@ Muflon: jest gdzieś informacja ile to USB obciąża CPU procentowo?
Bo słyszałem, że w granicach 2% czyli znikomo.
Pozostałby więc tylko jeden argument - że wolne USB jest :wink:
Wersja do druku
@ Muflon: jest gdzieś informacja ile to USB obciąża CPU procentowo?
Bo słyszałem, że w granicach 2% czyli znikomo.
Pozostałby więc tylko jeden argument - że wolne USB jest :wink:
RAID u mnie nie wchodzi w grę (bo nie ma jak - laptop ;)).
Dysk posłuży jedynie do celów typowo archiwizacyjnych, tj:
podłączyć do laptopa (tutaj najlepszy byłby FireWire) - przekopiować RAWy, przekopiować wywołane JPEGi - wyłączyć.
Zakładam, że taka eksploatacja nie spowoduje wielkich problemów z zużyciem dysku...
Inna sprawa: z ciekawości... czy te dyski mają "parkowaną" głowicę? Bo chciałbym je co jakiś czas przewieźć, a samochód/pociąg raczej sprzyjającym środowiskiem nie jest. ;)
Kupiłem niedawno Samsunga 80GB - padł, bo nie miał parkowanej głowicy i poniszczył talerze... (pocztą wysłany).
Oj, to raczej baaardzo mało prawdopodobne, żeby uszkodzenie wynikało z braku takiej funkcji. Wszystkie dyski od bardzo dawna automatycznie parkują głowicę po odłączeniu zasilania. Konieczność ręcznego parkowania była w czasach, kiedy dyski miały pojemność 20MB. Był taki programik w systemie, nazywał się bodaj park.exe i trzeba go było odpalić przed wyłączeniem komputera. Mój pierwszy dysk (80MB) już sam parkował.
O raidzie pisałem tylko po to, żebyś miał świadomość, że używam dysków inaczej, niż Ty planujesz. Nie sądzę jednak, żeby ich użycie w zewnętrznej obudowie mogło wpłynąć pozytywnie lub negatywnie na jakość pracy dysku.
park.exe to nie pamietam, ale sam uzywalem jakiegos narzedzia z Norton Utilities do tego celu (chyba diskmon /park, ale to bylo wieki cale temu). nie dam sobie reki uciac, ze dysk nie robil tego samego po odlaczeniu zasilania, ale nawet 250MB parkowalem recznie, dla swietego spokoju
Problem w tym, że ja ten dysk rozmontowałem i - o dziwo (przynajmniej dla mnie ;)) - głowica nie miała zdolności ruchowych, by nie być cały czas nad talerzem. A na talerzu widać było ryski po jej uderzeniach...
Teraz mam za to dwa lusterka magnetyczne. ;))
Przyjmuję! ;)
A zanim podejmę decyzję - czy ktoś mnie wspomoże w wyborze kieszeń-FW+hdd-SATA czy komplecik, jak ten od WD?
Wbrew pozorom to dla mnie ważne.
Ja też niedawno stanąłem przed takim dylematem...
Zdecydowałem się na WD MyBook 500GB. Cena przystępna, FireWire dostępny, wygląd ładny, co prawda sama jakość obudowy może nie najlepsza, ale nie planuję nim rzucać po domu. Służy mi typowo do kolekcjonowania zdjęć i muzyki.
Nie zdecydowałem się na wymienną obudowę z tego względu, że nie chciałoby mi się przerzucać dyskami między nią w czasach, gdy ceny dysków przenośnych są tak niskie. Jak zapełnię te 500gb (co zajmie mi trochę czasu) to kupię sobie następny zewnętrzny i też pewnie WD, co by się ładnie komponowało, no i akcesoria już są. :)