w tym wątku na stronie 8 jest to napisane, nawet pisze od jakiego usera. wystarczy przeczytać wątek. ale tak to ET-60.
Wersja do druku
Ok dziękuję bardzo, znalazłem ten wątek i wczoraj na szybko napisałem bo nie miałem czasu na czytanie wszystkich stron, dopiero teraz mogę poczytać ale skoro już dostałęm odpowiedź to dzięki ;] Pozdrawiam.
Kupiłem właśnie ten obiektyw. Według tego co przeczytałem w instrukcji to IS wykrywa panoramowanie. Sam jeszcze nie miałem okazji zrobić testów więc pytanie do userów tego szkła.
Czy ktoś sprawdzał? Sprawnie to działa? Czy może wogóle?
a możesz napisać na której stronie w instrukcji jest to napisane? Ja w sumie nie czytałem instrukcji i wszystkie tego typu zdjęcia robiłem z wyłączonym IS :P
Dzięki za informację, jak tylko się pogoda trochę poprawi to go podepnę i pójdę pośledzić auta jeżdżące ulicą :)
W przypadku instrukcji po angielsku będzie to strona ENG-7
No i także ta informacje można znaleść na w większości opisach tego szkła w różnych sklepach np: http://www.camino.pl/opis.php3?ID=30723
prawdopodobnie chodzi o to że wykrywa ruch poziomy lub pionowy obiektywu i trzyma dany poziom (pion/poziom) w ruchu ciągłym w danej płaszczyźnie - to całe wspomaganie dla panoramowania. Tak sądzę :)
Dobra jako że nikt jeszcze nie sprawdził panoramowania z IS`em to ja spróbuje.
Jak już wspomniałem wcześniej, warunków za bardzo nie mam.
Zwyczajne polowanie na samochody przez okno.
Niestety okno bardzo blisko ulicy i nie dość że musiałem robić na 55mm to jeszcze ciezko było uchwycić auto w całym kadrze.
Wyszło coś takiego: C400D, TV@1/80s, ISO100, f/7.1 IS ON
Niech ocenią znawcy jak to działa ponieważ przyznam się bez bicia - to jedno z moich pierwszych panoramowań w życiu:mrgreen:
czekam na jakieś zawody/itp moto w okolicy :> teraz to na pewno IS'a nie wyłączę :P