he he cos w tym musi byc :)
Wersja do druku
he he cos w tym musi byc :)
Miałem dylemat 7D czy 1D MkIII - zdecydowałem się na ten ostatni i na pierwszy rzut oka decyzja wydaje się być świetna. Założyłem, że nie oczekuję obrazka klasy 5D, ale dobrego aparatu ze świetnym AF-em i wieloma innymi zaletami 1D nad 7D i wygląda na to, że to jest to. Różnica w cenie jest, ale różnica w klasach też. Z drugiej strony jakby mnie nie było stać na 1D to bym kupił 7D, bo to też dobry aparat. Dla ułatwienia dodam, że znalezienie dobrego używanego egzemplarza zajęło mi 4 miesiące....
kolekcjonerDo dyspozycji mam kilka obiektywowCytat:
Jeśli trafisz na 1D mkIII gdzie AF działa jak trzeba to jednak brałbym jedynkę. Pytanie jeszcze jakie masz szkła. Takie 24-105 np. na APS-C jest IMO średnie (ani szerokie, ani długie) na jedynce staje się (przynajmniej na podstawie moich doświadczeń) dużo bardzie użyteczne.
Przy czym to jest jednak dość poważna decyzja i nie wiem czy bym, nie wolał samemu sprawdzić niż polegać na forumowych mądralach w tym wypadku .
16-35
24-70 2.8
70-200 2.8 IS
300 f4 is
400 f2.8 is
i inne tam non eLki
co do ceny to moge miec 1d mk3 za $2400CAN lub drugiego za $2600 oba maja kolo 60K pierwszy jest z serii awaryjnej naprawionej przez canona cala dokumentacja a drugi jest juz pozniejszym mialem okazje pstrykac na obu maszynach i nie widze zadnych problemow z ostroscia na zdjeciach od czasu do czasu zdarzy sie jakies miekkie ale to zawsze tak jest ale 95% celnych.
Wlasnie sie pojawiły wyniki 7D na http://www.dxomark.com/ - warto sobie porównać np. ze starym 5D i 1D MkIII właśnie - widać, że 7D odstaje i to mocno. Dla mnie oznacza to, że wybór (1D) był dobry, a inni muszą odpowiedzieć sobie, czy te różnice warte są różnic w cenach aparatów. Pamiętajcie, że na koniec liczy się jednak zdjęcie i jeżeli będzie dobre, to fakt, że zrobione 7D czy 1D nie będzie miał raczej wielkiego znaczenia...
aha, jeszcze w tym rankingu 7D wylądował za takimi "znakomitymi" sprzętami jak Sony Alpha 350, czy Pentax K20, ale tuż przed Nikonem D60 - co stawia cały ranking w dziwnym świetle, ale z drugiej strony oni się opierają na pomiarach,co z trzeciej strony nie koniecznie przekłada się na konkretne zdjęcia :)
Generalnie polecam
Nie zaglądam tu często, ale jak potrzebowałem pomocy do podjęcia decyzji to ją nawet znalazłem... Od dłuższego czasu myślałem o przesunięciu mojej 40tki do roli drugiego body a od momentu pojawienia się 7ki powstał dylemat, czy kupić ją, czy może lepiej dołożyć na 1kę. Przebrnąwszy jednak przez ten wątek, plus biorąc pod uwagę fakt, iż ja w motorsporcie siedzę to widzę, że jednak będzie trzeba 1d3 nabyć. Zerkałem sobie trochę po używanych 1d2/n, ale tych na ebay'u deko mało i chwilami w budzącym wątpliwości stanie... ale może coś w styczniu znajdę
przykładowe aukcje z ebay'a:
nowa 7D
http://cgi.ebay.ie/BRAND-NEW-CANON-E...item439c0575f1
używana 1d3
http://cgi.ebay.ie/NEW-CANON-EOS-1D-...item5d26fd80e2
Z tego z co zauważyłem 1D mk2 N jest o wiele mniej spotykany na aukcjach. Wielu znajomych którzy używają tego sprzętu nie chce się go pozbywać z powodu na swoje niezawodne działanie i bardzo dobry A/F. Dużo łatwiej jest znaleźć 1D mk3. Sam szukałem przez długi czas i pierwsza jedynka jaka zakupiłem byl 1D mk2 potem udało mi sie dostać w dobrej cenie 1D mk2N z zepsutą migawką ogólnie po naprawie sprzęt jest niezawodny i za dobrą całkowitą cenę. Jak ktoś już kiedyś używał N-ki wie o czym mowie.
Ja ostatnio podczas meczu sie przekonalem jaka jedynka jest niezawodna ;) migawka strzelila przy 36k zdjec wg 1dcount :) ale to pewnie wyjatek
jak to muflon ujal: zdjecia ahtystyczne :D
po pierwsze nie mysl ze aparta ma wypstrykane tyle ile pokazyuje software. W jedynkach da sie przekrecic licznik wiec aparat mogl miec znacznie wiecej niz pokazywaly zdjecia. Moja migawka po wymianie wytrzymala niecale 3000 zdjec i sie rozsypala. Canon wymienil mi kolejna a ta juz ma ponad 30K. byl to przypadek kiedy mieli (najprawdopodobnie) zla partie migawek bo znajomy wymienial migawke w swoim sprzecie tydzien po mnie i stalo sie dokoladnie to samo po kolo 4000 zdjec. Obie migawki zostaly wymienione na gwarancji.