A ktos testowal 5Dmk2 z hoya R72?
Wersja do druku
A ktos testowal 5Dmk2 z hoya R72?
hmm juz z dluzszym czasem zanosze sie z zamiarem kupna IR jednak technika fotografowania z tym filterkiem jest mi obca :(
Ja mam inny klopot. Kupilem juz R72, ale niespodzianka pojawila sie po kilku zdjeciach. Brak ostrosci na brzegach kadru. Ladna ostrosc na srodku kadru, a reszta sie rozmydla. Spotkal sie moze ktos z czyms takim?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Kolejna sprawa. Mam 30D i zdjecia ni jak nie wchodza w zaden zafarb. Poprostu sa czb i nie wiem jak dalej miksowac kanaly, skoro nie mam czego miksowac? Znam (albo tak mi sie wydaje) teorie dotyczaca obrobki zdjec do koncowego uzyskania rezultatow jak na postach powyzaj, ale praktyka sie rozlozyla. Ma ktos jakas praktyke z Eosem 30D?
czy tego rozmydlenia nie masz bez filtru ??
Nie ma. Uzywam 17-85 IS EFS i nigdy sie z czyms takim nie spotkalem, a wczoraj... niestety. Myslalem na poczatku ze ten obiektyw tworzy tzw "hot point" ale na liscie obiektywow z tym efektem go nie ma. Za to 70-200EF IS L f/4 tworzy biala plame na samym srodku. Ale nie to jest problemem. Boje sie ze ta nieostrosc to wina filtra...
No i dlaczego wszystko jest tylko w czb? Gdzie ten czerwony zafarb co to wszyscy go miksuja?
Witam,
Chciałbym przerobić swoją starą puszkę (350D) - wyciągnąć filtr IR-cut i wstawić w to miejsce.. no właśnie, przeglądając forum astro coś takiego http://deltaoptical.pl/filtr-korekcy...020d,d880.html
Czy ktoś z naszego forum robił już takie modyfikacje, są jakieś tańsze metody (poza pozostawieniem gołej matrycy) ?
czy ktoś robił IR z 10-22 i hoya 720?
Znalazlem odpowiedz na moj wlasny post. Pisze na grupie bo moze to kogos zainteresuje. Otoz sa na rynku rozne filtry do IR. Wiele ma oznaczenia R72. Ten ktory ja kupilem byl oznaczony jako PIXCO. Nie sadze zebys sie podpisal pod tym producent. Moze jakas firma "no name". Niewazne. Wazne jest ze filtr posiada oznaczenie R72 a faktycznie nim nie jest. Poniewaz ni jak nie szlo nim robic zdjec zakupilem rowniez R72 firmy Hoya, poczym oba filtry wzialem do porownania. Ale nie do porownania poprzez zdjecia tylko zrobilem test na spektroskopie zeby sprawdzic przepuszczalnasc swiatla przez oba filtry. Wynik jest troch zadziwiajacy. Filtr firmy Hoya R72 posiada parametry przepuszczalnsci swiatla od okolo 740-820nm. Czyli lapie sie w minimalny zakres swiatla widzialnego czerwonego jak i zakres swiatla podczerwonego powyzej 800nm. Natomiast filtr PIXCO ma zakres przepuszczalnosc bardzo (!) waski bo przepuszcza tylko i wylacznie swiatlo o dlugosci fali 840-845nm. Nie ma juz przepuszczalnosci widma swiatla widzialnego, czyli tej czerwonej czy ciemno brazowej dominanty na zdjeciach, ktora sie potem miksuje kanaly w PSie. Przy uzycia PIXCO mozna fotografowac tylko w czb i nie ma szans na uzyskanie jakiejs dominanty a jednoczesnie koloru np nieba. Co do ostrosci na brzegach kadru sie nie moge wypowiadac bo tego laboratoryjnie nie jestem w stanie sprawdzic ale zdjecia pokazaly ze niestety nie ma najlepszych parametrow. Tak wiec przestrzegam wszystkich ktorzy pokusza sie na tanie filtry dostepne np na Ebayu. Cena tego co ja kupilem byla na tyle niska ze mozna go bez zalu wyrzucic do kosza. (okolo 11£). Znowu kroluje zasada ze lepiej zaplacic i miec dobry sprzet niz kupowac pozniej dwa razy. Jesli ktos bylby zainteresowany wykresem prosze o kontakt, moge podeslac skan. Teraz poczekam na ladna i bezwietrzna pogode i pojde sie bawic z Hoya. Pozdrawiam wszystkich grupowiczow.
OK, to ja postaram się to jakoś podsumować i poproszę o korektę.
Canon 30D bez modyfikacji matrycowej.
Można z nim robić IR ale potrzebne są duże czasy naświetlania. Standardowo max to 30s albo opcja bulb czyli tak długo jak długo przytrzymasz spust migawki.
a jakie iso? 100? chyba będzie za ciemno....
ustawianie balansu bieli na zielony, czyli co?
ustawiamy balans bieli na ‘custom’ w aparacie i co dalej? porostu robię zdjęcie?
można robić na tym body IR kolorowe czy tylko b&w?
czy tylko HOYA wchodzi w grę? jest to dość drogi filtr, a jeśli efekty nie będą zadowalające to po co mi takowy?
zastanawiam się nad kupnem takiego http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=616054288
ale główne pytanie to czy zdjęcia wykonane w IR 30D będą kolorowe czy tylko B&W
Prosiłbym o szybką odpowiedz ponieważ chciałbym zagrać taki filtr na majowy weekend a do tego czasu zostały tylko 2 dni, musze gdzieś go kupić jeszcze!
Pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
no i filtr ten zakładałbym do 28 - 135.
ja bawilem sie 30D ale z filtrem IR systemu Cokin (orginal cokina)
mi kolorystyka sie nie podobala i ciezko bylo skorygowac
zdjecia wychodza kolorowe chyba ze ustawisz sobie Monochrome w stylach obrazu
obiektyw musisz sprawdzic czy nie bedzie mial Hot Spota - gdzies w tym watku byl link do strony z lista obiektywow canona ktore te przypadlosc posiadaja
balans bieli ustawiasz robiac zdjecie z filtrem czemus zielonemu np trawie i ustawiasz w body balans bieli uzytkownika (custom WB)
czasow nie pamietam musialbym sprawdzic ,ale cos mi dzwoni ze to okolo 15 sek na f 8-11 przy iso 400 w pelnym sloncu
ogolnie mi zabawa ta lepiej wychodzi na kompakcie Fuji
czasy znosne
kolorystyka przed korekcja wyglada jak powinna
po korekcji jest miodzio
na 30D sobie odpuscilem
edit: rob JPG nie Raw