twi - osobiscie jesli lubiesz portrety to dokupiłbym 50tke 1.4 lub 1.8 w zaleznosci od kasy :wink: 85 1.8 , sprzedałbym 70-200 i zakupł 135/2 L
Pozdro
Wersja do druku
twi - osobiscie jesli lubiesz portrety to dokupiłbym 50tke 1.4 lub 1.8 w zaleznosci od kasy :wink: 85 1.8 , sprzedałbym 70-200 i zakupł 135/2 L
Pozdro
właśnie testuję 50/f1,4 na moim 350D - straszne mydło. Nie wiem czy walnięta sztuka czy też jeszcze potrzebuję czasu aby się jej nauczyć. A tak właściwie nie bardzo lubie stałki - cały czas jeszcze się uczę fotografować więć męczy mnie częste zmienianie szkła (a do tego jeszcze w plenerze paprochy wszędzie latają).
24-70 na 1DsMk2 jest niesamowity - w końcu można właściwie wykarzystać wydane prawie 5k pln. Ale zastanawiam się czy nie będzie mi brakowało mm, gdyż większość zdjęć robiłem w okolicach 40 do 70mm na 350D więc ten zakres na FF troche mi ucieknie. No i tele? 200mm na APS-C to 320mm a na FF tylko 200mm. Dylematy, dylematy. Chciałby się do mojej dotychczasowej torby zmieścić a nie pomykać wszędzie z plecakiem.
Jak to mówią - nie można zjeść ciasteczka i mieć ciasteczka :-). Przesiadka na FF wiąże się z pewnymi niedogodnościami - nagle wszystkie szkła robią się dużo krótsze, ale....przybywa na szerokości. Coś za coś :-).
50 f/1.4 robi się bardzo ostry od f/2.8. Na f/1.4 nie nadaje się do użytku bo wychodzi straszna "mgła" na zdjęciu.Cytat:
Zamieszczone przez twi
no to po co mi to 1,4 jak i tak muszę przymykać do 2,8. Testowałem go na 1DsMk2 i wcale nie lepiej. Po większym przymknięciu jest OK.
A co do przejścia na 24-105 - to czy ktoś to zrobił lub testował 5D z tymi szkłami?
Żebyś miał jaśniej w wizjerze :) a 50-tkę 1.8 trzeba jeszcze mocniej przymknąć żeby uzyskać bdb ostrość. Kiedyś było 50 1.0L ale to jakaś stara historia i nie do kupienia.Cytat:
Zamieszczone przez twi
24-70L to u mnie podstawowe i najczęściej używane szkło z 5D.
Na 24-105L na pewno bym nie zmienił. Ale oczywiście wszystko zależy od potrzeb i oczekiwań.