Odp: Canon 85/1.4 L IS USM - nowość
Sigma 20A 35A jak najbardziej miały problem z trafieniem w punkt w słabym świetle i świetle zarowym, przymkniecie go trochę poprawialo sytuację. Ale 85A nie miała takich problemow na F1,4 miałem ostre zdjęcia w trudnych warunkach gdzie nawet 135L pudlowal. Ponad 10 miesięcy używałem 85A i pod względem AF nie można tu nic zarzucić. W 50A ponoć były największe cyrki jeśli chodzi o AF
Fajnie to czytać, bo sam zastanawiam się nad wymianą. Tylko wtedy jak wymienię 85LII na Sigmę cały Canon pójdzie do grobu. Zostanę postawiony przed wyborem: 5DSR vs D850 vs A7RIII (Sony i Nikon znacznie lepsze do potretu i krajobrazu), 85LII vs 85A vs Sony 85 GM vs Nikkor 105 (Sigma, Sony i Nikkor lepsze), 24-70 (Sony i Nikkor VC lepsze), 16-35 (Sony 2.8 mega super lepsze nawet od 16-35 III Canona). Lampy radiowe Canona nie spełniają już moich wymagań (brak światła modelującego i wystającego dużego żarnika). Więc jakie przewagi konkurencyjne Canona pozostaną istotne poza sentymentem i zrobionymi dobrymi zdjęciami? 11-24L za 12,5k bez filtrów kiedy 12-24 f/4 w Sony kosztuje i waży 2 razy mniej? Coś jeszcze? Kolory?
Cytat:
Zamieszczone przez
BartasPL
Wybór. 85 A jest względnie tanie i ciężkie vs 85LII i 85L IS. Parę dni temu w Black Friday sprzedawali je za 4290 czyli 1300zł mniej niż używana, 10 letnia 85L II. Nie kupiłem. Czekam na testy nowego obiektywu 85L 1.4 IS (7100zł przy premierze) i bardzo chciałbym żeby królował w rozmyciu, AF i stabilizacji. Aberacja może być przeciętna. Większej ostrości też nie potrzebuję. Liczy się obrazek.
Dawno nie byłeś na allegro. Jest wysyp 85L od praktycznie nowych do 3 letnich w cenie ok 5k. W wątku jest filmik gdzie wyraźnie widać, że nowy 85 IS jest ostrzejszy i pewniejszy z Afem. Rozmycie i ostrość na poziomie Sigmy Art
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Dawno nie byłeś na allegro. Jest wysyp 85L od praktycznie nowych do 3 letnich w cenie ok 5k.
dokładnie tak, podobnie jest u mnie, mam 3 letnie 1.2 i ni cholery nie kalkuluje mi sie go sprzedac za 5K i dołożyc 2k do 1.4
zakup nowego 1.4IS to opcja dla kogos kto rozpoczyna "przygodę" z jasnymi eLkami w tym zakresie
ja poczekam na 135IS bo to moje podstawowe szkło plenerowe i wtedy zobacze...
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
mam 3 letnie 1.2 i ni cholery nie kalkuluje mi sie go sprzedac za 5K i dołożyc 2k do 1.4.
Czemu nie ? Jak na moje oko to byłby niezły upgrade.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Czemu nie ? Jak na moje oko to byłby niezły upgrade.
pażywiom, uwidim ;)
może dlatego, iz te wspomniane 2k w moim wypadku wole dołożyc do zmiany 35mm na II lub 135(w tym wypadku jesli uznam ze warto, bo musieli by nieruszać plastyki dokładając IS)
Cichy uważam podobnie jak tombas. Mam 85LII i używam go głównie na plenerach i praktycznie zawsze lekko przymkniętego, wiec zmiana na 1.4 IS poza szybkością Af nic nie wniesie. Lepsza ostrość ? Kto to zauważy :)
ja 135L zostawie ale chciałbym 50L 1.2 IS :]
Cytat:
Zamieszczone przez
BartasPL
Poza tą sesją 85 Art miałem tylko przez trzy chwile, fajne jest zestawienie super ostrego pierwszego planu przy minimalnej odległości ogniskowania z ładnie rozbebłanym tłem. Ostrośc poraża, praca pod światło, aberacje - jest znacznie lepiej niż przy 85LII! Pamiętać jednak należy, że 85mm to nie jest dobra ogniskowa do ciasnych headshotów. Robi wrażenie ostrość pierwszego planu i nieostrość drugiego, ale ta ogniskowa zniekształca twarz przy minimalnej odległości ostrzenia. I tu dochodzimy do kwestii najważniejszej dla mnie. Jak prezentuje się obrazek z ciut większej odległości? Wtedy kiedy rezygnujemy z maksymalnego rozmycia? Jaka jest jego plastyka w 85L IS? jak wypada szczególnie względem 85LII?
Wybór. Czekam na testy nowego obiektywu 85L 1.4 IS (7100zł przy premierze) i bardzo chciałbym żeby królował w rozmyciu, AF i stabilizacji. Aberacja może być przeciętna. Większej ostrości też nie potrzebuję. Liczy się obrazek.
Kilka dni temu na pewnej stronie internetowej którą odkryłem w tym roku i szybko stała się moją ulubioną pojawił się pewien artykuł w którym powinieneś znaleźć odpowiedzi na większość ze swoich pytań.
Canon 85mm f/1.4L - First Impressions â STREET SILHOUETTES
Porównanie szybkości pracy AF w stosunku do konkurentów:
Canon 85mm 1.4L IS vs Canon 85mm 1.2L II vs Sigma 85mm Art
Jak wygląda praca AF w trybie AI Servo:
Cytat:
I received my copy yesterday after pre-ordering this lens a month earlier. I mounted this lens to a Canon 1DX2 camera body, did my AFMA calibration and was ready to go. I purchased this to shoot indoor action sports (mainly soccer). I was previously using a variety of f/2.8 lenses to cover this, but at ISO 16000+ in a dimly lit venue, I needed another solution. The EF85 f/1.2 had auto focus tracking that was painfully slow and unusable for indoor sports, so I was excited for this to be my solution given the improved auto focus.
At f/1.4, I was able to shoot the same venue of indoor soccer at ISO 2500 and still stop the action at 1/640 shutter speed, which was great! However, at f/1.4 the images were softer than I am used to. Unfortunately, most of it had to do with the speed of auto focus tracking. While very close to the best Canon L series lenses (no comparison to the terrible EF 85 f/1.2 auto focus), it still falls a bit short. Don't get me wrong, it's not at all like the prior f/1.2 version of this lens which I couldn't even use in a setting like this. With this lens, I could track subjects on AI Servo mode with reasonable success (about 70-80% keepers). However, to put the auto focus in comparison to other Canon lenses, it does not focus as fast as the EF300 f/2.8 IS II USM lens or the EF70-200 f/2.8 IS II USM lens, both of which I was previously using to shoot indoor soccer in this same venue.
Źródło: https://www.bhphotovideo.com/c/produ..._4l_is.html#rv
Cichy
kiedy można liczyć na porównanie T85 z nowym C85?