Odp: jak to mawiają - i tyle w temacie
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Czyli fotografia obliczeniowa nie tworzy zdjęć ?
Gdybym #144 zrobił w 2024 roku smartfonem S24U a nie jak w 2006 roku EOS-1Ds2 to nie byłoby to zdjęcie ?
jp
Fotografia obliczeniowa opiera się na interpolacji i ekstrapolacji, co daje wyniki z dziedziny rachunku prawdopodobieństwa, natomiast rzeczywista fotografia rejestruje obrazy rzeczywiste, a nie prawdopodobne. Udowodniłem Ci to kiedyś pokazując porównanie Twojego zdjęcia ze smartfona ze zdjęciem z aparatu zarówno cyfrowego, jak i analogowego, na których można było porównać czytelność tablic rejestracyjnych pojazdów. Otóż na zdjęciach z obu aparatów tablice rejestracyjne są czytelne, natomiast na zdjęciu ze smartfona jest to cHGW co, jakiś wymysł obliczeniowy. Dobrze chociaż, że samochód wyszedł względnie dobrze :mrgreen:
Fotografia obliczeniowa jest konieczna tam, gdzie fizyczna rozdzielczość matrycy nie pozwala na zarejestrowanie drobnych detali, które trzeba wykontycypować.
Zupełnie czym innym jest implementacja AI do obróbki zarejestrowanych obrazów w celu oddzielenia detali od szumu z usunięciem go i zmiany dynamiki obrazu.
Jeszcze czym innym jest cyfrowe rozmywanie tła mające symulować użycie obiektywu o większej jasności, a jeszcze czym innym jest wymyślanie obrazu jako całości. W pierwszym z tych przypadków tylko częściowo korzysta się z toru optycznego, a w drugim wcale, czyli fotografią to nie jest.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Czyli fotografia obliczeniowa nie tworzy zdjęć ?
Gdybym #144 zrobił w 2024 roku smartfonem S24U a nie jak w 2006 roku EOS-1Ds2 to nie byłoby to zdjęcie ?
jp
S24 Ultra miałem w Kenii i mam swoje zdanie na temat tego telefonu a bardziej aparatu. Mam też kilka zdjęć porównawczych i pewnie gdzieś je zamieszczę tak dla porównania. Nijak się to ma do aparatu...to tak w skrócie.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Fotografia obliczeniowa opiera się na interpolacji i ekstrapolacji, co daje wyniki z dziedziny rachunku prawdopodobieństwa, natomiast rzeczywista fotografia rejestruje obrazy rzeczywiste, a nie prawdopodobne. Udowodniłem Ci to kiedyś pokazując porównanie Twojego zdjęcia ze smartfona ze zdjęciem z aparatu zarówno cyfrowego, jak i analogowego, na których można było porównać czytelność tablic rejestracyjnych pojazdów. Otóż na zdjęciach z obu aparatów tablice rejestracyjne są czytelne, natomiast na zdjęciu ze smartfona jest to cHGW co, jakiś wymysł obliczeniowy. Dobrze chociaż, że samochód wyszedł względnie dobrze :mrgreen:
Fotografia obliczeniowa jest konieczna tam, gdzie fizyczna rozdzielczość matrycy nie pozwala na zarejestrowanie drobnych detali, które trzeba wykontycypować.
Zupełnie czym innym jest implementacja AI do obróbki zarejestrowanych obrazów w celu oddzielenia detali od szumu z usunięciem go i zmiany dynamiki obrazu.
Jeszcze czym innym jest cyfrowe rozmywanie tła mające symulować użycie obiektywu o większej jasności, a jeszcze czym innym jest wymyślanie obrazu jako całości. W pierwszym z tych przypadków tylko częściowo korzysta się z toru optycznego, a w drugim wcale, czyli fotografią to nie jest.
Na aktualnym stanie technologii AI nic nie wymyśla w całości.
My w postprocesie zmieniamy/dopasowujemy jedno zdjęcie do naszych potrzeb.
Gdy np. w samrtfonie przy trybie auto AI robimy zdjęcie to AI korzysta z naumienia się z setek zdjęć tego obiektu w setkach sytuacji zdjęciowych i setkach różnych ujęć i tworzy/postprocesuje z nich zdjęcie które (według ustaleń/założeń twórców AI) nam będzie pasować.
Robi to coraz lepiej i możemy już albo indywidualnie "powiedzieć" AI jak chcemy by zdjęcia wygladały albo AI samo z naszych zdjęć wyciąga wnioski jaki wygląd lubimy, jaki ma być dla nas efekt końcowy i tak je "postprocesuje".
Tylko tyle.
Nie mam orginału zdjęcia #144 ale pamietam że sporo czasu siedziałem przy kompie by tak wyglądało. Jestem prawie pewien że teraz ze smartfonu (i postprocesu) uzyskałbym nierozróżnialny na wydruku/monitorze efekt.
jp
Hoho, Quake II i kafejki internetowe. Na tym się wychowałem :))) nie jesteście sami, chłopaki. Q2dm1, rocket jumpy, skakanie "po setkę" na Q2dm1. Paaaanie, w to się grało online grube godziny :). Co ciekawe w tamtych czasach jednym z najlepszych graczy bodajże na świecie, a na pewno w Europie i Polsce był niejaki Boloman. Gość grał u nas w kafejce. Ludzie ustawiali się by popatrzyć jak gość gra. Dobre czasy to były :).
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Na aktualnym stanie technologii AI nic nie wymyśla w całości.
Prawdziwa tez ;)...
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
S24 Ultra miałem w Kenii i mam swoje zdanie na temat tego telefonu a bardziej aparatu. Mam też kilka zdjęć porównawczych i pewnie gdzieś je zamieszczę tak dla porównania. Nijak się to ma do aparatu...to tak w skrócie.
[bez kpiny] chętnie bym zobaczył takie lekkie porównanie, zamieszczone przez kogoś kto fotografię ogarnia. Więc wrzuć.
2 załącznik(ów)
Ukradłem dziś z pejsbuka dwa zdjęcia (shame on me). Jedno z r6II z rf 70-200, drugie z S24 ultra. Ponieważ jak wiadomo stan technologii na 2024 jest sami wiecie jaki, to nie mogę rozpoznać które z czego. Pomożecie?
Załącznik 16152
Załącznik 16153
Cała zagadka na nic, format zdradza rozwiązanie - kiedyś podpatrzyłem jak należy trzymać telefon do zdjęcia. Bo inaczej nie do odróżnienia. :oops:
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
[bez kpiny] chętnie bym zobaczył takie lekkie porównanie, zamieszczone przez kogoś kto fotografię ogarnia. Więc wrzuć.
Nie wiem czy tutaj coś wrzucę bo jeszcze usuną a jak czas tylko zmarnuję. Chociaż jeśli byłyby osoby zainteresowane to może się poświęcę ale na pewno zamieszczę takowe na FB. Przy okazji S24 Ultra całkiem dobrze sobie radzi z obróbką zdjęć. Często po mojej wstępnej obróbce poprawia na to czy tamto i w gruncie rzeczy finalnie fota wygląda ciekawiej.
wracając do pierwszego posta tego wątku - canon ponoć udzielił licencji na bagnet RF, sigma wypuści 6 szkieł do aparatów z połową matrycy tamron jedno też do apcs - jest szansa że użytkownicy takich sprzętów w końcu będą mogli podpiąc coś spasowanego do matrycy apsc.