Chciałem coś poczytać i bezlustrach Canona a Wy tu o Sony.... coś ta firma w sobie ma ;-)
Wersja do druku
Chciałem coś poczytać i bezlustrach Canona a Wy tu o Sony.... coś ta firma w sobie ma ;-)
Jasne,
https://www.nikonrumors.co/nikon-wil...9fps-3-lenses/
Dwa bezlustra FF (24MP & 45MP, 9fps, i 3 obiektywy) w drodze, prezentacja na końcu lipca, porównywalne z A7 III (i pewno A7R3) ale lepszą ergonomią, 5 osiowa stabilizacja w body, nowe mocowanie Z, .....
Ceny około 4000 $ z kitem 24-70 dla 45MP i 3000 $ (z kitem) dla 24 MP
Te 3 nowo zaprojektowane pod bezlustra FF obiektywy to 24-70, 35mm/1,4 i 50mm/1,4
Byłoby ciekawie dla użytkowników Nikona, Canona i Sony
jp
Nawet nie wiedziałem o tych nikosiach. 4000 $ hmmmm a ten 24-70 to 5,6, 4 czy 2,8? Bo jeśli 5,6 to drooooogo. Ciekawe jak z tą ergonomią bo patrząc na projekt przedwstępny to raczej słabo to widzę ;-)
No to czekam na Canona. Co prawda ja wolę apsc a tu chyba nie ma się czego nowego spodziewać.
Właśnie wychodzi M5 mark II:
https://www.canonwatch.com/canon-set...kina-2018-cw3/
canon tańszy nie będzie, pytanie tylko czy to co zaoferują będzie tyle warte - ciśnienie wytwarzane przez sony i coś potencjalnego od nikona przeciągneło premierę o pół roku albo i więcej - modyfikują czy robią od początku bo w porównaniach wyszło słabiutko - konkurencja jest zawsze dobra dla odbiorcy na pewno lepsza niż duopol produkujący korpusy na zakladkę aby uniknąć konkurencji - systemu nie mam zamiaru zmieniać ale sony wytwarza korzystne dla nas ciśnienie
co do zmiany systemu to można poglądać sondę
https://fstoppers.com/originals/tell...-camera-264606
około 12-13% ma zamiar zmienić system czyli kupić sony (bo sprawa raczej obraca się wokół fullfrejmowych korpusów)
prawie tyle samo ma zamiar zostać przy lustrzance, i tyle samo ok 13% kupi na pewno, 30% kupi jak będzie moglą użyć optyki którą już posiada (w pytaniu jest ten sam bagnet ale zakładam że jak będą mogli kupić coś sensownego to się mogą zdecytować), kolejne 30% zobaczy co oferują
ja osobiście nie czuję jakieś gwałtownej potrzeby zmiany, jestem zadowolony, sprzęt działa, z jakości zdjęć jestem zadowolony, optykę mam docelową nic tylko zdjęcia robić oczywicie chętnie bym kupił coś nowego ale chyba wyjazd w jakieś ciekawe miejsce z fotograficznego punktu wodzenia jest lepszą "inwestycją"
Litości. Jak czytam taką teorię to mi się przekleństwa cisną na usta. Obiektyw lustrzankowy nie jest projektowany pod kątem czujnikow AF. Ani centralnych ani bocznych. Ma dawac jak najlepszy obraz. W całym kadrze. System AF bedzie działał sprawniej czym ostrzejszy obiektyw. By boczne działały lepiej to obiekyw musi rysować na boku ostrzej. To dotyczy tak samo lustrzanek jak i bezluster. Nie wiem skąd u ciebie pomysł, że konstruktorzy szkieł do lustrzanek chcą mieć nieostre boki.
Lustrzanki mają łatwiej bo łatwiej spełnić u nich warunek telecentrycznosci, to tez ma wpływ na ostrość po bokach kadru. W bezlustracb Sony jest mały bagnet i mała odległość matrycy od bagnetu. Dlatego jest problem w ostroscia na bokach kadru szczegolnie z szerokimi kątami.
JP chcesz zobaczyć co to znaczy ostrość w brzegach kadru to kup na Sony A Sigme Art 135 albo 85. Wtedy zobaczysz co jest możliwe w lustrzankach na brzegu kadru.
PS. Jak się pokaże bezlustro FF to założymy mowy dział. Mogę wydzielic z tego (ale to kupa roboty) wątek o plotkach o bezlustrach, ale na razie to musi być w dziale o dslr.
Przestawiłeś/"zamotałeś akcenty"
1.
Nikt nie twierdzi że obiektywy lustrzanek były projektowane pod kątem sprawności AF
Były projektowane by dawać ostry i bez wad obraz "optyczny" z całej matrycy, a punktów AF było mało, "zgrupowane w środku" na specjalizowanym układzie.
2.
Ale technologia "poszła w kierunku" czujników AF na jak największej powierzchni matrycy.
I okazało się że to co wystarcza do uzyskania optycznie ostrego i bez wad obrazu (z korekcją lub bez w sofcie) na skraju matrycy FF to nie wystarcza dla wymaganej dokładności i szybkości wyznaczania odległości przez tam umieszczone czujniki AF fazy
3.
I tak pojawiają się (fizycznie lub doniesienia/patenty) nowo projektowane obiektywy pod bezlustra FF także przez Canona i Nikona do ich systemów.
4.
"Każdy" nowy bagnet przechodził przez "story" że za mały, że się nie da itd.
Teraz to doświadcza bagnet E, pewno "za chwilę" dostąpi tego bagnet Z Nikona
I tak są obiektywy FF systemu E 12mm/2,8; 14mm/1,8; 15mm/2,0;
Są jakieś krótsze/jaśniejsze obiektyw bagnetu EF ?
jp
PS.
Nie jestem specjalistą od konstrukcji obiektywów.
To są informacje z "przedzierania się" przez materiały Zeiss gdy starałem się dowiedzieć dlaczego obiektywy Batis pokazują zakres GO zupełnie różny od "klasycznych"
Podobno jeszcze w tym roku :)
Canon Will Announce Their First Full Frame Mirrorless in 2018 [CR3]