Bo jak jest ciemno, to lepiej mieć duży i jasny wizjer, niż mały i ciemny.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Wersja do druku
Bo jak jest ciemno, to lepiej mieć duży i jasny wizjer, niż mały i ciemny.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
I obstawiam, że chodzi także o szerokie kąty.
dokladnie. i jeszcze fajnie miec duzy ekran LSD zeby pokazac cioci Kazi jak zaj... wyszla :-) jakkolwiek by to idiotycznie nie brzmialo :DCytat:
Zamieszczone przez Arkan
Ja osobiscie kupiłem cyfraka canona a75 ale po pewnym czasie (ok. 2 miesięcy) strwierdziłem że jednak w lustrzance jak zrobisz fotke to to czujesz strzelenie lustra i przewinięcie filmu a nie jak w cyfsze ciche cyknięcie. Na dzieć dzisiejszy mam eos-a 300n , eos-a 1000fn no i cyfre, natomiast ojciec ma Nikona F55. Polecam lustrzanki
No co ty? Przeciez caly urok kliszy w tym, ze kolory nie sa rzeczywiste. Uwielbiam pomarancz na zdjeciach przy zachodzacym sloncu lub niebieski odcien mgly przed wschodem. To jest wlasnie piekne. Krajobrazy to nie sa zdjecia techniczne.Cytat:
Zamieszczone przez akustyk
Balans bieli przydaje sie do robienia zdjec przedmiotow wystawianych na Allegro przy swietle zarowkowym :)
Cytat:
Zamieszczone przez akustyk
Uwierz mi, ze wystarczy doswiadczenie i nie trzeba robic zbyt wielu ujec. Zreszta czesto nie ma czasu bo slonce szybko zachodzi a idealne swiatlo ktore w krajobrazie jest najwazniejsze szybko sie konczy.
zdefiniuj pojecie, to moze zauwazymy ;) oswiec nas swietlistoscia :DCytat:
Zamieszczone przez fotomuka
No pewnie :)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
- pelna klatka to duzy wizjer
W cyfrach z mniejsza klatka jest on duzo mniejszy niz np w Eos 3 i jak dla mnie jest to duza wada. Uzywalem 300D, 10D, 20D i 1D mk2 i wszedzie bylo slabo pod tym wzgledem.
- mam juz komlet obiektywow i nie bardzo mam ochote inwestowac w kolejny aby miec szeroki kat, dodatkowo cyfre bede uzywal tez w fotografii przyrodniczej /czasami :-) /
- moj obiektyw 50/1,4 przy cyfrze ma 80/1,4 a jak dla mnie to za duzo przy slubach np w kosciele.
Tyle co mi przyszlo do glowy.
A to chyba nie jest reguła. Wizjer mógłby być duży, tylko producent powinien się przyłożyć. Przecież w pełnych klatkach są różne wizjery, duże i małe. W cropach są małe, bo Canon żywcem pewnie przeniósł rozwiązania z analoga.Cytat:
Zamieszczone przez Adam J. Ławnik
Nie znam sie na stronie technicznej ale wydaje mi sie ze jest to jakis problem. Gdyby go nie bylo to z pewnoscia w profesjonalnym modelu 1Dmk2 za jedyne 15.000 zł bylby duzy wizjer a jest taki sam jak w 20D :-?Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Hmm, to by się dało zrobić, że producent wziąłby jeszcze pełnowymiarowe lustro :) Miałbyś wtedy duży, jasny wizjer, a na jego środku prostokąt odpowiadający matrycy. Cos jak high-speed mode w Nikonie :) No i coverage, kurna, ponad 100% ;-) :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski