Gdzie go zamontujesz?
Wersja do druku
chociażby w miejscu gdzie jest pokazywana odległość ostrzenia
pomijajac juz to "gdzie", to taki uchwyt ma przede wszystkim byc sztywno polaczony z obudowa obiektywu, a przy tamronowskim plastiku, to jednak takie cos moze nie wyjsc.
a czy to dla kogos wazne to juz kwestia potrzeb. no i oczywiscie trudno narzekac na takie cos w przypadku obiektywu o takiej cenie, przy bylo nie bylo swietnej jakosci...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
teoretycznie moglo by sie udac, chociaz balbym sie w tej sytuacji polamania tej szybki przez napiecia przy obracaniu obiektywem, bo przy korzystaniu z uchwytu statywowego calym zestawem kreci sie trzymajac za korpus i wtedy to laczenie uchwyt/obiektyw moze dosc mocno pracowac (tam wlasnie przenosi sie opor ruchu glowicy i przykladana przez uzytkownika sila).
to nie jest taka prosta sprawa z tymi obreczami statywowymi. niby prosta rzecz, ale wbrew pozorom mozna ja spartolic nawet kiedy jest na wlasciwy wymiar (srednice)
Eeeee tam... czepiacie się
A że tak zapytam - który 70-300 ma uchwyt statywowy??? (pomijając nową eLkę Canona, oczywiście).
Pozdrówka!
tak i nie... robilem zdjecia nawet szklami bez uchwytu statywowego konczacymi sie na 200mm, ktore przy wietrze nie mialy szansy na stabilnosc. z uchwytem statywowym jednak latwiej. i komfort pracy wiekszy. szczegolnie, jesli sie czasem chce cos w pionie zrobic.
no wlasnie mialem napisac ;) nie chce sypac lacina na temat ceny tej przyjemnosci, ale to robi spora roznice. chociaz prawda jest, ze biala gruba rurka 70-300 wazy tez 1,2kg, wiec bylo nie bylo wiecej niz Tamron.
Nie wydaje mi się, aby była konieczność używania uchwytu statywowego przy tym obiektywie. Nie jest on na tyle ciężki...
masz racje. wydaje ci sie.
jesli mowimy o glowicy kulkowej, to praktycznie kazdy obiektyw odpowiednio dlugi i ciezki ma spora szanse pie* kiedys w dol, kiedy zapomni sie dokrecic dostatecznie mocno kulke. bylo nie bylo wlasnie to robi uchwyt statywowy, ze podpiera zestaw w miejscu bliskim srodka ciezkosci. a Tamron juz miesci sie w tej kategorii, zwlaszcza kiedy sie go wyciagnie powyzej 200mm, gdzie szeczgolnie sie ta stabilnosc przyda.
inna kwestia, ze ten obiektyw jest liczony glownie na uzytkownikow pstrykajacych z reki. podobnie zreszta Canon kombinowal z 70-300 L, bo tam tez w zestawie nie ma uchwytu...
Pewnie masz rację. Ja w każdym razie do szczęścia bym nie potrzebował uchwytu statywowego.
W tej cenie mimo wszystko to chyba niezły kompromis?
Mam pytanie czy w tym obiektywie tubus pod wpływem ciężaru wysuwa się samoczynnie? np gdy mamy aparat zawieszony na szyi i lecz z niego nie korzystamy.