aprorpos rozowego zafarbu - moja "piatka" daje w czerniach magente i wciaz sie zastanawiam o co jej kaman ;)
Wersja do druku
aprorpos rozowego zafarbu - moja "piatka" daje w czerniach magente i wciaz sie zastanawiam o co jej kaman ;)
MaRyBu ---> To ta PM chyba sama nie wiedziała czego oczekuje od zdjęć ślubnych. Chyba rozmawiali z tym fotografem, zobaczyli jego portfolio i wiedzieli jaki ma styl.
indgoo-----> O jakie dwa kliknięcia Ci chodzi ?
Ale konkretnie kolego zreferujcie temat bo takie dopiski to nic nikomu nie tłumaczą, a nie tylko my dwaj jesteśmy na tym forum.
To zależy też od wybranego profilu przy wywoływaniu.
Od jakiegoś czasu robię zdjęcia ślubne,przeszedłem z Pentaxa na Canona i złożyłem taki zestaw - 5DMK2 50d 16-35/2,8 50/1,4 85/1,8 70-200/4 L ZENITAR 16 mm 580 ex2 380 EX ......i czegoś mi tu brakuje ,kasy już nie mam i tak myśle o 35/2,0 ....może mogła by pracowac na 50D a może przydała by się w kościele 2,0 to troche jaśniej jak 2,8.....sam nie wiem,na razie widze że 380 EX nie bardzo się sprawdza.
Blacksy do góry. Będziesz miał czarne czernie.
I czarne (ciemniejsze) mocne szarości. A to nie zawsze jest pożądane.
To sobie światłem wypełnienia to skorygujesz.
Taaa...
Suwaki działają globalnie. Rozjaśni się nie tylko to, co zostało przyciemnione blacksami. Jesteśmy na dobrej drodze do zmasakrowania zdjęcia.
No i ciągniemy OT.
..jak już to robie...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
[QUOTE=Mad_Mac;913597]Osobiscie wolal bym 28 1.8 niz 35 2.
Albo 24L mkI za 16-35
16-35 wybrałem świadomie bo to bardzo praktyczne szkło,a 28 1.8 to ze względu na ogniskową i światło czy z innych powodów ?
coś mi kiepsko te wpisy wychodzą ;-0
trzeszcz6,oglądałem Twoje zdjęcia na stronie www ,kadry mi sie podobają a co do kolorów to faktycznie widze nadmiar czerwieni i nie widze problemu z pozbyciem się tego....poprawic tint dla całości ,tint dla cienia i odpowiedni WB,ale i tak ładne masz fotografie.
Czy może ktoś pamięta w tym wątku były zamieszczone zdjęcia z 40D, 50D i 5D przy wyższych czułościach. O ile dobrze pamiętam to Cichy je zapodał.
Przejrzałem chyba z 300 stron i nic. Może ktoś pamięta, która to była stron lub nawet setka?
czy to były moje foty z kibla ?
A może od ciebie, to się pomyliłem co do autora.
Dzięki za naprowadzenie - już mam.
Witam!
