Odp: RF200-800mm F6.3-9 IS USM
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
[...]szkło na pewno znajdzie jakichś odbiorców, mnie głównie boli to, że Canon zawsze musi wyskoczyć z czymś innym niż wszyscy.. zrobiliby zamkniętą konstrukcję 150-600 f6.3 jak inni i nikt by się nie czepiał.
Ja bym się czepiał bo po co mi takie szkło ;)...
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
[...]Ludzie czekali na obiektyw o zakresie Sigmy 150-600 i jasności nie mniejszej, niż f/6,3, ...
Pisz za siebie, jacy "Ludzie"? Co Ty trybun ludowy ;) co to wie czego lud oczekuje - te czasy się już na szczęście skończyły :mrgreen:....
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
... Na szczęście są inne rozwiązania i inne systemy i naprawdę jest w czym wybierać. Nie pasuje 200-800 to proszę jest Nikon 180-600 nawet nieco taniej, jest Sony 200-600, którego można kupić za mniej niż połowę ceny Canona.
Dokładnie tak, dlatego nie rozumiem tego wiecznego biadolenia niektórych....
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Zacznijmy od tego, że ani niczego, ani nikogo nie musisz rozumieć. Ludzie rozglądają się wokół siebie za osobami o zbliżonych poglądach, a nie za adwersarzami.
Dopóki Canon nie zaanonsował RF 200-800, to @cauchy optował za 150-600 f/6,3 w zamkniętej konstrukcji, i dalej optuje, a @WinSho kupił SONY 200-600, bo Canon go nie miał ma w ofercie, a pozbył się Canona całkowicie, a tak ogólnie niezbyt wielu z tutejszych userów jest rozmownych pod kątem swoich oczekiwań względem tego typu obiektywu.
Dla mnie coś do 600 mm z f/6,3 byłoby do rozważenia nawet do R7, ale nic ciemniejszego, a większą ogniskową pomijam z racji ciemnicy do tych 600 mm.
Tu by wypadało przypomnieć i podkreślić, że fakt niewyprodukowania takiego obiektywu przez Canona wlecze się przez całą jego historię od czasów starożytnych poprzez okres rozkwitu lustrzanek analogowych i cyfrowych z każdej półki cenowej, a obiektywy Tamrona i Sigmy są już dostępne od ponad 10 lat.
W tym czasie inne firmy poczyniły konkretne kroki w tym kierunku, a Canon nie, więc pozostaje deliberowanie, czy to coś, co lada moment będzie na rynku, będzie lepsze od tego, co ma konkurencja, czy gorsze, bo tak naprawdę wszystko dopiero wyjdzie w praniu, ale bardzo wiele już się da przewidzieć.
Opcje zmiany systemu zawsze były, są, i będą dostępne, ale w przypadku wielu osób są to opcje ostateczne, i niekoniecznie do zrealizowania, bo oprócz kupowania nowego trzeba się jeszcze pozbywać starego sprzętu, a to jest i bolesne finansowo, i musi się trafić nabywca, co wcale nie jest takie oczywiste.
Poczekajmy też na te tłumy porzucający inne systemy za zbyt krótkie obiektywy żeby wejść w RF, bo Canon wymyślił taaaaką lufę :mrgreen:
Mystek, 2kg szklo nie jest zadnym problemem dla amatora focenia zwierza. Jestes na insta, wiesz ile jest dziewczyn targajacych dużo cieższe stalki? ;) dużo [emoji28]
Hmmm właśnie spojrzałem na ceny, w okolicy ceny tego ciemnego Canona RF 200-800 można np. zakupić Sony A7III + obiektyw Sony 200-600 5.6 - 6.3 czy to nie lepsze rozwiązanie?
Ja juz kombinuje w ten sposob, a bf sie zbliża[emoji2960]
Czekam jeszcze na ten turboswietlny przełomowy TC canona 3w1, czy to w ogole wyjdzie i kiedy, od maja zero wiadomosci ntt. Ale moze nie bede juz czekał..
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
aktualnie marzenie sprzętowe do zwierza to Z8 + 400 2.8, 90kpln ;) ale żółtych nie trawię, ilekroć dostaję je w ręce nie mam bladego pojęcia jak to się obsługuje
To bierz R5 i RF400 2.8 za 75k PLN (przy BF może taniej). Zaoszczędzisz kasę (starczy na oba konwertery ;)), cykniesz foty a'la Agnieszka Floczyk i zapomnisz o sprzęcie.
