Fakt, że nie jest to to samo co fisz kołowy, ale "brak zakrzywień", to trochę przesada :)
Wersja do druku
Fakt, że nie jest to to samo co fisz kołowy, ale "brak zakrzywień", to trochę przesada :)
Odswieze kotleta bo zastanawiam sie czy nie lepiej podpiac go pod stare 5d niz Samiego 8mm i potem cropowac do 5mpixow.
Byl by ktos na tyle uprzejmy i podeslal linka ewentualnie poslal na maila jakiegos full res JPG'a z 5d?
Może być z 5D Mark 2?
Pewnie ze moze byc z MKII bo takiego tez mam. Po za tym z 5d MKI bedzie tylko ostrzej :)
Czy nazwali byscie je w pelni uzywalne od F4 bo 2.8 chyba jedna jest zbyt miekkie?
Mój egzemplarz jest używalny nawet na f/2.8.
Podzielam pogląd.
Ten obiektyw, jak pisałem wcześniej, to ogromny rozrzut jakościowy. Bywaja egzemplarze lepsze i gorsze. Ale ogólnie 2,8 jest uzywalne. Czasami rzeczywiście miękkie. Nie mniej, podkręcając lokalne kontrasty przy wołaniu Rawa, można uzyskać zupełnie zadowalający obrazek. Nie będzie to taka jakość jak z Canona, ale i cena kilkukrotnie niższa.
Poza tym nie miałem tym obiektywem potrzeby robienia zdjęc na 2.8, jako że rzeczywistość w której przebywam obfituje w światło, a aparat który mam ma ISO 6400, które da się używac.