Odp: Photoshop a wielordzeniowy procek
Cytat:
Zamieszczone przez
Lulu1988
Witam w Nowym Roku :)
- WIN XP
Obrabiając pełne RAWy często pojawia się komunikat "Za mało pamięci"; ogólnie mówiąc komp nie jest zbyt "zrywny". Chciałem zapytać bardziej wtajemniczonych, czy wsadzenie 4x2gb 1066MHz i postawienie win 7 na dysku SSD umożliwiłoby mi w miarę normalną pracę? Niby kasa (4k) na nowy sprzęt jest, ale korci mnie 35L ;)
Przede wszystkim wymień system na jakiś 64 bitowy - teraz pewnie widzisz tylko 3GB - 3,25GB z twoich 4GB pamięci
sprawdź ile maksymalnie pamięci potrafi obsłużyć płyta główna i dołóż.
Co do komunikatu "za mało pamięci" - to nie zawsze oznacza brak RAM-u tylko zaśmiecenie systemu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Lulu1988
Trzeba umieć podkręcać ;)
lepsze płyty główne, ale dla PC robią to właściwie za Ciebie
ja ze swojej strony polecam dysk SSD
używam Lr, a on rzadko zajmuje więcej niż 2-3 gb ram
Kupiłem: 4x2GB 1066MHz, SSD 128GB i W8 64bit. Na tygodniu powinienem mieć wszystko u siebie :)
Niektóre płyty nie radzą sobie z max. pojemnością pamięci + max. obsada slotów.
Będą śmigać bez problemu na 2x4GB, natomiast zdaża się, że nie startują z 4x2GB.
Bezpieczniej było by obsadzić 2x4GB, ale to już tak trochę "musztarda po obiedzie".
Miejmy nadzieję, że będzie banglać bez problemów.
No i wykrakałeś ;]
Wsadziłem 2x2gb i nie przechodzi testu pamięci :/
Byłem w zaprzyjaźnionym sklepie komputerowym i uporali się z problemem. Okazało się, że jedna kość jest padnięta, także mogłem kombinować do woli. Teraz próbuję opanować W8...
Do kwietnia muszę złożyć nowego kompa.
Obecnie ntel® Core™2 Duo Processor T5470 (2M Cache, 1.60 GHz, 800 MHz FSB)+ramu na 800. Czyli XIX w.
Opłaca się zejść z i5 3470 do i3 3240? Rawy z 5d2.
http://www.arest.pl/konfiguracja-658831
Nie będę podkręcał.
Generalnie muszę ciąć koszta, na maxa;/
To chociaz plyte daj inna w razie kasy na rozbudowe:)
Intel Core i7-3770, Quad Core, 3.40GHz, 8MB, LGA1155, 22nm, 77W, VGA, BOX
Gigabyte GA-H77-DS3H, H77, DualDDR3-1600, SATA3, HDMI, RAID, DVI, GBLAN, ATX
Kingston HyperX 2x8GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL10 DIMM XMP HyperX Blu Red Series
500GB SATAIII CAVIAR WD5000AZRX 64MB
Gigabyte GeForce GT 630, 2GB DDR3 (128 Bit), HDMI, DVI, D-SUB, BOX
Polecam ta z mojego nowego zestawu nie jest duzo drozsza a rozbudowac mozna do 32gb ramu, potem dysk ssd na system plus dwa dyski w raidzie :)
Wysłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
Nie mam kasy na i7. Jak zaznaczyłem muszę ciąć koszta. Zbyt dużo ostatnio wydałem...
Po co mi inna płyta? Ralnie.
Nigdy nie grałem, nie potrzebuje dźwięku 7.1, tv, nawet dvd nie potrzebuję.
Moje pytanie brzmiało czy zejście z procka i5 3470 na i3 3240, przy rawach z 5d2 będzie znaczna, jeśli przy eksporcie z LR na poziomie ułamków sekund czy nawet 5-8 na rawa to akceptuje.
Różnica będzie, bo i5 jest już 4 rdzeniowy więc warto. Pakowanie do kompa 32 GB ramu zbędne i szkoda kasy, wystarczające jest 16GB. Dysków Seagate nie polecam, bo zmienili okres gwarancji z 2 lat na rok, ostatnimi czasy strasznie awaryjne sie zrobiły. WD solidne nie dużo droższe, a plusem jest możliwośc dokupienia za śmieszne pieniądze dodatkowego roku gwarancji. Płyte weź Asusa w cenie zbliżonej do Asrocka. STabilnośc pracy i bezawaryjność.