No, no bardzo skromny i mało wymagający jesteś:lol:Cytat:
Zamieszczone przez Jac
Wersja do druku
No, no bardzo skromny i mało wymagający jesteś:lol:Cytat:
Zamieszczone przez Jac
staram sie nie szalec ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Robson01
Od dziś Tamron 28-75 2.8. Właśnie kupiłem od naszego kolegi z forum i jestem bardzo zadowolony:grin:
najczęściej używam canona 50/2,5 macro do zdjęć macro oczywiście i portretowych. Od niedawna do przyrody Sonnar 135/3,5 i Sonnar 180/2,8.
Odnise sie do tej lekkiej prowokacji ;-) bo domyslam sie ze ten watek czesto czytaja ludzie majacy wlasnie problem z podjecie decyzji, jaki obiektyw kupic i im nalezy sie krotkie uzasadnienie mojego wyboru.Cytat:
Zamieszczone przez Pikczer
Oczywiscie mozna, np. 70-200 2,8 (vs 50/1.8, 85/1.8, 135/2.0) ale mi on nie pasuje. Na temat jakosci zdjec nie wypowiadam sie, zrobiono tone testow mozna je przestudiowac w necie. Inne istotne cech ktore wplynely na moj wybor to:
1. Waga, niewielkie wymiary. Ludzie widzac gigantyczny obiektyw (w paski) zachowuja sie jak przed plutonem egzekucyjnym)
2. Zbedna ogniskowa <150 staram sie nie oddalac od fotografowanych osob.
3. Stala ogniskowa, paradoksalnie ma lepszy wplyw na kadr niz zoom. Tracac latwosc przekadrowania sceny zyskuje wicej czasu na myslenie o niej.
Pozdrawiam
Borys
Ty tu sie nie odnos..., tylko wytlumacz biedakom, dlaczego nie wymieniles 17-40 :mrgreen: bo to chyba nie stalka ;)Cytat:
Zamieszczone przez borysx
A przeciez w tym zakresie jest bardzo dobra salka - a Ty jednak zooma kupiles :rolleyes:
ps
pewnie zaras sie wtraci Jac :mrgreen:
17-40L rozczarowałem się na slajdzie/analogu. i powoli skłaniam się*ku rozwiązaniu: 24-105L na spacer bez specjalnych wymogów, 50/1_4 i 135L do portretu (chociaż ostatnio robiłem portret w studiu zoomem i było ok), 90 i 180 na 6x7 do fotografii. większość rzeczy które robie to portret, dokupię jakiś odpowiednik 24mm na średni format i mam zestaw :-) odpowienik 45mm mam na 90tce Sekora, 90mm -> na 180tce. z 35/1_4 narazie się wyleczylem, zostawiłem tylko 85/1_2L. no i puszkę chyba zmienię, bo 5-tkę miałem w ręku i nie było*źle. 135L miód, 50/1_4 miód i co dziwne ostre (po zdjęciach testowych Vitez'a zacząłem już wątpić w te szkło na FF), 24-105L jak na zoom naprawdę ok. jako że podglądaczem nie jestem (i zapotrzebowanie na długą ogniskową coraz bardziej maleje), FF jest dla mnie coraz bardziej milszy (czasy i rozmiar matrycy).
Watek to: "Twoj PODSTAWOWY obiektyw", nie twierdze ze nie mam zoomow ale nie sa to moje podstawowe obiektywy.Cytat:
Zamieszczone przez Pikczer
Cytat:
Zamieszczone przez bebop
Przeciez pisalem wyraznie ze to nie sa zdjecia testowe tylko ot tak pstrykniete. Jesli cos zawiodlo to pstrykajacy a nie szklo :roll: . Wg mnie poruszylem lekko z emocji trzymania 5d 8)
tak Cię tylko podpuszczam :-) jak wiadomo testy szkieł mnie walą delikatnie mówiąc. tak nie a propos moje 24-105L z ponoć walniętej pierwszej serii nie ma wady. a zupełnie a propos to kiedy nowe zdjęcia pokażesz? pytam na poważnie, bez złośliwości.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez