:)
Wersja do druku
to z cropa sample? Bo jakos nie widze tych 14mm?
W przypadku cropa to warto sie szarpac z taka wypukla soczewa i brakiem mozliwosci zoomowania/fitrowania? :)
Jak ktoś myśli o FF w najbliższym czasie...
no tak to bym zrozumial :)
Ja akurat chciałem i potrzebowałem czegoś szerokiego... szerokiego ale nie aby na rogach aż tak monstrualnie ludziom głowy spłaszczało ;] A pieniądze za ten obiektyw są śmieszne.
Wypukła soczewka... no trzeba uważać po prostu. A filtrów nie używam, bynajmniej teraz.
Może za jakiś czas będzie FF to i szkiełko zacne już jest :mrgreen:
Czy ktoś mógły pokazać fotkę na f/2.8 i ostrości na nieskończoność - tzn. tak jak napisał kolega szwayko tak jak wam wychodzi na pierścieniu, przykładowe ustawienie 1m.
U mnie na cropie, dając co prawda f/5.6 i 1,4m mam nieskończoność, ale już na 2.8 mam z tym problem :)
Ano trzeba, ja na razie pstryknąłem parę fotek testowo i dla mnie jest całkiem spoko, tak od 1.5-2m to w zasadzie nie ma się co czepiać, wiadomo że szerokie ma swoje wady ale jak za blisko nie podejdziesz to już "ufoki" takie nie wychodzą (oczywiście na samym skraju klatki to już prosto nie jest)
na cropie to w ogóle powinno być fajne dosyć szerokie szkiełko
zerknij tu
chcesz fotkę na 2.8 i ostrość ustawiona na 1m czy jakiś "obiekt" w odległości 1m a ostrość na nieskończoność? bo niejasno napisałeś
na FF będzie tak samo, przecież to wynika z kalkulatora głębi ostrości..
przy odległości 1m od obiektu i f2.8 będziesz miał GO 1.04m ale już jak obiekt będzie 1.5m od aparatu i to GO będzie około 3.3m. W sumie to każdy by chciał przykleić "kropelką" pierścień ostrości i pstrykać tylko przysłonę zmieniając ;) ale niestety tak dobrze nie ma ;(
Na nieskończoność ostrość przypada w okolicy 2-3 m na pierścieniu ostrości.