Mam pytanie odnośnie sprzetu. Od razu mówię przeczytałem cały wątek. Niektóre jego fragmenty nawet kilka razy i od tego czytania mam jeszcze większy mętlik w głowie. Proszę o radę odnośnie modyfikacji sprzętu. Zdjęcia póki co robię jedynie hobbistycznie i nie zarobkowo. Obecnie priorytetem jest fotografia związana z podróżami. W ciągu najbliższych 2 lat może 1,5 roku chciałbym spróbować sił w fotografii ślubnej. Coś już próbowałem ale na zasadzie 2 foto lub robiąc zdjęcia na imprezach odbywających się w rodzinie. Ostatnio dokonałem dwóch zakupów i czasami myślę, że to był błąd bo może nie do końca przyda mi się to do foto ślubn. ale miałem ciekawy wyjazd był mus i zakupiłem C 24-70 L oraz C 70-200 L 4 IS. Oprócz tego miałem już wcześniej i w dalszym ciągu mam body 40D + 17-85 oraz C 50 1,8 i Samyang 8mm. Teraz będę miał w najbliższym czasie trochę kasy i jak to wykorzystać. Myślałem żeby w pierwszej kolejności dokupić 5d markII. Ale w sumie skoro nie jest mi aż tak potrzebny to myślę żeby się wstrzymać do mark III. W takim razie jak wykorzystać to co mam i w jakim kierunku rozbydowywać szkła. Myślałem żeby sprzedac70-200 i w zamian kupić 135 L. Ale w sumie 70-200 przyda się na wyjazdy, a i od biedy może da radę na plener w słoneczny dzień. Jak widzicie przydatność 70-200 4 L IS w połączeniu z 5dmark w kościele -da radę obfotografować gości z dalszej odległości. Dalej... jak wykorzystać 40D po zakupie 5D. Myślałem żeby na 5D dać 24-70 plus lampa i focić czasami z błyskiem, jak jasno to ten zoom da i radę przy zastanym, czasami podpiąć stałkę. W tym przypadku co z 40D na pewno fishaye i możę czasami stałka- dokupić na początek zamiast 1,8 np 1,4. Ale czy zechce mi się spojrzeć na obraz ze stałki na 40D? Jak nie mam za bardzo kasy czy jest sens kupować np canon 28 1,8 i 85 1,8. Robić lwią część reportażu w kościele zoomem i parę statycznych ujęć jak będzie czas stałkami. Czy podarować sobie stałki nie "L", przyzbierać kasy i kupić np 24 L, pogonić 70-200 i zamiast niego 135L na plener i do kościoła. Mimo wszytko wydaje mi się, że na początek peniej się czuję z zoomem niż stałkami. Generalnie jak bylibyście mną jakie wprowadzlibyście zmiany sprzętowe. Tylko nie mówcie kupuj teraz 5DII bo aż tak mi nie jest potrzebny.
Sorry za ten przydługi wywód....i z góry dziękuję!!!!
zostaw tak jak jest, zrobisz sezon ślubów to sam będziesz wiedział co Ci trzeba
gavin dobrze pisze, nawet najlepsza książkowa (forumowa) porada nie zastąpi praktyki, indywidualnych preferencji czy upodobań. Nie ma schematu na sukces i opisu przetartych szlaków, fotograf A. odnajduje się np.w ogniskowej 50mm na FF i cały wedding tym obleci, a fotograf B. cały ślub robi przy użyciu zoom'a 24-70... Ciężko powiedzieć. Ja bym wiele nie inwestował na początek, postawił na 2 korpusy. Pierwszy z zoom'em, drugi ze stałką (jak kupić to kup albo 50USM albo 85USM - w zależności właśnie od lubowania się w którejś z ogniskowych). W przerwie podpiąć S8mm i też coś pstryknąć. A 'białasa' = f/4 z IS zostaw na ewentualny plener:) Tyle w temacie ode mnie. Pozdrawiać
Kup 5D II bo jak chcesz sluby robic to bez dwoch body sie nie obejdzie, a reszta tak jak przedmowcy pisza, sam dojdziesz do tego jak Ci sie najlepiej pracuje jak zrobisz kilka slubow, jedyne co moglbym doradzic to pozbyc sie 17-85 i 50tki a w zamian kupic 85USM, na 40D bedziesz mial jasny portretowy obiektyw w okolicach 135.
Pozdrawiam.
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
To jest mój pierwszy post, więc gdyby był już taki temat to przepraszam bardzo i proszę o usunięcie tego postu.
Fotografią zajmuję się kilka lat 4fun:) lecz moja sytuacja finansowa się trochę zmieniła tak, więc zacząłem zastanawiać się nad połączeniem przyjemnego z pożytecznym czyli zacząć robić sesje zdjęciowe na weselach i takich tam imprezach okolicznościowych.
Tak, więc chcę zacząć od Waszego za i przeciw na temat mojego sprzętu.
Aktualnie posiadam Canon 40d + c17-55 f/2,8 + c50 f/1,8 + karty i takie tam...
Zastanawiałem się nad przesiadką na FF albo dokupieniem niezbędnego sprzętu oczywiście mówię o jakieś żarówce + jakiś nowy słoik.
Bardzo proszę o sensowną radę
Pozdrawiam
Po pierwsze, zainwestuj w drugie body. Do czegos takiego wybralbym 1d mark 2 i szklo 28/1,8, ewentualnie 5d i 35/2. Jesli masz mniej pieniazkow to drugie 40d i dwie 430 ex. Do tego bym wybral ulubiony zakres w stalce i po sprawie.