Będziesz się martwił tylko o światło dnia a nie szkła :).
A to RF200-800 zostanie dla badaczy dna oka u drobiu, których nie brakuje ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
#WinSho - tylko, że ten RF200-800 ma też słabe zastosowanie dla amatorów (już lepsze ma RF100-400, który jest dość popularny bym rzekł wśród amatorów), dlaczego? Ze względu na gabaryty. To 2 kilogramowa loszka. Jaki amator weźmie na spacer taki obiektyw? To właśnie RF100-400 jest idealnym obiektywem dla amatorów, bo jest to leciutki spacer zoom tak naprawdę. Jest niewielkich rozmiarów, lekki a ogniskowa 400 jest wystarczająca. RF200-800 wg mnie nie jest dla amatorów (przynajmniej dla takich, jak sobie ich/nas wyobrażam), też nie jest dla profesjonalistów. I tak jak tu wyżej jest pisane - tak naprawdę nie wiadomo dla kogo jest. Tj mam wrażenie, że bardziej dla fanów awiacji, ale tam ktoś wyżej pisał, że też niekoniecznie :P
PS: wiadomo, że pewnie znajdzie swoje przeznaczenie, jak każdy obiektyw, ale póki co wygląda dziwnie ten wypust Canona.
No nie bardzo się zgadzam. Sam brałem kiedyś 200-600 wszędzie (jeszcze jak miałem Sony A9), nawet jeśli się nie nastawiałem na foty ptaków to miałem go w plecaku czy to było Pico do Arieiro na Maderze czy Teide, ba nawet teraz jak chodziłem po naszych górach wszędzie w plecaku był 200-600 i jakoś nie robi mi to problemu. Jasne, że RF100-400 jest lżejszy i poręczniejszy ale uwierz mi noszenie RF200-800 czy innego zooma w okolicy 2 kg to nie jest problem, wystarczy chcieć.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Dlatego między innymi przestałem się tu udzielać
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Zacznijmy od tego, że ani niczego, ani nikogo nie musisz rozumieć. Ludzie rozglądają się wokół siebie za osobami o zbliżonych poglądach, a nie za adwersarzami.
Dopóki Canon nie zaanonsował RF 200-800, to @
cauchy optował za 150-600 f/6,3 w zamkniętej konstrukcji, i dalej optuje, a @
WinSho kupił SONY 200-600, bo Canon go nie miał ma w ofercie, a pozbył się Canona całkowicie, a tak ogólnie niezbyt wielu z tutejszych userów jest rozmownych pod kątem swoich oczekiwań względem tego typu obiektywu.
Dla mnie coś do 600 mm z f/6,3 byłoby do rozważenia nawet do R7, ale nic ciemniejszego, a większą ogniskową pomijam z racji ciemnicy do tych 600 mm.
@cauchy po prostu dobrze wykorzystuje swój sprzęt i nawet z Sigmą sobie radzi chociaż na filmach widać czasami jak gubi ostrość, dziwie się, że nie wybrał Nikona bo to co robi taki Z8 z 180-600 przy filmach to ja nie mam pytań. Ale wiem wiem ten obóz jest beee :mrgreen:
Co do mnie to jednak uwielbiam 200-600 i obecnie żaden Canon mnie kusi a mam jeszcze RF 24-70/2.8 :lol:
Co do R7 i 200-800 to jakoś tego połączenia nie widzę...R6/R5 i wtedy ten zoom będzie miał większy sens.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
maxwawa
Hmmm właśnie spojrzałem na ceny, w okolicy ceny tego ciemnego Canona RF 200-800 można np. zakupić Sony A7III + obiektyw Sony 200-600 5.6 - 6.3 czy to nie lepsze rozwiązanie?
Dokładnie tak! W zeszły weekend byłem z kolegą na ptakach i między innymi takim zestawem fociliśmy czyli A73 i 200-600.
@marfot, może nie jesteś na czasie, to spieszę z informacją, że 400tka Nikona ma wbudowany tc 1.4, więc za jednym pstryczkiem masz 2 ogniskowe, i jak dla mnie to jest gamechanger ;) jest przy tym taki sam wagowo i wymiarowo jak Canon bez tc. Więc czekam na ten nowy TC od Canona, wtedy nasz ukochana firma nawiąże kontakt z konkurencją ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
maxwawa
Oczywiście że lepsze. Kupuj i się nie zastanawiaj.