Dlaczego lepiej?
Wersja do druku
Bo ma mniejsze bledy, wieksza rozdzielczosc i przestrzen robocza. Poza szerszym gamutem cs2420 nie ma niczego czym moglby konkurowac.
Poszerzony gamut za to w fotografi jest potrzebny jak motocyklowi wioslo, a w windowsie niesie szereg problemow z jego poprawna obsluga.
A sprawa kalibracji i wyświetlania kolorów?
Czy matryca w NEC-u nie jest gorsza?
Sam teraz stoję przed wyborem dobrego monitora do fotografii dlatego zbieram wszelkie opinie i informacje.
Chyba, że mówimy o wersji Color Tuned?
https://www.graficzne.pl/p15398,nec-...librowany.html
Ct czy zwykły to nadal ta sama baza monitora. Jesli ktos sobie go ogarnie to jest bez znaczenia.
W foto szeroki gamut jest niepotrzebny.
Matryca nie jest gorsza. A skoro monitor ma mniejsze bledy reprodukcji niz wspomniane eizo to...
Takze prosze popatrzec pod katem pracy a nie zwracac uwage na producenta.
Nie znam się na monitorach graficznch dlatego pytam co jest lepsze i co warto kupić. Do tej pory myślałem, że Eizo będzie najlepszym wyborem. Jednak NEC podoba mi się ze względu na rozdzielczość i rozmiar. Z drugiej strony własnie kolega polecił mi Eizo ze względu na gamut...
Inna sprawa, że na FB (grupa canon-board) polecali Nec-a ale tylko z Color Tuned. Ty zaś tutaj piszesz, że to wszystko jest o kant ... i bądź tu mądry ;-)
To nie tak. Szeroki gamut nie jest w foto do niczego potrzebny. Wiekszosc labow to sRGB, ludzie ogladajacy foty tez w wiekszosci maja normalnogamutowe monitory. Szeroki gamut powoduje za to czesto sporo problemow zwlaszcza w windowsach. Temat rzeka.
Color tuned to akcja w ktorej monitory Z pudla poddawane sa "kalibracji" dodawany jest program svII i 5 lat gwarancji oraz naklejke na monitor i certyfikat.
Ja potrafie sobie monitor ogarnac wiec wersja ct nie jest mi do niczego potrzebna. Monitory te sie prawie nie psuja. Jesli wytrzyma 3 lata to jest duza szansa ze i 5 sobie poradzi
Nie tak bardzo bez znaczenia: https://monitory.mastiff.pl/faq/question/id/336
Oj bylo o to juz tyle bicia piany ze szkoda to znowu wałkować i tutaj. Wiemy, ze Pan sprawdza te monitory dokladnie, ale ile sprzedawcow tak robi??
Wiadomo ze mozna trafic na sztuke lepsza i gorsza a kupujac gdzies fabryczny nie wiemy co tam bedzie. Ale sadze ze rzadko trafiaja sie sztuki ktore az raza o oczach. U Pana przewija sie tego duzo wiecej to i opinia jest bardziej miarodajna. Osobiscie troche tych monitorow juz mialem na warsztacie (ale to pewno maly procent tego co Pan)i nigdy nie wystepowaly zadne problemy.