Zresztą kawał porządnej japońskiej technologi...
Wersja do druku
Zresztą kawał porządnej japońskiej technologi...
i to chyba boli najbardzej, nikt nie pisze w sumie ze 1d4 to zly aparat ale D3s wydaje sie byc lepszy od 1D4 w kazdym elemencie, a wyszedl po nim... i jezeli dodany do tego jeszcze fakt ze predzej wyjdzie nastepca D3s (pewnie D5) niz 1d5 to robi sie nieciekawie
z tym, ze to chyba nie chodzi tylko o samo porownanie puszek w tym wszystkim
taki prosty przyklad: Nikkor 400/2.8 VR kosztuje i wazy 2x tyle co Canon 300/2.8 IS. czy optycznie sie roznia? a za zblizona cene co Nikkor 500/4 VR mozna kupic Canona 400/2.8 IS*
wiec jak sie to do kupy posklada w jakies uzytkowe zestawy... to nie wychodzi bynajmniej, ze Canon jest gorsza opcja. dla niektorych tak, dla innych nie. koniec koncow to jest aparat, ktory ma generowac kase, a wykanczanie Nikona byloby nieekonomiczne dla ksiegowych Canona. po prostu ;)
* - dyskusje o tym, ktory obiektyw jest lepszy itd. itp. sobie odpuscmy. przynajmniej po tych orgazmach ktore wyczytalem na temat ISO 25600 w D3s (gdzie po slowie "Detal" pozostaje chyba tylko literka "D" :D ) uwazam takie rozwazania za totalny nietakt. mozemy podyskutowac o szybkosci AF czy kontrascie, ale nie robmy teorii o rozdzielczosci, do ktorej docelowe korpusy na wyzszych czylosciach sie nawet nie zblizaja :mrgreen:
Oczywiście żartujesz sobie 8-), a jeśli nie to współczuję - ale jest na to lek - zmienić system i przestać narzekać (przynajmniej tutaj :mrgreen:).
Im bardziej patrzę na tę premierę to jasno wygląda, że ma to być kolejna udoskonalona generacja sprzętu, który prawdopodobnie doskonale się "wyrabia" rynkowo w swoim segmencie. Gdyby było inaczej to przecież w Canonie idioci nie siedzą i zmieniliby wszystko całkowicie - widocznie nie ma takiego zapotrzebowania.
Lepszy konkretnie w czym? Jedyną przewagą może być pełna klatka w Nikosiu, ale to słaby argument bo znajdzie się dużo ludzi, którzy chwalą sobie jedynkowego cropa. Cała reszta jest na razie dla mnie wielką niewiadomą. Prawie nikt nie miał tej puszki w łapach, a na pewno nikt nie miał wersji produkcyjnej. Zatem gdybanie o jakości obrazka na różnych ISO jest póki co wróżeniem z baaaardzo mętnych fusów. Dla mnie to taka papierowa premiera, po to żeby pokazać że canon na olimpiadę też będzie miał nową puszkę.
Wcale nie. Tnę tak, żeby było śmieszniej.
Sam sobie wcześniej odpowiedziałeś. Żebyś kupił nowy. Pewnie celowo to zrobili. I mam te podejrzenia na serio.
Porównywałem AF d3 z 1d3 w warunkach auli polibudy nocą na dużej imprezie oświetlonej estradowym światłem. Celowałem ze sceny w publikę, żeby nie było za łatwo, oba z długimi zoomami/2.8. Efekt był taki, ze oba wywalały się dokładnie w tych samych zaciemnionych miejscach. Widać taki był wtedy szczyt możliwości. Teraz wymyślili coś nowego i dali do d3s i 1d4. Pewnie zaraz do kompletu z 7d dorzucą d800, żeby się wyrównało.. 5tki chyba nie ma co porównywać, bo to inna klasa.
Mnie już kolor paska od aparatu nie rusza, co najwyżej ponabijam się z innych i tyle. Przewaga canona jest taka, że ma w systemie 5tkęII, nikona za to taka, że ma praktycznie wszystko w jednym aparacie sporo jednak tańszym niż 1Ds3.
Podobnie ze szkłami. Ja Jurkowi najchętniej porysowałbym to 14-24, żeby mnie nie drażnił, on z kolei twierdzi, że 35 czy 135mm to ogniskowe zupełnie fotograficznie zbędne i wystarczają jak są w zoomach.
To nawet nie powinny być podejrzenia, ale pewność. Bo oni to robią jak najbardziej celowo. Ale oczywiście nie złośliwie: po prostu kierują się rachunkiem ekonomicznym uwzględniającym posiadane i przewidywane zasoby know-how, posiadane i przewidywane zasoby finansowe, czy w końcu posiadane i przewidywane informacje o ruchach konkurencji. I tak od 50 lat ;)
TS-E 17 też się (cholera!) łatwo rysuje, jeśli to w czymś pomoże :lol:
To ocś co spowoduje, że fotki wychodzące z tej puszki będą powodowały WOW!!! Nie osiągną tego przez kolejne megapixele czy tryliony ISO. AF niby poprawiony, w MKIII też był! I powiem Ci, że czasami z 40D w serii miałem więcej trafionych niż ze smarka, w końcu może czas na matrycę o szerszym zakresie tonalnym? Po co tyle tych megapixeli, starczyła by dycha, Rawy i tak rozwalają mi kolejne HDD, filmy? Może i Ok, nie mówię nie chociaż nie używam. I setki innych ficzerów a Prozac, skoro piszesz, to może Tobie potrzebny bo ja sie obejdę ... nie mogłem się powstrzymać.
Może to nie wypada tu tego pisać ale D3s to według mnie (przynajmniej na papierze, bo w praktyce to różnie może być) aparat idealny. Full frame, 12mpix, 2 sloty cf, użyteczne bardzo wysokie iso(nie pisze konkretnie bo zaraz się ktoś przyczepi), dobry af.
Luka na 3d jest, matryca z 5d zrobiona w nowej technologii + 8fps + af z 7d za 4,5k usd i pozamiatane.