Odp: Canon EOS R5 Mark II
a coś przebąkują o R6 Mark III, może on będzie miał ze 30mpx i 4k /120?... :D
nie ukrywam, że R5 będzie mi służyć prawie wyłącznie na zwierza, na wszystko inne zostawię R6, a tam trzeba mieć jednak użyteczne wysokie ISO. Z tych przykładów z dpreview wynika że powyżej 6400, może 8000 jest już nieużywalne.
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
a coś przebąkują o R6 Mark III, może on będzie miał ze 30mpx i 4k /120?... :D
nie ukrywam, że R5 będzie mi służyć prawie wyłącznie na zwierza, na wszystko inne zostawię R6, a tam trzeba mieć jednak użyteczne wysokie ISO. Z tych przykładów z dpreview wynika że powyżej 6400, może 8000 jest już nieużywalne.
No taka teraz rzeczywistość. Najniżej jak się dało z szumem już było.
Porównując do bezpośredniej konkurencji (choćby Z8) i pozostałych matryc stacked wyniki są bardzo podobne.
p,paw
Tyle lat na C-B i jeszcze się nie nauczyliście, że nowy jest zawsze gorszy?
Historycznie biorąc 20D wymiata.
Pościągałem RAWy, poodszumiałem i mam zgryz. Byłem prawie pewien że wezmę mark II. A teraz nie wiem. Różnica od 6400 w górę jest bardzo widoczna, nawet po odszumieniu.
Endriu, musisz sobie odpowiedzieć na jedno bardzo ważne pytanie - czy warto dopłacać 10k do pół sekundowego prebufera i szybszego odczytu mając znacznie gorsze ziarno? :roll:
Czyli jednak R5 mkI dalej w grze :)
Nie przesadzajcie. Ile zdjęć robicie na ISO 12.800? Jaki %?
Przy okazji. Jak pisałem, że DR w nowszych, szybszych matrycach jest gorsze, to mi dawaliście linki, że tak nie jest. Przy czym testy i praktyka nie do końca się pokrywają. Może to kwestia w ustalonych warunkach testowania. Pocieszę Was, że Nikon Z6 III ma też gorszy ten parametr od Z6 II. Tzn w praktyce, gdy wyciąga się detale z cieni, tak o 3 EV lub bardziej.
w przedziale 5000-10000 robię sporo na zwierzakach, niestety taka to jest specyfika :roll: chciałbym mieć ten psychiczny komfort, że mogę bez mrugnięcia okiem pojechać na 8000. 12800 czasem sie zdarza, choć gdy dochodzi do tego pułapu, to raczej pakuję manatki i się zawijam bo już za ciemno.
poczekam jeszcze na testy i na inne porównania z R5I
1/3 EV powoduje dyskwalifikacje sprzetu? Ja radzę pewne decyzje podejmować na zimno. Nie ma sprzętu idealnego, skrojonego np idealnie dla mnie i myślę, że inni mają tak samo. Np oddałbym ciut Mpx za więcej fps.
Czekam aż pierwszy R5 zejdzie w okolice dychy.
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Czekam aż pierwszy R5 zejdzie w okolice dychy.
Nie kracz, bo ja swojego chciałbym sprzedać za ósemkę ;-)
p,paw