Znika już poprzez sam fakt podpięcia szkieł EF/EF-S.
Kupowanie M-ki i używanie jej wyłącznie ze szkłami od starszego brata IMHO nie ma większego sensu.
PS: adaptery do innych korpusów bezlusterkowych też małe nie są.
Wersja do druku
How many modern systems have a 35mm equivalent ƒ/2 or faster compact autofocus prime for under $300? Or even under $500?
The Online Photographer: Canon EOS-M: A Response from Amin Sabet
Hehe. Właśnie tak pomyślałem, że właściwie ktoś mógłby nabrać się na EOS M zamiast np. na 650d głównie dzięki temu szkiełku, żadnego innego powodu nie widzę. I niestety Canon pewnie dobrze o tym wie, co znaczy, że użytkownicy Rebeli raczej nigdy podobnego szkiełka nie zobaczą...
Nie wiem dlaczego widzę twoje posty, ale skoro już przeczytałem to
Pooowoli dochodzimy do sensu istnienia Rebello Bum Bum (10 minut dzisiaj szukałem FEC w 550D). Masz ki-ci/ty i... ***** po Piątkę/eLkę .
Inne powody by wdepnąć w M(e too) pojawią się wraz z odpowiednikiem Nex-7/9. Ja na przykład bardziej bym chciał 15/2 czy 55/2 od jakiegokolwiek zuma, nawet f/2.8 IS.
Obawiam się, że ta reguła będzie mieć również zastosowanie w przypadku EOS M:
I z tego powodu 55/2 jest mało prawdopodobny, jest przecież 50/1.2 :D
ja siętylko zastanawiam po jakiego czorta drugie małe body do np 70-200L f/4?
ten obiektyw doś mały z z00mUff canona ale z takim body będzie jak słonia trąba wielki :D
- - - Updated - - -
no ale wg mnie ten model nie jest kompatybilny! trzeba dokupić przejściówkę :(
a do innych sys też są już przejściówki.
(chińczycy niedługo wypuszczą przejściówki z pełną kontrolą i automatyką - sed/bat/tru)
jak już wczesniej ktoś napisał tylko pentax zrobił kompatybilny system ;)
Jak to wczesniej słusznie ktoś napisał... Być może canon nie chciał sobie "strzelać w stopę" wypuszczając na rynek evila z możliwościami nexa-7. Pozostaje wierzyć i mieć nadzieję, że kolejna premiera choć ciut zbliży się wyposażeniem i parametrami do ego, co serwuje już dzisiaj konkurencja...
Widać ciężko już w dzisiejszych czasach wymyślić coś bardziej extra od konkurencji... a to że Canon spóźnił się z tym aparatem o dobre dwa lata wcale go nie usprawiedliwia :)
Nie wiem jak inni, ale ja od evila oczekuję dużo więcej niż tylko matrycy APS-C w małej obudowie :) A przykład nexa-7 jest własnie tym, czego mozna oczekiwać od takiej konstrukcji. Mówiąc szczerze - to nie oczekiwałem, że canon zdeklasuje swoją premierą inne evile już funkcjonujące na rynku. Idąc dalej tym tropem to może za lat kilka (a może kilkanaście? przy EOS M VI mark) "zdarzy" mu się popełnić konstrukcję podobną do tych, które już dziś funkcjonują na rynku, ale konkurencja zdaży pójść do przodu i kółko się zamknie ;)