Możesz wybrać się tak na Giełdę w Stodole, może kogoś uszczęśliwisz ;)
Wersja do druku
ej ekrowa czego szukasz zaczepki?
35 lat a teksty z**** jak szczyl-troll ;]
idz sobie mistrzu moze na rower, na spacer.. no dotlenic sie troche, pooddychac - albo cokolwiek, byleby nie siac fermentu na forum :>
Witam,
odświeżam temat ponieważ mam podobny dylemat a przeczytałem już chyba wszystkie tematy dotyczące 5dmk3 vs 1dsmk3 vs 5dmk2.
Fotografuję, głownie reportaż, głownie ślubny.
Miałem przez 2 tygodnie 5dmk3, swoje 5dmk2 sprzedałem. W chwili obecnej muszę zakupić aparat i nie wiem w sumie co kupić.
Aspekt finansowy jest dla mnie ważny, chyba jak dla każdego, gotówki mam 8k i raczej tej kwoty chciałbym się trzymać, wiadomo jednak, że w razie potrzeby mogę te 2k dozbierać.
Zastanawiam się nad 5dmk3 nowym bądź używanym lub używanym 1ds mk3 lub nowym 5dmk2 - używanych w dobrym stanie raczej na allegro nie widzę.
W 5dmk3 podobał mi się af, iso używałem do 3200 więcej raczej nie mam potrzeby. Denerwował mnie zafarb, miałem wrażenie że zdjęcia są zielone, na pewno są inne niż w 5dmk2. Kupił bym już dziś jednak te 2k nie dają mi do końca spokoju.
Z 1dsmk3 niestety nie miałem styczności, czytałem jednak, że iso jest porównywalne bardziej do 5dmk2 i że wyświetlacz jest tragiczny. Za 1ds przemawia cena i żywotność migawki.
Za 5dmk2 przemawia cena oraz to, że aparat będzie nowy, na gwarancji.
Na chwilę obecną najbardziej skłaniam się do 5dmk3,nie wiem jednak czy w moim przypadku 1dsmk3 nie byłby lepszy?
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam
Słuchaj, mam oba znaczy 1ds mkIII i 5d mkIII, chce sprzedać 1 w cenie niższej niż masz budżet :) Co do obydwu aparatów, to powiem tak Af w 5 bardzo dobry, można śmiało porównać do 1, w ciemniejszych miejscach na alservo 1 lepsza. ISO zależy czego potrzebujesz:) i jeden i drugi mają swoje zalety, pancerność na pewno na korzyść 1, jakość wykonania solidność. Wyświetlacz faktycznie jak w 40 D ale da się przywyknąć, musisz pamiętać, że masz 200 tyś gwarancji na migawkę to naprawdę sporo w 1. Porównując oba aparaty, sam nie wiem, sprzedaję tylko dlatego, żeby się nie motać już w guzikologi. Generalnie oba są jak dla mnie wyśmienite.
5dmkII nie brałbym na Twoim miejscu, opcja tylk pomiędzy 5dmkIII lub 1ds mk III
pzdr
Do watku o zmianie 5dmkII na 1DsmkIII nikt nie zagląda dlatego pozwolę sobie zapytać jeszcze tu:
Jak jest z celnością w trybie one-shot na jasnych stałkach w 1Ds mkIII vs.5d mkII? Wiadomo, że boczne w "piątce" są słabe, ale co z centralnymi? Czy w 1Ds zyskujemy tylko lepsze boczne, czy może centralny też jest lepszy?
Wiem, że najlepiej kupić 5dmkIII, ale na razie jest ograniczenie budżetowe a potrzebuję celniejszego AF-u (nawet nie chodzi o szybkość, ale właśnie o precyzję). Dzięki za opinie.
Za 1Ds3: zdecydowanie lepszy obrazek (do około ISO800), ubodowa, ergonomia, komfort psychiczny, że jak pukniesz to nie rozwalisz, ta puszka ma to coś.
Za 5D3: zdecydowanie lepszy AF... niestety ale jest mega różnica, masa, wyświetlacz i dużo fajnych funkcji jak działające AUTO ISO (piszę na podstawie 6D), wysokie ISO, co daje mega komfort w użytkowaniu.
Najlepiej mieć oba... ja mam 6D jako aparat z dobrym AF w ciemnościach (tu jedynki te stare się wykładają), z dobrym ISO, a 1Ds to wół roboczy, używam wszędzie gdzie jest w miarę jasno...
Jinks: biorąc poprawkę, że 5D1 centralny jest praktycznie taki sam jak w 5D2, oraz że 1D3 ma taki sam AF jak 1Ds3 mogę powiedzieć, że paradoksalnie centralny jest taki sam (ja miałem odczucie, że w 5D lepszy... ale w ciemnościach). Jeśli natomiast masz dylemat pomiędzy tymi body to zdecydowanie bierz 1Ds3.