-
myślałem o dokupieniu szybkozłączki :)
niezbyt często mogę sobie pozwolić na luksus pracy z monopodem stąd też nie chce topić w nim większej sumy... zastanawiałem się jeszcze nad Manfrotto 679B Monopod = jakaś głowica...ale to już podnosi koszty znacznie. Z drugiej strony wiem,że nie ma tanio i dobrze ;) przynajmniej w fotografii
-
Ostatecznie stanęło na manfrotto 681B ze względu na masywność i głowicy kulowej 496rc2. Po kilku dniach używania zastanawiam się jak ja sobie radziełm wcześniej bez tego...
-
Odp: Monopody
Witam,
planuję zakup nowego monopodu. Mam 184 cm wzrostu i obecnie posiadam Velbona RUP-4 (169 cm) z głowicą Benro BH-0 - pod Canona 7D + C100-400. Niestety ten zestaw nie poradzi już sobie z planowanym wkrótce obciążeniem powyżej 4 kg. Wykonałem internetowy "research" i stwierdziłem, że idę w kierunku zakupu monopodu wykonanego z włókien węglowych. Na chwilę obecną na placu boju pozostały dwa modele:
- Sirui P-324 Monopod SIRUI P-324 Carbon - w skrócie 4 sekcje, wysokość do 170 cm, udźwig 20 kg
- Slik Pro Pod 382CF - 4 sekcje, ale potem zaczynają się rozbieżności między różnymi sklepami: wysokość 157 cm lub 163 cm, udźwig maksymalny 5 albo 8 kg.
Myślałem, że z pomocą przyjdzie oficjalna strona Slika, ale tam jakoś omyłkowo pojawiają się dane techniczne jakiegoś ze statywów Slika.
O Sliku jest sporo bardzo dobrych opinii i byłbym w stanie zaakceptować 163 cm wysokości, bo głowica z którą będę używał nowego monopodu będzie 2 cm wyższa niż Benro, efektywnie traciłbym więc ok. 4 cm. Więcej bym nie chciał. Jeśli jest jakiś posiadacz, który mógłby dokładnie zmierzyć maksymalną wysokość tego monopodu i podać wynik, to byłbym bardzo wdzięczny. Sam również szukam w Warszawie jakiegoś sklepu i napisałem podobną prośbę do jednego ze sprzedawców. Dodatkowo martwi mnie kwestia udźwigu – czy te 5 kg max (przyjmując bardziej pesymistyczną opcję) to jednak nie będzie za mało.
O Sirui P-324 z kolei nie znalazłem żadnych opinii. Wysokość jak, znalazł i choć do deklarowanego udźwigu podchodzę z pewną dozą ostrożności (marketing?), to nawet jeśli zetniemy o połowę to i tak 10 kg mi w zupełności wystarczy. Zawieszka na pasek to fajny bonus. Bliżej jestem zakupu właśnie tego Sirui, ale przed zakupem chętnie poznałbym wrażenia osób, które zetknęły się z tym monopodem.