głowica kręci super, brak blokady to plus, jeszcze nie wyrwałem klapki dyfuzor ani wizytówki. Jak za te cenę wszystko OK.
A jak z automatyzacją w Canonach w trybie ETTL? Ładnie i prawidłowo kompensuje siłę błysku??
Działa ale co konkretnie masz na myśli, ettl ii nie jest doskonały obojętnie czy na firmowej czy na yn. Ma myśleć za Ciebie? to chyba nie.
To dobrze, bo obcojęzyczni użytkownicy w sieci zgłaszają różne problemy z pracą ETTL, a u nas jakoś nikt o tym nie pisze.
Może dlatego, że mało kto u nas używa trybu ettl na rzecz manualna?
Wiesz ile sytuacji tyle ew. niedoskonałości lub problemów z nich wynikających. Wszak to automaty i jakieś tam zakodowane w nich algorytmy.
Masz rację ,moje wymagania co do lampy sa minimalne,niepotrzebnie porównałem do Metz 58-2.Po poprzednich 4 godzinach,dołozylem następne 4 godziny zabawy i nauki.
Podtrzymam swoje zdanie:gdybym miał fotografować ważne sprawy ,wybrałbym Metza ,ale ja fotografuję byle co ,więc pewnie nawet możliwosci tej lampy nie wykorzystam,
więc już ja lubię :mrgreen: .
Mam podobną sytuację, żyjąc z foto zapewne nie bawił bym się w zamienniki, ale już to napisałem. Jadę na kompromisach, które czasem są OK czas nie.
Pewnie, też używam ettl ii ale czasem chce być mądrzejszy od automatu na sankach i używam manual. Różnie to wychodzi ale trening czyni mistrza. Z braku czasu na zabawy i to z różnym efektem włączam ettl jako ten najpewniejszy. Przez piloty tylko manual.