Przekleilem tutaj i proponuje EOSmile lekture watku od poczatku - duzo ciekawych wiadomosci.
Parteq - dzięki bardzo:) wezmę się za lekturę...
_igi - zastanawiałem się nad C1ds mkIII + c24-70 f/2,8 + coś jak 430ex chociaż tutaj mogę zapomnieć o drugim body bo nie mam tyle kasy;/
czyli ile masz pieniążków do wydania?
bo to wbrew pozorom istotne..ciężko coś polecać, a później się okaże, że na 5DmkII i 24L z 580EXII sobie nie pozwolisz...
ja mam 50D z 17-55/2.8 oraz stałki: 28, 50 i 85. do tego 55-250IS i Metz 58AF-2. moje plany to FF, do której doczepię stałki oraz Tamron 70-200/2.8 i drugi Metz (pewnie 48).
Jeśli finanse Ci pozwolą idź w FF i uzupełnij stałkami szeroki zakres - jeśli możesz to 24L lub 35L, a jak nie, to masz 28/1.8 i 35/2.0. do tego błyskadełko - najlepiej dwa, dla obu body. i na wąski zakres jakieś 70-200 - ja tu strzelam w Tamrona, bo ten zakres jest dla mnie najmniej wykorzystywany, więc nie będę wydawał na L 2.8IS.
no i jakaś blenda na plener, jakiś stojak na lampę i parasolkę oraz może jakieś dyfuzorki na błyskotkę.
swoją drogą w dalszych planach mam odsprzedaż 17-55 i zakup pod cropa 10-22 oraz dalsze kształcenie się ;)
.
Trochę poleciałem z tym 1ds mkIII, bo chodziło mi o mkII :)
Co do funduszy mogę uderzyć w 5d mkII + 35 f/1,4 ALBO coś innego, bo jak na razie nie będzie mnie stać na 2 fajniejsze szkiełka;/ niestety w tym wypadku będę używał jak na razie jednego body nie mam doświadczenia z jakiś większych imprez albo ślubów tak, więc jeszcze nie wiem, jakie ma większe znaczenie drugie body.
Piszę ciągle o 1ds mkII, ponieważ mogę go dostać w bardzo przyjemnej cenie... tylko nie wiem czy warto porywać się na staruszka.
Mad , że tobie się jeszcze chce pisać w tym temacie...
Przy takim budzecie wzialbym nadal 1d mark 2 z 28/1,8 i 5d Classic z 85/1,8. Do tego dwie lampy 430ex i za pozostała kaske obiektywy 50/1,4 i 20mm canona albo sigmy. Wychodzi kolo 14 kafelkow za wszystko. Moim zdaniem kapitalny zestaw do zarabiania pieniazkow, bardzo uniwersalny i zapewniający dobra jakosc fot.
Dzięki bardzo wszystkim za rady!
Każda odpowiedź jest dla mnie b.ważna jeszcze raz dzięki.
myślałem, ze zrobię och, ach a tu mała lipa- fakt warunki nawet jak na weselne koszmarne, a wnioski..?? dopiszę: nie róbcie zdjęć pod wpływem, nawet małym...;).
a i na wycieczki wygodniejsz niż stałki:)
mam podobnie moze i zoom jest praktyczny bo żonglowanie stalkami jest nieporęczne ale jasność tych szkieł rekompensuje większość wad
A nie lepiej jak na początek c24-70 a później przenosić się powoli na stalki bo jak co to jest nie mały wydatek. Można zamiast zooma kupić c 35 f/1.4 i powodzenia życzę na całej zabawie z taką ogniskową. Chociaż zgodzę się, że f/2,8 nie jest wystarczający w sumie nigdy nie miałem ciemniejszego szkła ale myślę, że w kościele jest to zdecydowanie za ciemno.
EOS ---> Większość preferuje stałki do ślubów z uwagi na światło, piękną separację tła i jakość optyczną. To nie znaczy, że zoomem nie zrobisz zdjęć. Na co się zdecydujesz to już Twój wybór. Poczytaj dobrze ten wątek to nawet nie będziesz już musiał pytać.