Kodak Ektachrome 100VS (120) skanowany V500
i jeszcze z małego obrazka , skanowany Coolscanem IV
Wersja do druku
Kodak Ektachrome 100VS (120) skanowany V500
i jeszcze z małego obrazka , skanowany Coolscanem IV
Kodak Portra 160 vs ProFoto 100 (ProImage 100)
Mocno skrajne filmy (w opiniach i w cenie).
Czy jest mi ktoś w stanie wysłać/pokazać maksymalną rozdzielczość skanu jakiegokolwiek zdjęcia ze średniego formatu 6x7 wykonanych v500 albo v700 ?
Chciałbym zobaczyć na ile stać jedno i drugie urządzenie w przypadku skanowania 6x7.
Jeżeli znacie w sieci takie porównania to również byłbym wdzięczny.
Dwa skany Fuji Portrait NPC 160 Professional + Start 66 + V700
https://www.flickr.com/photos/siudym/14014258232/
https://www.flickr.com/photos/siudym/13994349946/
Tomicher - ciezko bedzie, bo sporo zalezy czy ktos skanuje z ramek epsona czy uzywa ramek np. z betterscanning.com lub szyby antynewton. Tak to ciezko sensownie odpowiedziec.
Do autora wątku - daj sobie spokój z tymi pseudo-testami i samplami w jpg zmniejszanymi dla internetu. Zrób sobie porządny skan np. na Flextight X5 pro - obejrzyj 100% plik i wtedy podejmij decyzje. Ci wszyscy mistrzowie skanowania na skanerach za 1000 PLN to poprostu żenada.
pojechałeś.
Rozumiem że to światłe stwierdzenie to do mnie?
Wobec tego może mi powiesz jaki jest sens umieszczania plików jpg w formacie 800x600px (lub mniejszych) i nazywanie tego szumnie "testem skanerów"??
Że niby są "ładne i kolorowe"? Owszem, ale w takim formacie to i zdjęcia z iPhone-a będą super.
Jeśli kolega (założyciel wątku) chce sobie zobaczyć i porównać jakość skanów to niech wskanuje plik na 100% przy współpracy dobrego skanerzysty na różnych skanerach i później porówna wyniki.
Bo ocenianie jakości skanera na podstawie jpgâów 800x600px jest poprostu śmieszne...
Jak kolega poprosił mnie o "testowy" skan z X5 to dostał pełny plik RAW 100% - nie zmniejszany i z zapisanymi parametrami skanowania.
Jak kiedyś znajomi (tacy pikselo-szumowi onaniści) poprosili mnie o "testy" 50/1.2 w porównaniu do Noctilux 50/0,95 i Summilux 1,4/50 to dostali komplet RAW-ów zgranych na płytę a nie jakieś zmniejszane jpg-i. Wtedy można porównywać do woli bo jest to bardziej wiarygodne niż "ładne kolorowe obrazki" zmniejszane do formatu 800x600px.
Pozdrawiam. Marek
qrde nie zrozumiales pytania
to watek z roku 2009. autor pewnie sam juz o nim zapomnial.
pytanie nie bylo o ocene jakosci skanera ("test skanerow) , a o ocene kolorystyki zdjec z filmow negatywowych , na podstawie ich skanu.
ja nie chce sie wypowiadac czy na to pytanie da sie w ten sposob odpowiedziec , ale bylo ono inne , niz imputujesz.
tzn odpowiadasz fajnie i logicznie tylko w innej kwesti niz bylo pytanie.