a ja polecam Toshiba G35 C2D 2GB Ram z 2 hdd podpietymi w raid, po skalibrowaniu matrycy FullHD da sie nawet pracowac.
Wersja do druku
a ja polecam Toshiba G35 C2D 2GB Ram z 2 hdd podpietymi w raid, po skalibrowaniu matrycy FullHD da sie nawet pracowac.
I jeszcze proponują wsadzić to do malucha...:D
Tak po prawdzie, to niemal każdy laptop z C2D, 2GB ramu i średnią kartą graficzną pod względem wydajności spełni wymagania.
Odpowiedz sobie tylko na pytanie, jaka matryca (12", 15" a może 17", matowa czy lustereczko) i zwróć uwagę na trwałóść obudowy i jakość klawiszy. I dobrze by było, żeby miał wyjście DVI do podpięcia zewnętrznego monitora.
Moje serce jest po stronie Appla, bez wątpienia polecam MacBook Pro, ale są cholernie drogie. :?
Wybór w PC też jest spory, dobre i trwałe są IBM z serii T, ale teraz jak to chińczycy zabrali, to bywa różnie. Dell, Fujitsu, HP... cała masa niezłego sprzętu w dobrych cenach.
Pozdrawiam
A ja z kolei mam już drugiego ACERa, tym razem z matrycą Crystal Brite 17" w sam raz na okazje, gdy nie moge pracować na normalnym monitorze. Bardzo sobie chwalę pracę na 2 monitorach jednocześnie i dobrą kartę graficzną (GeForce Go), można sobie z czystym sumieniem zapuścić wymagającą grę (ja grywam w Fifę 08 ).
Parametry: Model Aspire 9414ZWSMi , 2 GB RAM, Dual-core 1.86 Mhz, 160 HDD. Kosztował mnie 2900 brutto.
Acery sa super w srodku, ale calosc ich wykonania niestety lezy. Gdyby byly takie super jak ich parametry - bralbym od razu:) Moja dziewczyna ma juz drugiego Acera (znow problemy z nagrywarka i LCD!!!) i drugi raz mi mowi ze chce sie pozbyc tego ustronstwa, parametry zawsze ja kusily do kupna:)
Zgodze sie z przedmowcami, ze najpierw IBM, potem Dell a nastepnie HP. Pracowalem na kazdym z tych lapow i mysle ze najlepszy jest IBM - troche drozszy, ale warto!
ja proponuje kupic albo maca bo chodzą dość dobrze albo jakąś toshibe bo duuużo z znajomych ma i są zadowoleni np. 2,8GHz 1024MB 80GB i dobra matryca. laptop nie musi miec duzego dysku, mozesz sobie kupic zewnetrzny na usb
No widzisz, każda sroka swój ogon chwali. Ja swojego pierwszego Acera (3692 bodaj) sprzedałem po roku intensywnego użytkowania w stanie idealnym, nie miał absolutnie żadnych śladów używania, ani na klawiszach, ani na obudowie. Nowy nabytek też wygląda na solidny produkt.
Nie zamierzam mówić, że Acery są the best, może po prostu trafiam na dobre egzemplarze. Jednakże zarówno poprzedni jak i obecny pracowały stabilnie, nie zawieszają się, mają bardzo dobre LCD, może jedyną wadą jest brak złącza HDMI z karty graficznej (choć generalnie nie mam nawet monitora z tym wejściem).
Wiem, że to jak kij w mrowisko, ale do zdjęć wbrew wcześniejszym opiniom, nie polecam Macbooka. Matryca nieco lepsza niż w iBookach, ale nie do zdjęć...
Jeśli już, to tylko Macbooka Pro lub starszego Powerbooka G4. Głównie ze względu na jakość matrycy i możliwość obsługi zewnętrznych monitorów. Co ważne, Macbook Pro jest nie tylko znakomitą maszyną do pracy z grafiką i zdjęciami w plenerze, ale z czasem przekonasz się, że może skutecznie zastąpić Ci komputer stacjonarny. :cool:
Pozdrawiam
Od poczatku pracy na laptopach mam IBM, zaczynajac od serii 600 przez wszystkie serii T2x, T4x a teraz T6x i musze przyznac, ze to sa solidne maszyny, ktore nigdy mnie nie zawiodly nawet po zalaniu czerwonym winem ale niestety nie nadaja sie do obrobki zdjec - powod?
Wszystkie mialy slabe odwzorowanie kolorow wiec nie polecam IBM-a do tych celow.
Odświeżę troszkę, bo to chyba jeden z rozsądniejszych wątków o notebookach, na reszcie same flejmy :D
Szukam czegoś :
procesor: Intel Core2 Duo >1,5GHz
wielkość pamięci RAM: >2047
nominalna rozdzielczość LCD: >1399pix po dłuższym boku
zewn. układ graficzny: tak
Cena poniżej 3kzł. Komp do wszystkiego (teraz 90% to obróbka fot + internet, dodatkowo dochodzą czasami jakieś stare gry (cs 1.6, Wolf ET, jakieś małe gierki typu Continuum-Subspace), edycja materiału video (PAL DV, o HD nie marzę :D))
Jakieś rady?
EDIT : wyczaiłem fajnego lapa, jedynie rozdziałką nie podołał, znajdźcie w nim słabe ogniwo i wyperswadujcie mi go, bo mi się za bardzo spodobał :D
http://www.komputronik.pl/Notebooki/...elny,id,58869/