Odp: Canon EOS 6D Mark II - oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Rozumiem, że 20-30 lat temu dobrze zarchiwizowałeś nośniki 1,44 czy 5,25 i możesz sobie coś tam przeglądać "z przeszłości" :confused: , jak myślisz, że za 20 lat coś odtworzysz w tym co obecnie kręcisz, to podziwiam za dużo optymizmu. ;)
Tak sie sklada, ze mam kompa z dosem 6.22 i win98se, (voodoo2 w sli te sprawy). Dyskietek nie musialem archiwizowac, bo wszystko jest w sieci albo u mnie na dvd.
Teraz takie pytanie, czy ogladales jakis stary film ostatnio. Moze krecony przez Alfreda Hitchcock'a. Dosc stare sa, a ludzie ogladaja.
Jesli cos jest dzis standardem, dlaczego Canon tego nie daje w standardzie? Chlopie taki D7500 ma 4K, A6300 tez, o GH4 nie wspomne (toz to staroc).
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Teraz takie pytanie, czy ogladales jakis stary film ostatnio. Moze krecony przez Alfreda Hitchcock'a. Dosc stare sa, a ludzie ogladaja.
Nie do mnie, ale odpowiem
Zgodnie z wyżej opisanymi żalami i gonitwą za nowościami ludzie tego nie powinni oglądać, bo to nie jest nawet HDReady, nie mówiąc o 4K. Dlatego - niezależnie od treści - ludzie tego nie oglądają, i nie będą, bo liczy się 4K, a nie to, co jest na obrazie, to chciałeś powiedzieć? ;)
Pomijam fakt, że oryginalną taśmę filmową można zeskanować w większej rozdzielczości.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Jesli cos jest dzis standardem, dlaczego Canon tego nie daje w standardzie? Chlopie taki D7500 ma 4K, A6300 tez, o GH4 nie wspomne (toz to staroc).
Canon jest od zarabiania kasy i dobrego targetowania - jak do tej pory sprawdza się. Jak canon stwierdzi, że trzeba dawać więcej bo to się opłaca to zacznie to robić. Nie rozumiem marudzenia, produkt jest na rynku i albo się go kupuje albo nie, no chyba, że ktoś podpisał lojalke z canonem i pozostaje tylko marudzenie.
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Canon jest od zarabiania kasy i dobrego targetowania - jak do tej pory sprawdza się. Jak canon stwierdzi, że trzeba dawać więcej bo to się opłaca to zacznie to robić. Nie rozumiem marudzenia, produkt jest na rynku i albo się go kupuje albo nie, no chyba, że ktoś podpisał lojalke z canonem i pozostaje tylko marudzenie.
Ciekawe czy chlopaki licza, ilu przez to targetowanie przejdzie na sony.
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Rozumiem, że 20-30 lat temu dobrze zarchiwizowałeś nośniki 1,44 czy 5,25 i możesz sobie coś tam przeglądać "z przeszłości" :confused: , jak myślisz, że za 20 lat coś odtworzysz w tym co obecnie kręcisz, to podziwiam za dużo optymizmu.
Ja jeszcze mam dyskietki tak stare, że wstyd się przyznać i sprzęt do ich odczytywania. Ale oczywiście, wszystko co trzeba dawno skopiowane na inne nośniki. Poza tym, mam gry na Commodore 64 na oryginalnych nośnikach i z Internetu oraz sprzęt sprzed blisko 35 lat. Co ciekawe, moje potomstwo obecnie ma ochotę w nie grać, choć mają rozdzielczość nieco mniejszą niż Playstation.
Ale z dyskietkami to jest problem hardwarowy. Filmy 4k to tylko pliki i ich odtwarzanie to tylko kwestia softwarowa. Na pewno będzie łatwo oglądać film 4k za 20 lat.
Problem jest z ich przechowywaniem. Dlatego w tej chwili HD w 6d2 mi wystarczy do celów artystycznych, a 4k do rejestracji mam w telefonie.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Ciekawe czy chlopaki licza, ilu przez to targetowanie przejdzie na sony.
Niech przy okazji policza koszty przesiadki...
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Dlatego w tej chwili HD w 6d2 mi wystarczy do celów artystycznych
No właśnie jakoś nie potrafię ocenić na jaką jakość filmu HD można liczyć. Rozdzielczość 4K jest mi na nic ale filmy HD, które oglądam są średniutkie. Nie maja nic wspólnego z porządnym obrazkiem z lustrzanki. Raczej jest to lichy JPG.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
No właśnie jakoś nie potrafię ocenić na jaką jakość filmu HD można liczyć. Rozdzielczość 4K jest mi na nic ale filmy HD, które oglądam są średniutkie. Nie maja nic wspólnego z porządnym obrazkiem z lustrzanki. Raczej jest to lichy JPG.
W tej chwili nie wiadomo, skoro nawet sample jpg są podejrzane a nikt nie ma ostatecznej wersji 6d2. Oczekiwałbym czegoś bliskiego co najmniej 5d3.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Ja jeszcze mam dyskietki tak stare, że wstyd się przyznać i sprzęt do ich odczytywania. Ale oczywiście, wszystko co trzeba dawno skopiowane na inne nośniki. Poza tym, mam gry na Commodore 64 na oryginalnych nośnikach i z Internetu oraz sprzęt sprzed blisko 35 lat. Co ciekawe, moje potomstwo obecnie ma ochotę w nie grać, choć mają rozdzielczość nieco mniejszą niż Playstation.
Ale z dyskietkami to jest problem hardwarowy. Filmy 4k to tylko pliki i ich odtwarzanie to tylko kwestia softwarowa. Na pewno będzie łatwo oglądać film 4k za 20 lat.
Problem jest z ich przechowywaniem. Dlatego w tej chwili HD w 6d2 mi wystarczy do celów artystycznych, a 4k do rejestracji mam w telefonie.
Problemem będą urzadzenia które w sposób mechaniczny musza odtworzyć nosnik - 5,25", 3,5", VHS itd. To co zostało zapisane w postaci cyfrowej jest praktycznie wieczne. 5,25 to moje dziecisntwo, format istnieje ponad 40 lat i dalej nie ma jakiegokolwiek problemu z odczytaniem dysków i zakupem stacji.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Tak sie sklada, ze mam kompa z dosem 6.22 i win98se, (voodoo2 w sli te sprawy). Dyskietek nie musialem archiwizowac, bo wszystko jest w sieci albo u mnie na dvd.
To sprawdź te nośniki DVD ... możesz się zdziwić, ale fakt, że je posiadasz jest ok. Tak samo jak za bardzo w nowym sprzęcie nie za bardzo jest gdzie je wsadzić. Sieć ? Słabe medium. Postaw sobie tylko jedną tezę "brak prądu".
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Niech przy okazji policza koszty przesiadki...
Oraz te kilka minut kręcenia 4K do momentu przegrzania matrycy. Czy już ten problem zamieciono pod dywan ? (bo nie śledziłem)